Μουσακάς νηστίσιμος από τη Φθιώτιδα

18.04.2011

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 1/2 πακέτο μανιτάρια ή 2 μεγάλες κονσέρβες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • 1-2 ξύλα κανέλα
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού γαλέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρέμα

  • 5 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού νιφάδες πατάτας για πουρέ
  • 1/2 φλιτζ. λάδι
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
  • Αλάτι
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Λίγο άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις βάζετε σε κρύο νερό με αλάτι, για να φύγει η πικρίλα τους. Τις στραγγίζετε καλά και τις σκουπίζετε να φύγουν τα υγρά.

2. Στη συνέχεια τις τηγανίζετε ελαφρά σε λάδι και τις τοποθετείτε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.

3. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα μανιτάρια και τα βάζετε να στραγγίσουν.

4. Καβουρδίζετε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια προσθέτετε τα μανιτάρια. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν το νερό τους και προσθέτετε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

5. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζετε με 3 κουτ. σούπας γαλέτα.

Για την κρέμα:

1. Βράζετε το νερό. Ρίχνετε τις νιφάδες της πατάτας σιγά σιγά και αφήνετε το μείγμα να μείνει.

2. Βάζετε το λάδι να κάψει και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πάρει το αλεύρι ξανθό χρώμα (για 5 λεπτά). Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το μείγμα της πατάτας ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.

3. Βράζετε την κρέμα μέχρι να πήξει και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Την ανακατεύετε καλά και την απλώνετε στο φαγητό.

4. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.