Μακαρόνια με μπρόκολο για το βιαστικό τραπέζι αλά Pandespani

15.02.2016
O συνδυασμός μακαρόνια με μπρόκολο έχει τις αρετές που η καθημερινή κουζίνα ιδιαιτέρως εκτιμά και τις οποίες, ωστόσο, η μάδερ Μπους ουδέποτε ανακάλυψε· εξ ου και ο μπροκολομπουκωμένος μικρός Τζορτζ μεγάλωσε για να αποταχθεί το λαχανικό, συνεισφέροντας και με ένα ‘μοναδικής αξίας’ απόφθεγμα στην ‘βαρυσήμαντη’ σοφία του κόσμου. Η μαγειρική, βεβαίως, συνηθισμένη στις προεδρικές ανοησίες (ξέρετε τώρα), το (και ‘τον’) προσπέρασε, απασχολημένη να δημιουργεί με το φουντωτό λαχανικό ωραίο φαγητό στις κουζίνες του πλανήτη, νόστιμο και χρήσιμο. Με φουριόζα έμπνευση το broccoli-george-bush έριξε σε τηγάνια και κατσαρόλες, το ταίριαξε με όλα, ψάρια, κρέατα, λαχανικά, ζόρικα τυριά, ακόμη και κοκτέιλ με μπρόκολο έκανε, και στάθηκε με περισσή ικανοποίηση στο επιτυχές ζευγάρωμα του μπρόκολου με ζυμαρικά. Η συμβίωση του δένδρου απ’ το στρουμφοχωριό με τους υδατάνθρακες είχε εθιστική γεύση, με μια βουτυράτη γλύκα να θυμίζει αβοκάντο, κρεμώδη υφή σε εξαιρετικό κοντράστ με την κατάσταση αλ ντέντε και ανταύγειες 100δόλαρου και 100ευρω, διάστικτες με υγεία σε πράσινο βεριτάμπλ.

Ένα ευνοούμενο πιάτο

Τα μακαρόνια με μπρόκολο έχουν υπάρξει επί μακρόν ό,τι ο Ορλώφ για την Αικατερίνη –την Μεγάλη, εννοώ. Έχω περάσει εποχές με την συγκεκριμένη μακαρονάδα σημαιοφόρο των ευνοούμενων πιάτων μου, στα πολύ πρώτα δε άρθρα του pandespani υπάρχει η συνταγή για βίδες με μπροκολάκια και πεπεροντσίνο –αν δεν την έχετε κάνει ως τώρα, χάνετε. Κι αυτό γιατί στα μακαρόνια με μπρόκολο συνυπάρχουν και λειτουργούν θαυμάσια το γρήγορο της παρασκευής, το γευστικά διαφορετικό και εύκολα πολύμορφο καθώς και το σχετικά λάιτ (επιθυμητό ενίοτε), αφού η σάλτσα προκύπτει από το ίδιο το λαχανικό.

Τα πολλά προτερήματα του μπρόκολου (Κράμβη η λαχανώδης επιστημονικά), στα οποία έχουμε αναφερθεί στις υπερτροφές δεν με απασχολούσαν τότε, εν αντιθέσει με τώρα. Γεγονός είναι πως σήμερα η σημαντικότητά του ως τροφή, παρά το ήπιο λουκ αφάνας τύπου Μαρουάν Φελαϊνί και Lady Gaga αλά Instagram στην μπανιέρα, σκαρφαλώνει ψηλά στην κατάταξη των ωφέλιμων λαχανικών για την ανθρώπινη υγεία –δεν θα επεκταθώ όμως, επ’ αυτού, το ίντερνετ βρίθει σχετικών άρθρων.

