Εμμενταλ

04.03.2008
Από το ορεκτικό με μπουκιές, το κυρίως γεύμα με χρυσά και τραγανά ωγκρατέν, μέχρι και την πιατέλα με τα τυριά, το έμμενταλ μας συνοδεύει σε κάθε λαίμαργη στιγμή με τον πιο γευστικό τρόπο! Σκέτο, σε μερίδες ή τριμμένο, το έμμενταλ είναι ιδανικό για να ανανεώσει τη μαγειρική μας και να προσφέρει επιτυχία και νοστιμιά στις συνταγές μας.

Από το ορεκτικό με μπουκιές, το κυρίως γεύμα με χρυσά και τραγανά ωγκρατέν, μέχρι και την πιατέλα με τα τυριά, το έμμενταλ μας συνοδεύει σε κάθε λαίμαργη στιγμή με τον πιο γευστικό τρόπο!

Σκέτο, σε μερίδες ή τριμμένο, το έμμενταλ είναι ιδανικό για να ανανεώσει τη μαγειρική μας και να προσφέρει επιτυχία και νοστιμιά στις συνταγές μας.

Ενα τυρί όλο γεύση!
Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά, σημαντικά και παραδοσιακά τυριά. Το συγκεκριμένο είδος τυριού είναι μη παστεριωμένο, έχει κίτρινο χρώμα, γλυκιά γεύση και παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Το κύριο χαρακτηριστικό του όμως, είναι οι μεγάλες του τρύπες σε μέγεθος καρυδιού, καθώς και η ξεχωριστή γεύση του.

Στη μαγειρική
Οι εφαρμογές του έμμενταλ είναι αμέτρητες στη μαγειρική, γι αυτό άλλωστε είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά των σεφ σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ως ορεκτικό, με φρυγανιά ή κράκερ σαν καναπεδάκι, να το δοκιμάσουμε τριμμένο στις σαλάτες και στα ζυμαρικά, ενώ επίσης, λόγω της ιδιότητάς του να λιώνει, είναι ένα από τα πιο κατάλληλα τυριά για τα ψητά φαγητά, το φοντί και τα τοστ.

Οσον αφορά στην υγεία μας
Το τυρί έχει εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες και είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα.

Πλούσιο σε ασβέστιο. Το τυρί, αναμφισβήτητα, είναι ο πρωταθλητής του ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία μας. Η περιεκτικότητα ενός τυριού σε ασβέστιο αυξάνεται όσο μειώνεται το νερό που περιέχει. Ετσι, τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τυριά είναι τα ώριμα τυριά με συμπαγή ελαστική μάζα που περιέχουν πάνω από 1.000 χιλιόγραμμα ασβεστίου/100 γραμμάρια.

Το έμμενταλ για παράδειγμα είναι ένα τυρί πλούσιο σε ασβέστιο.

Οσον αφορά στα οφέλη, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία των οστών και των δοντιών, για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Πλούσιο σε μέταλλα. Πέρα από το ασβέστιο, το τυρί προσφέρει επίσης φώσφορο, απαραίτητο για την απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς και μαγνήσιο.

Το έμμενταλ μάλιστα, περιέχει μεγάλη ποσότητα σε φώσφορο, ο οποίος βοηθάει στο μεταβολισμό του ασβεστίου και άρα στην ανάπτυξη.

Ακόμη, το έμμενταλ με λίγα λιπαρά είναι πιο πλούσιο σε φώσφορο, έως και 2 φορές από τις άλλες κατηγορίες τυριών.

Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών
Οι πρωτεϊνες αποτελούν βασικό δομικό συστατικό του σώματος και ο ρόλος τους είναι η δόμηση και η συντήρηση του οργανισμού. Οι πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης, αυτές δηλαδή που εμπεριέχονται στο τυρί, τα αβγά, το κρέας και τα ψάρια είναι οι πιο πλήρεις.

