Κοτόπουλο του κηπουρού

23.07.2009
Απόλαυση που θα ενθουσιάσει!

Τι έχουμε:

  • 2 φιλέτα κοτόπουλο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 ντομάτες
  • 2 καρότα
  • 2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά
  • 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τον πουρέ:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 4 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • αλάτι

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 φλιτζ. αρακά
  • 4 καρότα
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς για το άλειμμα του ταψιού

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Ζεματάμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με καυτό νερό για 1 λεπτό. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Ξεφλουδίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε ροδέλες. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ και σοτάρουμε τα κρεμμύδια έως ότου χρυσίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε και σοτάρουμε και τα κομματάκια κοτόπουλου. Σβήνουμε με το κρασί, τα αφήνουμε να βράσουν, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ, και κατόπιν προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον ζωμό λαχανικών, το καρότο, αλάτι, πιπέρι. Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έως ότου σωθούν τα υγρά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για περίπου 20-25 λεπτά έως ότου μαλακώσουν. Αφού βράσουν, τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε το ΒΙΤΑΜ, αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το ΒΙΤΑΜ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ.

Βράζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και όταν αρχίζει να φουσκώνει το ρίχνουμε σιγά σιγά στις λιωμένες πατάτες ανακατεύοντας διαρκώς έως ότου απορροφηθεί όλο. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Ρίχνουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα κοτόπουλου και από πάνω στρώνουμε τον πουρέ πατάτας, κάνοντας με ένα πιρούνι αυλάκια στην επιφάνειά του. Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, έως ότου γκρατιναριστεί ελαφρά. Εν τω μεταξύ για τη γαρνιτούρα βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό τα καρότα κομμένα σε κομματάκια και τον αρακά, έως ότου μαλακώσουν.

Οταν γκρατιναριστεί ο πουρές, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε με τα καρότα και τον αρακά.

Συμβουλή
Μπορούμε να συνοδεύσουμε το κοτόπουλο του κηπουρού με διάφορα ψητά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες κ.ά.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Νάουσας.