Τάρτα ψητής ντομάτας με ρικότα και πέστο

16.10.2022
Τάρτα ψητής ντομάτας με ρικότα και πέστο
Μια τάρτα που σίγουρα θα σε ξετρελάνει, σε κάθε θερμοκρασία

Βρες τις πιο λαχταριστές τομάτες που μπορείς και πασπάλισε με θαλασσινό αλάτι για το απολαυστικό αποτέλεσμα αυτής της συνταγής. Το βούρτσισμα της άψητης σφολιάτας με κρέμα γάλακτος προσθέτει μια λεπτή αίσθηση που δεν θα παρατηρήσεις απαραίτητα, αλλά οι ντομάτες θα έχουν καλύτερη γεύση. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να παραλείψεις να αλατίσεις τις ντομάτες, αλλά μην το κάνεις: Βοηθά στην αποφυγή της μουσκεμένης κρούστας ενώ εντείνει τη γεύση της ντομάτας. Αυτή η τάρτα απολαμβάνεται καλύτερα κατευθείαν από το φούρνο, στην ωρίμανση της, αλλά είναι επίσης υπέροχη σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και κρύα.

Τραγανά κέικ γαρίδας με μαγιονέζα τσίλι και lime

Συστατικά
4 μικρές ντομάτες, κομμένες σταυρωτά σε φέτες
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
1 φύλλο σφολιάτας, αποψυγμένο
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
¼ μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
¾ φλιτζάνι φρέσκια ρικότα
Πέστο από κατάστημα ή σπιτικό
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Φύλλα φρέσκου βασιλικού, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Σπανακόπιτα στο τηγάνι

Εκτέλεση
Στρώσε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί. Βάλε από πάνω τις κομμένες ντομάτες σε μία στρώση. Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Χρησιμοποίησε το για να αλατοπιπερώσεις τις ντομάτες ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές, κάλυψε με μια άλλη χαρτοπετσέτα και άφησε το να καθίσει, για 15 λεπτά, αφήνοντας το αλάτι να τραβήξει την υγρασία από τις ντομάτες.

Καθώς κάθονται οι ντομάτες, προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάλε μια σχάρα στη μέση του φούρνου. Δουλεύοντας σε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας, άπλωσε τη σφολιάτα σε ένα ορθογώνιο ταψί, κόβοντας τυχόν ανομοιόμορφες άκρες. Τρύπησε το εσωτερικό με ένα πιρούνι κάθε λίγα εκατοστά, αφήνοντας ένα λεπτό περίγραμμα. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, άλειψε το κέντρο της σφολιάτας με την κρέμα γάλακτος, αφήνοντας το περίγραμμα χωρίς βούρτσισμα.

Δουλεύοντας εντός των ορίων, στρώσε τις ντομάτες και το κόκκινο κρεμμύδι πάνω από την τάρτα, αφήνοντάς τα να επικαλύπτονται ελαφρώς. Μετάφερε σε ένα ταψί και ψήσε, περιστρέφοντας μέχρι τη μέση, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η σφολιάτα, για 30 με 35 λεπτά.

Πασπάλισε τις ντομάτες με πιπέρι, εάν θέλεις και πρόσθεσε φρέσκια ρικότα. Αραίωσε το πέστο με ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη σύσταση. Πρόσθεσε βασιλικό, αν χρησιμοποιείς, και σέρβιρε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.