Ρομπούστα ή Αράμπικα; Ποια ποικιλία καφέ είναι καλύτερη;

16.01.2017
Με αφορμή την πρόσφατη είδηση πως οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του φυτού του καφέ, που που παράγει τη δημοφιλέστατη σε όλο τον κόσμο ποικιλία «αράμπικα» (arabica), η οποία αποτελεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, προσπαθούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα κάθε λάτρη καφέ: Ρομπούστα ή Αράμπικα; Ποια από τις δύο ποικιλίες είναι η πιο εκλεκτή;

Το 2014 είχε προηγηθεί η ανάγνωση (αλληλούχιση) του γονιδιώματος της άλλης ευρέως διαδεδομένης ποικιλίας καφέ, της ρομπούστα (robusta).

Αυτό πλέον επιτρέπει στους απανταχού επιστήμονες και καλλιεργητές καφέ μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα νέα γενετικά δεδομένα για να δημιουργήσουν φυτά καφέ που θα είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στο περιβαλλοντικό στρες. Ιδίως η κλιματική αλλαγή απειλεί σοβαρά τις διεθνείς φυτείες καφέ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Arabica VS Robusta

Ποια από τις δύο ποικιλίες: ποια υπερτερεί;

Γονιδιακά η «αράμπικα» είναι μια ποικιλία πιο πολύπλοκη και από πολλούς θεωρείται ποιοτικά ανώτερη της «ρομπούστα», ωστόσο, οι ειδικοί του καφέ - όπως μας εξήγησαν στο πρόσφατο ταξίδι μας στη μονάδα παραγωγής- είναι κατηγορηματικοί: πρόκειται για δύθο εξίσου εκλεκτές ποικιλίες κι όλα έχουν να κάνουν με το προσωπικό γούστο!

Στο ερώτημα Αράμπικα ή Ρομπούστο με άλλα λόγια απαντάμε: αυτό που για εσένα ανεβάζει την εμπειρία του καφέ σε άλλο επίπεδο. Προσωπικά και σε πείσμα των πολλών προτιμώ τη ρομπούστα αλλά όπως είπαμε όλα είναι θέμα γούστου!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα