Πέννες ολικής με πέστο από σπαράγγια αλ Καρούζο

30.04.2017
Η εποχή των σπαραγγιών έφτασε και έψαχνα εδώ και μέρες αφορμή για μια νέα συνταγή με πρωτότυπη ιδέα, ώστε να την γιορτάσω. Οπότε χτες μόλις, η λαχτάρα να γευτώ σπαράγγια στην εποχή τους, με οδήγησε σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ιταλική συνταγή.

Η κεντρική ιδέα ήταν πάστα με πέστο από σπαράγγια που την βρήκα εξαιρετική, πρωτότυπη, διατροφικά πλούσια αλλά και πολύ εύκολη στην εκτέλεση.

Είπα λοιπόν να την δοκιμάσω και εφόσον μου άρεσε, να την δημοσιεύσω άμεσα, παρακάμπτοντας κάθε προγραμματισμό του μπλογκ. Οπότε εδώ έχουμε μια συνταγή όπου προκειμένου να γιορτάσουμε την εποχικότητα του σπαραγγιού, κατ’ εξαίρεση, επεκράτησε ο αυθορμητισμός της στιγμής στη δημοσίευσή της, έναντι του συνήθους ψαξίματος με διαδοχικές εκτελέσεις και πειραματισμούς μέχρι να φτάσει η συνταγή σε σημείο που εγώ θεωρώ ότι πλησιάζει την τελειότητα.

Η συνταγή που θα διαβάσετε και δοκιμάσετε, αν και δεν έχει ψαχτεί πλήρως, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά και αρκετά διαφορετική απ’ το τυπικό γευστικό αποτύπωμα των επιλογών του Caruso, που διακρίνονται για την γευστική τους ένταση και χαρακτήρα, μέσα από προσεκτικά δομημένες ισορροπίες ανάμεσα σε αντιθετικές γεύσεις και υφές.

Εδώ οι γεύσεις δεν φωνασκούν. Ψιθυρίζουν λεπτά και αρμονικά τους υπόξινους και κομψούς γευστικούς τόνους του σπαραγγιού και το δοξάζουν γι’ αυτό που είναι. Η μόνη κόντρα βρίσκεται στην οξύτητα του λεμονιού, που εντείνει στην παλέτα, ένα ανεπαίσθητο παιχνίδι φρεσκάδας.

Από επιλογή δεν υπάρχουν εξωγενή αρώματα να δώσουν εντάσεις, ακριβώς για να μπορέσουν ν’ ακουστούν οι γευστικοί ψίθυροι του σπαραγγιού. Η γκράνα και το κουκουνάρι απλά δίνουν σώμα, βάθος, umami και υφές. Και η επιλογή της πάστας ολικής, συμπληρώνει τον γήινο και διατροφικά ισορροπημένο χαρακτήρα της συνταγής. Οι πέννες με τη ριγωτή υφή τους γίνονται το γευστικό μέσο, που η σάλτσα πέστο σπαραγγιού σφιχταγγαλιάζει, προκειμένου να μεταφερθεί στο στόμα, στη κάθε μπουκιά.

Το αντίδοτο για την κρεατοφαγία του Πάσχα έχει πλέον όνομα και λέγεται πέννες ολικής με πέστο σπαραγγιού. Ίσως μετά απ’ αυτή τη συνταγή να αμβλυνθούν και οι εντυπώσεις όσων βετζετέριαν με έβαλαν στη μπούκα, καθώς περιέγραφα την οπτικά βάρβαρη τελετουργία του οβελία. Καλώς ή κακώς είμαι οπαδός της ισορροπίας στη διατροφή και χαίρομαι ένα υπέροχο κοψίδι που φωνάζει umami, όσο και μια λεπτή γεύση σπαραγγιού όπου νιώθεις το ωφέλιμο να φλερτάρει μετά του τερπνού!

Απολαύστε το, όσο διαρκούν τα σπαράγγια στην εποχή τους και σας προτείνω να πειραματιστείτε και με άγρια ελληνικά σπαράγγια.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πάρα πολύ εύκολη συνταγή που θέλει λιγότερο από μισή ώρα για να εκτελεστεί. Εξαιρετικά φίνες γεύσεις και διατροφικά ισορροπημένα υλικά σε ενδιαφέρουσα γαστρονομικά σύνθεση.