Martin Creed, επάνω: ‘1000 τυπωμένα μπρόκολα’, κάτω ‘Mothers’

Μπρόκολο, το καλλιτεχνικό

Το τραγανό ‘μανιταρόσπιτο’ πολύ αγάπησε και η τέχνη. 1000 τυπωμένα μπροκολάκια κάθε χρώματος, τακτοποιημένα στον τοίχο της Hayward, βάζει (μαζί με άλλα του έργα) o Martin Creed απέναντι στα ανθρώπινα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις, την σημαντικότητα που αντιλαμβανόμαστε χωρίς σκέψη και πότε/πως ένα αντικείμενο εκλαμβάνεται ως σώμα, χώρος ή πράγμα (Tate Britain, Απρίλιος 2014). Εντυπωσιακή (στην ίδια έκθεση) η παρουσίαση της περίπλοκης μητριαρχικής σχέσης με το πανίσχυρο έργο του ‘Mothers’, από 12.5 μέτρα γράμματα νέον να κινούνται στα άκρα της λέξης εκτός ελέγχου, λίγο πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων, προκαλώντας δέος αλλά και ναυτία στους επισκέπτες.

Εξίσου βεβαίως, ενέπνευσε το μπρόκολο πολλούς καλλιτέχνες, γνωστούς και μη, που το χρησιμοποίησαν ως κύριο θέμα στα έργα τους. Μερικά παραδείγματα (βλ. φωτό πιο πάνω) από τα πολλά αποτελούν:

1. Το δενδρόσπιτο του Brock Davis

2. Το μπρόκολο-κότσος στο κεφάλι, με ομόχρωμα τα μαλλιά, από εκπληκτική κιτς διαφήμιση του 60 Andy Boy Broccoli ή

3. σαν άφρο μαλλιά από το prettyblackpastel ή

4. μέρος τους με άλλα λαχανικά στην εκκεντρική πλην eco-friendly κουάφ Hanayui της Takaya Hanayuishi - μεταξύ μας πάντως, αυτή η εμμονή με το μαλλί έχει και την διαστροφή της.

5. Ανάμεσα στα λάχανα, στην ακουαρέλα από το etsy.com αλλά και

6. στην κρεμάστρα από το πορτφόλιο τηςμ Sarah Illenberge.

7. Συσχετισμός όγκων στην νεκρή φύση του Andy Pankhurst.

8. Λεπτομέρεια από σχέδιο Broccoli της Lisa Goesling (Σικάγο, Ιαν. 2012).

9. Καρικατούρα μπροκολάνθρωπου το Ian Chapman

10. Φαγητό και μόδα από τις φωτογραφίες του Ιταλού Fulvio Bonavia, με το ανάλογο σχόλιο επί του υλισμού δωρεάν και

11. καρικατούρα όλο ενέργεια και βιταμίνες της Theresa Lammon, επίσης από το etsy.

Το λαχανο-δολάριο της Tatiana Shkondina και του Andy Warhol


Πολύ μου αρέσει όμως η αναδημιουργία του αμερικανικού δολαρίου του Andy Warhol από την Ρωσίδα φωτογράφο και food-stylist Tatiana Shkondina, γι’ αυτό και την βάζω χωριστά, δίπλα στην αίσθηση του πρωτότυπου. Και μην σκεφτείτε …σιγά τα λάχανα. Ο Warhol ξεκίνησε να ζωγραφίζει τα χαρτονομίσματα επειδή του άρεσαν τα χρήματα και δη “τα χρήματα στον τοίχο”, όπως χαρακτηριστικά είχε πει το 1975.

Mακαρόνια με μπρόκολο στο βιαστικό τραπέζι

Στην πράξη τώρα, ολίγη τέχνη χρειάζεται πάντα και στο βιαστικό μαγείρεμα. Εδώ μιλάμε για ένα πιάτο που, στην απλότητά του, έχει το νακ του συνδυασμού της απόλαυσης. Επιπλέον μάλιστα, έχει τις δυνατότητες να εμπλουτιστεί και με άλλα υλικά, κρατώντας ωστόσο τις ποσότητές τους μικρές ώστε να μην διαταράσσεται η βασική αρμονία. Γι’ αυτό, έχετε κατά νου γενικά τα εξής:

1. Το μπρόκολο, όταν είναι βρασμένο, γλυκαίνει και λιώνει με την ελάχιστη πίεση, καθώς αγκαλιάζει (και το αγκαλιάζουν) τα ζυμαρικά. Αποκτάει έτσι, μια ιδιότυπη γεύση με σχεδόν βελούδινη υφή, για την οποία άνετα θα λέγαμε πως η αίσθηση που μεταφέρει μοιάζει πολύ με αυτή του αβοκάντο. Κάποια ελαφρώς πιο τραγανά κομμάτια του πάντα υπονοούν την πραγματικότητα, ωστόσο η συνολική δομή του πιάτου μπερδεύει και εκπλήσσει ευχάριστα.

