Μαγειρίτσα για χορτοφάγους: Μια νόστιμη εναλλακτική της κλασικής συνταγής

12.04.2023
Μαγειρίτσα για χορτοφάγους: Μια νόστιμη εναλλακτική της κλασικής συνταγής
Παραδοσιακή, με κοτόπουλο, για χορτοφάγους ή γκουρμέ; Υπάρχουν συνταγές για όλα τα γούστα καθότι και στη μαγειρίτσα ισχύει το "περί ορέξεως" ρητό. Εμείς, φέτος θα πάμε σε μια λύση χωρίς κρέας και προτείνουμε δύο επιλογές.

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα. Καλύτερα μην τα αφήσεις όλα τελευταία στιγμή! Ως προς τη μαγειρίτσα, διάλεξε τη συνταγή που προτιμάς και οργάνωσε τα ψώνια σου. Ιδού και Καλό Πάσχα!

1. Μαγειρίτσα για χορτοφάγους με μανιτάρια, μάραθο και ντομάτα

xortofagou.jpg

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 40 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
500 γρ. μανιτάρια λευκά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
½ ματσάκι μάραθο φρέσκο
4 πομοντόρια από κονσέρβα ψιλοκομμένα
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 λίτρα ζωμό λαχανικών σπιτικό (ή από βιολογικούς κύβους)
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
λίγα φυλλαράκια δυόσμου φρέσκου ψιλοκομμένα
λίγο πιπέρι μαύρο

Για το αβγολέμονο

1 αβγό
2 λεμόνια

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να αχνιστούν σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα πομοντόρια, τον μάραθο και τον ζωμό λαχανικών. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε τη μαγειρίτσα από τη φωτιά και την αβγοκόβουμε, όπως κάνουμε και στην κλασική συνταγή της μαγειρίτσας.

2. Μαγειρίτσα με θαλασσινά

thalasina.jpg

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 κιλό μύδια φρέσκα με το κέλυφός τους
500 γρ. κυδώνια (ή αχιβάδες)
1 κιλό καραβίδες μικρές
300 γρ. γαρίδες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
1 ματσάκι άνηθο
4 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας αλεύρι
2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Εκτέλεση
Πλένουμε σχολαστικά τα κυδώνια μέχρι να φύγει όλη η άμμος από το κέλυφός τους και τα αφήνουμε σε ένα λεκανάκι με κρύο νερό για να αποβάλουν την άμμο που υπάρχει στο εσωτερικό τους. Ξύνουμε με ένα μικρό μαχαιράκι τα μύδια, κόβουμε τη φούντα και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζουμε τα μύδια και τα κυδώνια σε μια φαρδιά κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει και αφαιρούμε τη σάρκα από τα υπόλοιπα. Κρατάμε τα μύδια και τα κυδώνια σκεπασμένα και σουρώνουμε τον ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Βάζουμε δύο λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και περνάμε τον ζωμό τους από λεπτό σητάκι. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε από τα κελύφη τους. Αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό από τα όστρακα και τα οστρακόδερμα, το ρύζι και το αλάτι και αφήνουμε να βράσει η σούπα σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά. Οταν μαλακώσει το ρύζι, βάζουμε στη σούπα τα θαλασσινά και τον άνηθο και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι και τον χυμό των λεμονιών σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε το μείγμα στη σούπα. Αναδεύουμε απαλά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να πάρει μια βράση και να δέσει.

Αν, πάντως θέλεις και την κλασική συνταγή, ιδού:

mageiritsa1.jpg

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 25 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:
Μέτρια

Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια μεγάλη
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα χοντροκομμένα
3 μαρούλια μεγάλα χοντροκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Για το αβγολέμονο

2 αβγά
2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Εκτέλεση
Πλένουμε τη συκωταριά και τη βάζουμε σε κατσαρόλα να αχνιστεί σε μέτρια φωτιά. Aποσύρουμε από τη φωτιά και την κόβουμε σε μέτρια κομμάτια με ψαλίδι κουζίνας. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν, ρίχνουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μαρούλια και μόλις μαραθούν, ρίχνουμε το ρύζι και λίγο νερό για να βράσει το ρύζι. Aνακατεύουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μισή ώρα. Pίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και κλείνουμε τη φωτιά. Xτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους και σιγά σιγά το λεμόνι και λίγο ζωμό από τη μαγειρίτσα με κουτάλα. Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο και ανακινούμε την κατσαρόλα για να πάει παντού χωρίς να ανακατέψουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις 12.04.2023 - 11:46