Πώς να φτιάξεις cacio e pepe με μόλις 5 υλικά

20.11.2021
Πώς να φτιάξεις cacio e pepe με μόλις 5 υλικά
Η κλασσική και αγαπημένη ιταλική συνταγή

Το Cacio e pepe, που μεταφράζεται σε «τυρί και πιπέρι», είναι ένα κλασικό ρωμαϊκό πιάτο ζυμαρικών που έχει πάρει το όνομα του από τα δύο από τα κύρια συστατικά του: το τυρί Pecorino, το οποίο στη ρωμαϊκή διάλεκτο είναι γνωστό ως cacio, και το μαύρο πιπέρι. Μην αφήσεις όμως την απλότητα του να σε ξεγελάσει: Το cacio e pepe είναι ένα πιάτο που, όταν φτιάχνεται με ποιοτικά υλικά και τη σωστή τεχνική, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πώς να φτιάξεις pestο με superfood

Δες παρακάτω πώς μπορείς να το φτιάξεις:

Συστατικά

170 γραμμάρια σπαγγέτι

1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κύβους

¾ φλιτζάνι τυρί Parmigiano ή Grana Padano, ψιλοτριμμένο

⅓ φλιτζάνι τυρί Pecorino Romano, ψιλοτριμμένο, και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

Η εύκολη συνταγή για πικάντικα αυγά

Εκτέλεση
Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλε πλούσια αλατισμένο νερό και άφησε το να βράσει. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά.

Βήμα 2
Όταν τα ζυμαρικά είναι λίγα λεπτά μακριά από το να γίνουν al dente, βάλε το μαύρο πιπέρι σε ένα στεγνό τηγάνι και φρυγάνισε απαλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, περιστρέφοντας το τηγάνι για να κρατήσει το μπαχαρικό κινούμενο. Φρυγάνισε το πιπέρι μέχρι να μυρίσει και να είναι ζεστό, περίπου 1 λεπτό.

Βήμα 3
Πρόσθεσε το βούτυρο στο τηγάνι. Δυνάμωσε τη φωτιά σε μέτρια φωτιά και περιστρέφοντας απαλά το τηγάνι πάνω από τη φωτιά, μαγείρεψε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Βήμα 4
Σε αυτό το σημείο, τα ζυμαρικά θα πρέπει να είναι έτοιμα για να τα στραγγίξεις, αλλά πριν το κάνεις αυτό, κράτησε 3/4 φλιτζάνι νερό για το μαγείρεμα των ζυμαρικών. Αν χρειάζεσαι ένα ή δύο λεπτά για να συνεχίσεις το μαγείρεμα των ζυμαρικών, αφαίρεσε το μείγμα βουτύρου από τη φωτιά, αλλά φρόντισε να το ζεστάνεις ξανά για ένα λεπτό περίπου πριν συνεχίσεις με το επόμενο βήμα.

Βήμα 5
Πρόσθεσε 1/2 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών στο μείγμα βουτύρου, μαζί με τα στραγγισμένα ζυμαρικά και άλλη μια κουταλιά της σούπας κρύο βούτυρο σε κύβους στο τηγάνι. Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και πρόσθεσε 3/4 φλιτζάνι ψιλοτριμμένο τυρί Parmigiano, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το τυρί. Βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πρόσθεσε 1/3 φλιτζάνι ψιλοτριμμένο τυρί Pecorino Romano, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει κρέμα η σάλτσα. Πρόσθεσε περισσότερο νερό για το μαγείρεμα των ζυμαρικών εάν η σάλτσα φαίνεται στεγνή.

Βήμα 6
Μετάφερε τα ζυμαρικά σε ένα μπολ και σέρβιρε αμέσως, προσθέτοντας περισσότερο τυρί και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, προεραιτικά.