Σε μια ρώγα από σταφύλι

01.10.2008
Εχετε ακούσει για το γαλλικό παράδοξο; Ως γνωστόν, οι Γάλλοι τρέφονται με πολλές πρωτεϊνες και ακόμη περισσότερα λιπαρά. Αναμενόμενο θα ήταν να «θερίζουν» τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Κι όμως! Οι Γάλλοι δεν ανήκουν στους πρωταθλητές της Ευρώπης. Κι αυτό αποδίδεται στη μεγάλη κατανάλωση κρασιού και σταφυλιών. Ναι, είναι πρώτοι στην κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη! Φαίνεται λοιπόν ότι τα σταφύλια αλλά και το κρασί εξουδετερώνουν την κατανάλωση λιπαρών.

Θρεπτικότατα!
Στα σταφύλια περιέχονται αλδεϊδες, εστέρες, σάκχαρα, τανίνες. Η θρεπτική τους αξία είναι σημαντική, με αξιοσημείωτα το ασβέστιο, το σίδηρο, το κάλιο... Στα 100 γραμμ. σταφυλιού η ενέργεια είναι 60 kcal. Όμως το πιο ενδιαφέρον όλων είναι η περιεκτικότητά τους σε ρεσβεροτρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού. Πολλοί τη θεωρούν και αποδεικνύεται ότι είναι φυσικό αντιβιοτικό.

Ιδανικά για αποτοξίνωση
Η σταφυλοθεραπεία είναι ό,τι πρέπει για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Ως γνωστόν, οι ειδικοί συνιστούν ολική αντικατάσταση των γευμάτων με 2-2,5 κιλά σταφύλια ημερησίως, βέβαια πάντα με την καθοδήγηση ειδικού. Τώρα που είναι η εποχή ακόμα, μόλις που προλαβαίνουμε. Γιατί η διάθεση των βρώσιμων σταφυλιών όπου να ναι τελειώνει. Έχουν αρχίσει, βλέπετε, από τα μέσα Ιουνίου να βγαίνουν στην αγορά. Τα πρώτα που μας έρχονται είναι από την Κορινθία. Τελευταία μπαίνουν στους πάγκους των μανάβηδων σταφύλια (φράουλες και κέρινα) από τη Β. Ελλάδα. Ροζακιά, Σουλτανίνα, Σταφίδα, Φράουλα, Μοσχάτο, Βικτωρία είναι μερικές μόνο από τις βρώσιμες ποικιλίες.

Και για γευστικές αλχημείες
Να τρώτε τα σταφύλια με τη φλούδα και τα κουκούτσια, μας λένε οι ειδικοί. Εμείς όμως προτιμάμε τα σταφύλια χωρίς κουκούτσια. Όπως και να το κάνουμε, τα σταφύλια δεν τρώγονται μόνο ωμά, συνοδευόμενα από τυριά όπως η φέτα και η γραβιέρα, αλλά γίνονται και γλυκό και πολλές φορές μαγειρεύονται μαζί κυρίως με κρεατικά.