Το λεμόνι που θα σας ξενίσει ως ιδέα με την πάστα, έχει σημαντικό ρόλο στη ισορροπία των λεπτών γεύσεων, αλλά αν το φοβάστε βάλτε τη μισή ποσότητα στο πέστο και συμπληρώστε μετά στο πιάτο. Σερβίρεται αυστηρά μόλις ετοιμαστεί, σε ζεστά πιάτα!

Υλικά (για 2 άτομα)

500 γρ. σπαράγγια
300 γρ. penne integrale Barilla
50 γρ. Grana Padano
60 γρ. κουκουνάρι
Χυμό από 1 λεμόνι
30 μλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Καθαρίζετε & βράζετε τα σπαράγγια

Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει (μεγέθους ικανού ώστε μετά να βράσετε εκεί τα ζυμαρικά). Καθαρίζετε με ένα αποφλοιωτή την επιφάνεια από το κάτω, σκληρό μέρος των πιο μεγάλων σπαραγγιών.

Όταν έχει βράσει το νερό ρίχνετε μέσα μια κουταλιά σούπας αλάτι και μετά τα σπαράγγια για να βράσουν για 3-4 λεπτά κατά μέγιστο. Τα αφαιρείτε με μια λαβίδα και τα αφήνετε να κρυώσουν για 1-2 λεπτά. Δεν πετάτε το νερό απ’ τη κατσαρόλα γιατί εκεί θα βράσετε σε λίγο τις πέννες.

2. Φτιάχνετε το πέστο σπαραγγιών

Κόβετε 2-3 εκ απ’ τη βάση των βρασμένων σπαραγγιών που είναι σκληρή και το πετάτε. Κόβετε επίσης τις κορυφές που θα μπουν έτσι όπως είναι, στο τελικό πιάτο. Τα μεσαία κομμάτια του μίσχου των σπαραγγιών τα κόβετε σε κομμάτια και τα βάζετε σε ένα ηλεκτρικό πολυκόπτη.

Εκεί προσθέτετε τα 50 γρ. απ’ το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, τον χυμό απ’ το λεμόνι. Τα περνάτε να πολτοποιηθούν για 1 λεπτό και προσθέτετε το τυρί και ξαναπολτοποιείτε.

Τέλος, μεταφέρετε το έτοιμο πέστο σπαραγγιών σε ένα τηγάνι επαρκούς μεγέθους για να αναμιχθεί με τις πέννες όταν είναι έτοιμες, όπου προσθέτετε και το υπόλοιπο κουκουνάρι για να μείνει τραγανό στη μπουκιά.

3. Φτιάχνετε την πάστα και δένετε με την σάλτσα

Ξαναβάζετε το νερό των σπαραγγιών να βράσει και ρίχνετε μέσα τις πέννες ολικής. Στα 6 λεπτά περίπου βάζετε και το τηγάνι με το πέστο σε μεσαίας έντασης εστία να ζεσταθεί και μόλις αρχίζει να βγάζει ατμούς προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές απ’ το νερό που βράζουν οι πέννες, με στόχο να αραιώσει καταρχάς τη σάλτσα, πριν τελικά την βοηθήσει να πήξει, λόγω του αμύλου που περιέχει. Στα 9 λεπτά που οι πένες είναι έτοιμες, τις ρίχνετε με σουρωτήρι μέσα στο πέστο και όσο ανακατεύετε, βάζετε τις κορυφές των σπαραγγιών στο καυτό νερό να ξαναζεσταθούν.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε στα πιάτα τις πέννες και στη κορυφή βάζετε τις κορυφές απ’ τα σπαράγγια, τρίβετε φρέσκο πιπέρι και δίνετε την δυνατότητα να συμπληρώσει κανείς τυρί, με τριμμένη γκράνα.

Περισσότερες συνταγές αλ Καρούζο μπορείς να βρεις εδώ.