Μοναδική μουσταλευριά

02.10.2008
Τώρα που σε πολλές περιοχές, κυρίως της Αττικής, πλανάται στον αέρα η μεθυστική μυρωδιά του μούστου, μη μου πείτε πως δεν σας έρχεται η όρεξη να τη φτιάξετε; Δεν είναι δύσκολη, αρκεί να εξασφαλίσετε μούστο και λίγη στάχτη. Σας δίνω τη συνταγούλα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-12 ΜΠΟΛΑΚΙΑ

  • 2 1/2 κιλά μούστος
  • 5 κουταλιές στάχτη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Κανέλα Καρύδια Σουσάμι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μούστο και μέσα βυθίζουμε τη στάχτη, την οποία προηγουμένως έχουμε βάλει σε πάνινο σακουλάκι και έχουμε δέσει σφιχτά. Προσέχουμε το σακουλάκι να μην ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας, γι αυτό το δένουμε στο χερούλι της κατσαρόλας.

n Βράζουμε το μούστο σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα όσο χρειάζεται. Δηλαδή όσο αφρίζει. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να σταματήσει να αφρίζει ο μούστος και να καθαρίσει. Όταν είναι έτοιμος, σβήνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να ηρεμήσει για μία ολόκληρη νύχτα.

Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε τη μουσταλευριά, σουρώνουμε το μούστο περνώντας τον από ένα τουλπάνι. Από τον έτοιμο βρασμένο μούστο θα μετρήσουμε περίπου 10-12 φλιτζάνια. Κρατάμε λίγο βρασμένο στην άκρη και βάζουμε τον υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα.

Σε ένα αντικολλητικό σαγανάκι καβουρντίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντάς το συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Μόλις ροδίσει, το διαλύουμε στο μούστο που έχουμε φυλάξει και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανάβουμε το μάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Στην αρχή το μίγμα είναι θολό, μετά όμως γίνεται διαυγές.

Μοιράζουμε τη μουσταλευριά στα μπολάκια και την αφήνουμε να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε με κανέλα, σπασμένα καρύδια και καβουρντισμένο σουσάμι.