Ποια ζυμαρικά να επιλέγω;

06.02.2017
Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τα ζυμαρικά και τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά αλλά και την προετοιμασία τους;

Εκτιμάται ότι τα είδη ζυμαρικών που βρίσκουμε σήμερα στην αγορά υπερβαίνουν τα 400: ζυμαρικά από σιτάρι ή άλλα δημητριακά, απλά ή ολικής αλέσεως, συμβατικά ή βιολογικά, χειροποίητα παραδοσιακά ή βιομηχανοποιημένα, φρέσκα και ξηρά, με διαφορετικά συστατικά και σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα, όπως σπαγγέτι, βίδες, πένες, κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι, φιογκάκια κ.ά.

Τι να επιλέξω;

Αν δεν τίθεται πρόβλημα υγείας, το ποιο ζυμαρικό θα επιλέξετε κάθε φορά είναι κυρίως θέμα γούστου, αν και κάποια ταιριάζουν καλύτερα για συγκεκριμένες συνταγές, όπως π.χ. τα χοντρά μακαρόνια στην παστιτσάδα. Πιο εύγευστα θεωρούνται τα ζυμαρικά που έχουν έντονη μυρωδιά σιτάλευρου και αναγράφουν ευκρινώς στη συσκευασία τους ότι γίνονται από 100% σκληρό αλεύρι σίτου ή καθαρό σιμιγδάλι, δηλαδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη.

Σημεία προσοχής

  • Όλα τα ζυμαρικά διατίθενται στην κατανάλωση υποχρεωτικά συσκευασμένα.
  • Προτιμάτε όσα έχουν κοντινή ημερομηνία παραγωγής ή/και μακρινή ημερομηνία λήξης.
  • Τα ζυμαρικά πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς μαύρα στίγματα, να έχουν υαλώδη τομή και να μην υπάρχουν σε αυτά λευκές κηλίδες.
  • Αν περιέχουν α βγά, καλό είναι να διαθέτουν ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα και αδρή υφή.​

Τα ζυμαρικά που βράζονται με νερό πρέπει:

  • Να διογκώνονται τουλάχιστον στο διπλάσιο.
  • Να μη διασπώνται σε ποσοστό ανώτερο του 5%.
  • Να έχουν «φυσιολογική» εμφάνιση, γεύση, υφή και οσμή, ανάλογα με το είδος τους.
  • Να μην παρουσιάζουν πολτώδη μορφή.

Προσέξτε: Το νερό στο οποίο βράζονται τα ζυμαρικά πρέπει να παραμένει κατά το δυνατόν διαυγές, χωρίς δυσάρεστη οσμή ή ισχυρή όξινη γεύση. Θόλωμα του νερού σημαίνει κατώτερης ποιότητας προϊόν ή πεπαλαιωμένο.

Απλά ή ολικής;

Τα απλά ζυμαρικά, κοινώς «λευκά», είναι πιο μαλακά κι επομένως καταναλώνονται πιο εύκολα και γίνονται καλύτερα ανεκτά από μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα μάσησης. Επίσης, λόγω του χαμηλότερου περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες, ενδείκνυνται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών παθήσεων, όπως π.χ. ευερέθιστο έντερο, ενώ είναι εξαιρετική επιλογή για τους αθλητές που χρειάζονται γρήγορη ενέργεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως υπερτερούν, ιδίως δε εάν έχετε περιττά κιλά ή/και πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη.

Συμβουλή: Αναζητήστε στη συσκευασία των ζυμαρικών τον προσδιορισμό «ολικής αλέσεως», καθώς και τον ισχυρισμό «πλούσια σε φυτικές ίνες». Επιβεβαιώστε διαβάζοντας τα «Συστατικά» του προϊόντος και το πινακάκι με τη μέση θρεπτική αξία του.

Μήπως να επιλέξω παραδοσιακά;

Τα παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά είναι αναπόσπαστο τμήμα της διατροφικής μας κουλτούρας, τουλάχιστον των παλαιότερων γενεών, επομένως όταν υπάρχει η δυνατότητα, πρέπει να τα προτιμάμε. Στη χώρα μας, άλλωστε, έχουμε μια ολόκληρη σειρά ιδιαίτερων χειροποίητων ζυμαρικών, όπως τραχανάς, χυλοπίτες, κουσκούσι κ.ά., που παράγονται από τις νοικοκυρές στα σπίτια ή από αγροτικούς συνεταιρισμούς, και πολλά ακόμα που παίρνουν το όνομά τους είτε από το σχήμα και τη μορφή τους είτε από την περιοχή από την οποία προέρχονται ή πρωτοβγήκαν, με αποτέλεσμα αρκετές φορές το ίδιο ακριβώς ζυμαρικό να φέρει άλλο όνομα από τόπο σε τόπο.

Χρήσιμη γνώση: Τα ζυμαρικά που παράγονται από το δημητριακό Ζέα, το αρχαιότερο ελληνικό δημητριακό, περιέχουν υψηλότερες ποσότητες λυσίνης και μαγνησίου συγκριτικά με άλλα ζυμαρικά και είναι ιδιαιτέρως εύπεπτα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ

Από το περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