Το έμμενταλ συγκεκριμένα, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεϊνες γάλακτος, οι οποίες είναι απαραίτητες για το σώμα μας.

Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών εκτιμάται σε περίπου 0.8 γραμμάρια για κάθε κιλό ενός ενήλικα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνονται 50% πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης και 50% φυτικής προέλευσης.

Τα 50 γραμμάρια τυριού, λοιπόν, προσφέρουν αντίστοιχες πρωτεϊνες (περίπου 10 γραμμάρια) με 50 γραμμάρια κρέατος ή ψαριού.

Δώρο βιταμινών
Το τυρί αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πηγή βιταμινών Α, D και της ομάδας Β.

Η βιταμίνη Α, με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες παρεμβαίνει σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα την ανανέωση των κυττάρων, ενώ οι βιταμίνες Β12 συντελούν στη σύνθεση του DNA (δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ) και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ωφέλιμοι συνδυασμοί
Ψωμί και τυρί. Ο συνδυασμός του ψωμιού και του τυριού, πέρα από την πολιτισμική του διάσταση, έχει και μια πραγματικά διατροφική διάσταση, δεδομένου ότι αυτές οι δύο τροφές αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά σε διατροφικό επίπεδο. Το έμμενταλ προσφέρει πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης και λιπίδια. Το ψωμί προσφέρει γλυκίδια, ίνες και πρωτεϊνες φυτικής προέλευσης. Επομένως, το δίδυμο ψωμί (60 γραμμάρια) και τυρί (30 γραμμάρια) αναδεικνύεται σε ένα καλά ισορροπημένο τρόφιμο, αφού αγγίζει την ιδανική κατανομή της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.

Ζυμαρικά και τυρί. Πρόκειται για τον πιο αγαπημένο συνδυασμό των παιδιών και μάλιστα, αυτός ο συνδυασμός αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμος για τη διατροφική ισορροπία, γιατί αυτές οι δύο τροφές είναι εξαιρετικά συμπληρωματικές από διατροφικής απόψεως. Συγκεκριμένα, το έμμενταλ προσφέρει πρωτεϊνες ζωικής προέλευσης και λιπίδια, ενώ τα ζυμαρικά προσφέρουν γλυκίδια, ίνες και πρωτεϊνες φυτικής προέλευσης.

Φτωχό σε νάτριο
Το έμμενταλ ευτυχώς, περιέχει ελάχιστη ποσότητα νατρίου, σε αντίθεση με τη σύγχρονη διατροφή, η οποία είναι πολύ πλούσια σε νάτριο, στοιχείο το οποίο ευθύνεται για τη δημιουργία υπέρτασης.

Στην αγορά
Το έμμενταλ Entremont κυκλοφορεί σε συσκευασίες που ξανακλείνουν, προσαρμοσμένες για καθημερινή χρήση, χάρη στις οποίες διατηρείται καλύτερα και η ποιότητά του.

Τα διάφορα είδη:
Μερίδα «έμμενταλ κλασικό παραδοσιακής ωρίμανσης»: Ιδανικό για να συμπληρώσει με επιτυχία την πιατέλα των τυριών μας στο τέλος ενός γεύματος ή ακόμα, κομμένο σε λεπτές φέτες για να δώσει γεύση στο φαγητό.

Οσο για την πρακτική συσκευασία του που ξανακλείνει, διευκολύνει με τον ιδανικότερο τρόπο τη συντήρησή του.

Τρίμμα:
Το έμμενταλ σε τρίμμα προέρχεται αποκλειστικά από κεφάλια «έμμενταλ κλασικό παραδοσιακής ωρίμανσης» και τρίβεται με μια ειδική μέθοδο, ώστε να δημιουργείται τρίμμα λεπτοκομμένο και βελούδινο, το οποίο λιώνει και γκρατινάρει υπέροχα. Στη μαγειρική το τριμμένο έμμενταλ είναι απαραίτητο συστατικό για τα ωγκρατέν, τα σουφλέ και τις αλμυρές τάρτες. Στο τραπέζι, δίνει νοστιμιά σε όλα τα πιάτα χάρη στην ιδιαίτερη γεύση του, όπως στις σούπες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά στον ατμό, κ.ά.

