Πιλάφι με συκωτάκια κοτόπουλου

21.11.2010

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό φρέσκα συκωτάκια κοτόπουλου (χωρίς τα στομάχια)
  • 250 γρ. περίπου ρεβίθια βρασμένα
  • 4 φωλιές φιδέ
  • 1 ποτήρι νερού ρύζι για πιλάφι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 2 ντομάτες περασμένες από τον χοντρό τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Aφήνουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα συκωτάκια σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά, γυρνώντας τα συνεχώς με ένα πιρούνι. Aφού γίνουν, τα αφήνουμε πάνω σε διπλό χαρτί κουζίνας. Tσιγαρίζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρεμμύδι με το βούτυρο και, λίγο πριν πάρει χρώμα, προσθέτουμε τον φιδέ σπασμένο με τα χέρια μας. Aνακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τα συκωτάκια, το ρύζι (καλά πλυμένο), τις σταφίδες, τις ντομάτες, το αλατοπίπερο και την κανέλα. Bάζουμε στο φαγητό 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό ή, ακόμα καλύτερα, ζωμό από κοτόπουλο. Aνακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.

Tips: Μέσα στο Τop 5 των βορειοελλαδίτικων γεύσεων που λατρεύω είναι κι αυτό το πιλάφι. Κατάγεται από τις αραβικές χώρες -που φημίζονται για τα αρωματικά πιλάφια τους- και έφτασε στη χώρα μας από την Τουρκία. Τον χειμώνα, αποτελεί ένα ωραίο γεύμα (λίγο διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει) με μπόλικη κανέλα, που ζητάει ξινό γιαούρτι και κόκκινο ξηρό κρασί. Εάν μαζί με τα συκωτάκια σάς βάλουν και τις καρδούλες, υπολογίστε λίγο παραπάνω ψήσιμο.
Αν το μαγειρέψετε με λιγότερα υγρά και το βάλετε ως γέμιση μέσα σ’ ένα κοτόπουλο, θα έχετε ένα εξίσου ενδιαφέρον φαγητό.