Τα καυτερά κάνουν καλό: Γιατί να πεις Ναι στη μεξικάνικη κουζίνα!

16.01.2017
Όταν ακούς καυτερό φαγητό τι σου έρχεται στο νου; Μήπως τσίλι και Μεξικάνικο; Αν ναι, είσαι στο σωστό το δρόμο κι αυτό γιατί σύμφωνα με νέα δεδομένα το καυτερό φαγητό και οι κόκκινες πιπεριές είναι απλά ευεργετικά για την υγεία!

Μπόλικη κόκκινη πιπεριά προτείνουν οι μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.

Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων και το είδος των θανάτων, με το είδος της διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω.

Ασαφής πάντως παραμένει ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα. Πιθανώς η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της πιπεριάς που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Μια κινεζική μελέτη του 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις εν λόγω πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα και η νέα αμερικανική έρευνα επιβεβαιώνει τα κινεζικά ευρήματα.

Κι αν σου ανοίξαμε την όρεξη ιδού μερικές ωραίες συνταγές!

Μεξικάνικο μοσχαράκι

Μεξικάνικη σάλτσα (για ντιπ κι όχι μόνο)

Μεξικάνικο τσίλι με ρύζι και γιαούρτι