Μήπως τα ρούχα σου σε αρρωσταίνουν;

17.09.2010
Θες να είσαι στυλάτη, θες να είσαι μοδάτη αλλά λάβε τα μέτρα σου. Κι αυτό γιατί τα ρούχα σου μπορούν να σε αρρωστήσουν!Φαγούρες, εξανθήματα και άλλα ενοχλητικά δερματικά προβλήματα μπορούν να οφείλονται στις ενδυματολογικές επιλογές που κάνουμε!

Θες να είσαι στυλάτη, θες να είσαι μοδάτη αλλά λάβε τα μέτρα σου. Κι αυτό γιατί τα ρούχα σου μπορούν να σε αρρωστήσουν!Φαγούρες, εξανθήματα, αίσθηση "καψίματος" και άλλα ενοχλητικά δερματικά προβλήματα μπορούν να οφείλονται στις ενδυματολογικές επιλογές που κάνουμε!

Τα τρουκς έφεραν φαγούρα: έχεις παρατηρήσει κάποιες κοκκινίλες και φαγούρα κάθε φορά που πας να φορέσεις τα αγαπημένα σου σκουλαρίκια ή το μπλουζάκι με τα τρουκς και τις μεταλλικές λεπτομέρειες; Το νικέλιο που περιέχουν τα μεταλλικά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσει διάφορες αλλεργίες στο δέρμα και πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πως έχουν ευαισθησία στο νικέλιο. Η αλήθεια είναι πως η αλλεργία αυτή αναπτύσσεται με τα χρόνια. Το εν λόγω υλικό υπάρχει και στις μπανέλες που στηρίζουν το σουτιέν, τα κουμπιά στο τζιν παντελόνια σου ή στην πανάκριβη ζώνη σου!

Βέβαια, εύκολα μπορείς να νικήσεις την αλλεργία αυτή. Προτίμησε τα μεταλλικά αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από χειρουργικό ατσάλι ή πλατίνα, υλικά που είναι αντιαλλεργικά. Ακόμα, πριν αγοράσεις κάτι από νικέλιο, φρόντισε να το τεστάρεις στο δέρμα σου για τυχόν αλλεργίες. Αν θέλεις να είσαι έξτρα προφυλαγμένη, αντικατάστησε όλα τα μεταλλικά κουμπιά στα ρούχα σου, με πλαστικά ή απλά επένδυσέ τα με κάποιο υποαλλεργικό ύφασμα. Ακόμα ένα κολπάκι είναι να περάσεις πάνω από τα μεταλλικά κουμπιά του τζιν στην εσωτερική πλευρά τους, μια στρώση από βερνίκι νυχιών βάσης (διάφανο)! Πάντως, αν είσαι αλλεργική στο νικέλιο, αυτό σημαίνει πως έτσι κι αλλιώς έχεις ευαίσθητο και ευερέθιστο δέρμα, γιαυτό και πρέπει να προτιμάς τα υποαλλεργικά ρούχα και αξεσουάρ!

Σφίξε, σφίξε, θα σκάσεις: ωραίο αυτό το στενό, θεόστενο τζινάκι σου αλλά η υγεία σου δεν νομίζω να συμφωνεί. Οι πόροι σου κλείνουν από το ύφασμα που καλύπτει επιτακτικά το δέρμα σου για πάνω από 10 ώρες καθημερινά, ο ιδρώτας μεγαλώνει, το ίδιο και η υγρασία, ειδικά στην μικρή σου περιοχή, κι έτσι προκύπτουν και οι πρώτες μυκητιάσεις και κολπίτιδες. Η πούδρα που κάποιες χρησιμοποιούν για να μπορέσουν να χωρέσουν ευκολότερα στο θεόστενο τζιν, απλά μπλέκεται με τον ιδρώτα και το αποτέλεσμα είναι μάλλον δυσάρεστο! Για τις πιο τολμηρές που βγαίνουν με το τζινάκι τους αλλά χωρίς εσώρουχο, κάθε μορφής μόλυνση καιροφυλακτεί.

Κατ' αρχάς, ενυδάτωσε σωστά τα πόδια σου. Έπειτα, σταμάτα να φοράς μόνο θεόστενα ρούχα (μπλουζάκια ή τζινάκια). Υπάρχουν ωραιότατες και πιο άνετες τζιν φουστίτσες ενώ δώσε σημασία και στο πώς φοράς το σουτιέν σου. Μην μαζεύεις τις τιράντες υπερβολικά απλά για να ανασηκώσεις το στήθος σου, γιατί ο τραυματισμός στη μέση και οι πόνοι στην πλάτη καιροφυλακτούν. Και επειδή οι κορσέδες επανέρχονται στη μόδα, θυμήσου πόσες μαρίες αντουανέτες παραλίγο να σκάσουν από το πολύ σφίξιμο στα κορδόνια.

Η τσάντα - μπαούλο σε λύγισε: η τσάντα που κρατάς καθημερινά, δεν μεταφέρει μόνο τ' απαραίτητα. Αν τύχει και πέσει κάτω, για να μαζέψεις την πραμάτεια που μεταφέρεις, θα χρειαστείς ώρες! Είναι λες και βρίσκεσαι πάντα σε εγρήγορση και ετοιμάζεσαι για την επόμενη διήμερη εξόρμησή σου. Μπορεί έξω να έχει ήλιο αλλά μαζί κρατάς και ομπρέλα. Μπορεί ο καύσωνας ν μην υποχωρεί αλλά η τσάντα σου χωράει και μια ζακετούλα για το βραδάκι. Επειδή δεν θα σε πείσουμε ότι δεν χρειάζεσαι όλα εκείνα που μεταφέρεις στην τσάντα σου, απλά άλλαξε την πλευρά από την οποία την κρατάς αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Η πλάτη σου δεν φταίει να πληρώνει τα σφάλματά σου! Θυμήσου πως η επιβάρυνση της πλάτης, του ώμου και του σβέρκου, θα σου δημιουργήσει μακροχρόνια προβλήματα.

Και τα ύποπτα:

Α. Όσο περισσότερη απολέπιση και χημικά πίλινγκ κάνεις στο κορμάκι σου, τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η επιδερμίδα σε επικίνδυνα υφάσματα. Απόφυγε λοιπόν όσο μπορείς τα συνθετικά υφάσματα και προτίμησε τα βαμβακερά ρούχα ή τα μεταξωτά για ν' αποφεύγεις αλλεργίες, μολύνσεις και κρυώματα.Ειδικά στο γυμναστήριο απόφυγε τα συνθετικά ρούχα και εσώρουχα με κάθε τρόπο.

Β. Μην πλησιάζεις τα κινέζικα ρουχάκια έτσι εύκολα: Μπορεί να είναι φτηνά αλλά πολύ βλαβερά. Πρόσφατα, στη Νέα Ζηλανδία εισήχθησαν ρούχα από την Κίνα, τα οποία βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά ποσοστά φορμαλδεϋδης, 900 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας! Η ουσία αυτή είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό σου αφού μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, ενόχληση στα μάτια και τον λαιμό, αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και καρκίνο.

Κατερίνα Πατούλια