Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λαχανικά εποχής

24.12.2009

Υλικά

  • 3 κυδώνια
  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 10 κάστανα
  • 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 6 κουτ. σούπας παρθένο σησαμέλαιο
  • 2 κουτ. ξίδι βαλσάμικο
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας ρόδι
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε και κόβετε τα κυδώνια σε κύβους. 2. Χαράζετε σταυρωτά τα κάστανα και τα ψήνετε στη σχάρα, στο γκριλ ή στο τζάκι. Όταν ψηθούν καλά, τα καθαρίζετε και τα σοτάρετε για λίγο με 2 κουταλιές σησαμέλαιο. Προσθέτετε τα κυδώνια και σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα.

3. Έπειτα από λίγο σβήνετε με το κρασί και αφήνετε για λίγα λεπτά να σιγοβράσουν. Όταν εξατμιστεί το κρασί, αφαιρείτε από τη φωτιά.

4. Κόβετε το σπανάκι με το χέρι. Καλύτερα όταν κόβετε λαχανικά να μη χρησιμοποιείτε μαχαίρι, γιατί οξειδώνονται.

5. Σε ένα μικρό μπολ ή βαζάκι ανακατεύετε 3 κουταλιές σησαμέλαιο, 1 κουταλιά ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τοποθετείτε το σπανάκι σε μπολ, ρίχνετε τη σάλτσα και ανακατεύετε. Από πάνω προσθέτετε τα κάστανα με τα κυδώνια και το ρόδι.

«Ό,τι και αν περιέχει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν πρέπει να ξεχνάμε μία από τις πιο βασικές καλές συνήθειες του έξυπνου φαγητού: «Σαλάτα με κάθε γεύμα». Μια υπέροχη σαλάτα με λαχανικά εποχής θα δώσει χρώμα στο τραπέζι σας και πολλά ευεργετικά συστατικά στον οργανισμό σας. Καλές γιορτές με υγεία, ευζωία και αγάπη!».