Πουτίγκα με αχλάδια και βατόμουρα

16.01.2017

Υλικά:

450 γρ. μήλα, αχλάδια και βατόμουρα

 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

200 γρ. ζάχαρη

1½ κουτ. σούπας κανέλα

300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

140 γρ. βούτυρο κρύο σε κυβάκια

λίγο αλάτι

23 κουτ. σούπας νερό κρύο

1 λεμόνι (το ξύσμα του)

Eκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Ντύνουμε με μεβράνη κατάλληλη για ψήσιμο μια φόρμα για πουτίγκα χωρητικότητας 1,2 λίτρων. Κόβουμε τα φρούτα σε μικρούς κύβους και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο, την κανέλα και 125 γρ. από τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη και ανακατεύουμε στο μίξερ το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα, το βούτυρο, το αλάτι και λίγο νερό, μέχρι να δημιουργηθεί μια σχετικά μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε σε 3/4 και 1/4 τη ζύμη. Ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης σε έναν κύκλο διαμέτρου 20 εκ. και ντύνουμε τη φόρμα. Γεμίζουμε με τα φρούτα και κλείνουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Ενώνουμε καλά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε τη φόρμα σε ταψί με νερό (το νερό να φτάνει 12 εκ. πιο κάτω από το ύψος της φόρμας) και ψήνουμε την πουτίγκα για 2 ώρες. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.