Μεζεδάκια μικρά και λαχταριστά

31.01.2017
H ιδανική λύση αν έχεις καλέσει φίλες στο σπίτι και θέλεις να τις φιλέψεις χωρίς να περάσεις ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα.

Δαμάσκηνα ξερά με μπέικον

Χρησιμοποιείτε αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια. Τυλίγετε σε κάθε δαμάσκηνο ½ λωρίδα μπέικον και τη στερεώνετε με οδοντογλυφίδα. Απλώνετε τα δαμάσκηνα σε ταψί, βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Κριτσίνια με αλλαντικά

Επιλέγετε διάφορα είδη κριτσινιών. Τυλίγετε στο πάνω μέρος κάθε κριτσινιού μια λεπτή φέτα ζαμπόν χοιρινό και τα σερβίρετε σε μεγάλο ψηλό ποτήρι. Για κάτι πιο πικάντικο, τυλίγετε στην άκρη τους από μια λωρίδα ψημένο μπέικον και πασπαλίζετε με κίτρινο τυρί τριμμένο.

Λαχανικά σε σουβλάκι

Κόβετε ωμά λαχανικά (ντοματίνια, αγγουράκι, κρεμμύδι, πιπεριά κ.ά.) σε μικρότερα κομμάτια και τα περνάτε εναλλάξ σε ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια. Τα σερβίρετε σκέτα ή μαζί με κάποιο ντιπ.

Μπουρεκάκια

Αναμειγνύετε σε μπλέντερ τυριά, αλλαντικά και λαχανικά μέχρι να γίνουν πολτός. Παίρνετε έτοιμα φύλλα κρούστας, τα κόβετε στα τέσσερα και τα λαδώνετε καλά από την πάνω πλευρά. Γεμίζετε τα φύλλα με το μείγμα και τα τυλίγετε σε ρολό. Τα τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.

Μπρουσκέτες

Κόβετε χωριάτικο ψωμί σε φέτες, τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις βάζετε σε ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ξανθύνουν. Τις βγάζετε για λίγο από το φούρνο, τις τρίβετε ελαφρά με σκελίδες σκόρδου, προσθέτετε από πάνω λεπτές ροδέλες ντομάτας ή ντοματίνια κομμένα στη μέση και πασπαλίζετε με κίτρινο τυρί τριμμένο ή φέτα θρυμματισμένη. Ψήνετε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Γαρνίρετε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Ρολάκια σολομού

Ψιλοκόβετε αγγουράκι και το αφήνετε σε σουρωτήρι μέχρι να στραγγίξει από τα υγρά του. Αναμειγνύετε σε μπολ τυρί κρέμα, κάππαρη από κονσέρβα καλά στραγγισμένη, το αγγουράκι, λίγο χυμό λεμονιού και πιπέρι φρεσκοτριμμένο. Παίρνετε μικρές, λεπτές φέτες καπνιστού σολομού, βάζετε στο άκρο κάθε φέτας ένα κουταλάκι από το μείγμα και τυλίγετε σε ρολό.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 160
Update: Ιανουάριος 2017