Σε φέτες:
Οι φέτες «έμμενταλ κλασικό παραδοσιακής ωρίμανσης» είναι ιδανικές για όλους όσους αγαπούν το τυρί και είναι απαραίτητες για να δημιουργήσουμε πρωτότυπους και επιτυχημένους μεζέδες.

Μερίδα light:
Η μερίδα light περικλείει όλη την πλούσια γεύση του έμμενταλ που λιώνει στο στόμα με μόνο 8,5% λιπαρά.

Το συγκεκριμένο είδος είναι ιδανικό για μια ισορροπημένη διατροφή συνδυάζοντας τα λίγα λιπαρά με την πλούσια γευστική απόλαυση.

Φέτες light:
Η συσκευασία «έμμενταλ σε φέτες light» μας προσφέρει στιγμές εξαιρετικής απόλαυσης, με μόνο 8,5% λιπαρά.

Οι φέτες έμμενταλ είναι ιδανικές για να δημιουργήσουμε υπέροχους μεζέδες, πρωτότυπα σάντουιτς, καθώς και νόστιμα φαγητά και σαλάτες.

Εμμενταλ Ωμέγα 3:
Με όλη την πλούσια γεύση του έμμενταλ, το συγκεκριμένο είδος τυριού, έχει παρασκευαστεί από γάλα αγελάδων που έχουν τραφεί με σανό και λιναρόσπορο, το πιο πλούσιο σε Ωμέγα 3 φυτό. Το έμμενταλ Ωμέγα 3 μας χαρίζει στιγμές απόλαυσης και ευεξίας κάθε μέρα.

Τριμμένο για ζυμαρικά:
Το τριμμένο τυρί για ζυμαρικά, «Ρasta της Εntremont», συνδυάζει ιδανικά το έμμενταλ και την παρμεζάνα για να δώσει στα ζυμαρικά μας ακόμα πιο έντονη γεύση.

Εntremont
Η Entremont είναι μια γαλακτοβιομηχανία της άνω Σαβοϊας που ιδρύθηκε το 1948. Με παρουσία 60 χρόνων στην αγορά, η Entremont είναι σήμερα μια από τις σημαντικότερες εταιρείες της διεθνούς τυροκομικής βιομηχανίας. Γνωρίζoντας ιδιαίτερα καλά την αλυσίδα της παραγωγής του έμμενταλ και χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο «Αffinage de Τradition» για την ωρίμανση του τυριού, μας προσφέρει το έμμενταλ Entremont, με σεβασμό στη γεύση και στην ποιότητα, το οποίο ξεχωρίζει από τα άλλα έμμενταλ.

Η ξεχωριστή τεχνογνωσία
Η γκάμα των τυριών της Entremont δίνει στους καταναλωτές πολλές ευκαιρίες να απολαύσουν ό,τι καλύτερο προσφέρει το γάλα χάρη σε:

μια απαιτητική επιλογή του γάλακτος από συνεργαζόμενους γαλακτοπαραγωγούς.

μια αυστηρή διαδικασία παρασκευής με τις πιο σύγχρονες τυροκομικές μεθόδους.

μια συνεχής πολιτική καινοτομιών και μια μοναδική τεχνογνωσία των μεθόδων ωρίμανσης, που προέρχεται από την ορεινή καταγωγή της Entremont και αποδεικνύεται από την πολύ καλή γνώση των ΠΟΠ (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης).

μια ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές αξίες των προϊόντων της, αποτέλεσμα της μακράς παράδοσης της εταιρείας στην τυροκομία.

Με λίγα λόγια, η Entremont είναι σε κάθε περίσταση ο κατεξοχήν σύμμαχος της κουζίνας.