2. Με τα σπαγκέτι, το μαλακό μπρόκολο ανακατεύεται και διπλώνεται ανάμεσά τους συνέχεια, ακόμη και στο αναγκαίο γύρισμα κάθε πιρουνιάς. Εξαιρετικά όμως, του ταιριάζουν όλα τα κοντά ζυμαρικά (βίδες, πέννες, κοχύλια, αυτιά κλπ.) επειδή συγκρατούν ακόμη περισσότερο τα κρεμώδη κομμάτια του.

3. Το πεκορίνο του προσθέτει την πικάντικη διάσταση που ισορροπεί την γλύκα. Όσο πιο πικάντικο το τυρί, τόσο το καλύτερο. Αλλά και παρμεζάνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντ’ αυτού, αν δεν έχετε. Αν σας αρέσουν μάλιστα, οι φλούδες τυριού στο τελικό πιάτο, να τις βάλετε.

4. Σε διάφορες εκδοχές τους, τα ζυμαρικά με μπρόκολο δέχονται επιπλέον αλλαντικά (λουκάνικο κυρίως αλλά και προσούτο και μπέικον), μαλακά τυριά (ρικότα, ανθότυρο), από τα ψαρικά τόνο και ξιφία σε μικρά κομμάτια αλλά και αντσούγιες, που επίσης ‘ξεπετούν’ την γλύκα του πιάτου. Οι Ιταλοί συχνά προσθέτουν στα μακαρόνια με μπρόκολο, πατάτες, όπως συνηθίζουν να κάνουν και στις μακαρονάδες με πέστο -πράγμα που μπορεί να φαίνεται περίεργο στον υπόλοιπο κόσμο. Μια ιδέα καυτερού (με πιπεριά τσίλι πράσινη ή κόκκινη ή μπούκοβο σε φλέικς) δίνει επίσης έξτρα χάρη και τονίζει την γευστικότητα του πιάτου.

Εντούτοις, κάθε τρίτο υλικό συμπληρώνει διακριτικά με ένα ενδιαφέρον στοιχείο το σύνολο -δεν πρωταγωνιστεί. Η ιδέα του πιάτου πρέπει να παραμένει απλή και ωραία. Τα πολλά έξτρα τύπου κοτόπουλο ή κομμάτια κρέατος σε μεγάλη ποσότητα κλπ., αφήστε τα στην άκρη, καθότι περισσότερο αποσυντονίζουν την ιδιαίτερη γεύση, οδηγώντας σε μια άχρηστη πολυπλοκότητα και φλυαρία, παρά αναβαθμίζουν το φαγητό. Keep it simple.

Μακαρόνια με μπρόκολο - Η συνταγή

Μακαρόνια με μπρόκολο - Η συνταγή

Προετοιμασία: 10 λεπτά και άλλα 10’ το μαγείρεμα. Προετοιμάστε τη σάλτσα όσο βράζουν τα μακαρόνια. Τα καβουρδισμένα κουκουνάρια έχουν πιο ωραία και πολύπλοκη γεύση από τα άψητα –συστήνονται. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμ. σπαγκέτι ή πένες (βλ. παραπάνω)
1 μπρόκολο 500 γρ. περίπου
1-2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες ολόκληρες
1 φλ. φρεσκοτριμμένο πεκορίνο πικάντικο ή παρμεζάνα και έξτρα (άλλο τόσο) στο τραπέζι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ καυτερή πιπεριά τσίλι ή ½ κ.σ. μπούκοβο (πεπεροντσίνο) -προαιρετικά
100 γραμ. κουκουνάρια

Βάλτε την κατσαρόλα (μεγάλη) που θα κάνετε τα μακαρόνια με το νερό στη φωτιά.

Ετοιμάζετε το μπρόκολο: Το πλένετε και το κόβετε σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μπουκιάς, διαχωρίζοντας και κρατώντας τα εξωτερικά του στρογγυλά ‘μπουκετάκια’ κατά το δυνατόν ολόκληρα. Κόψτε τα μεγαλύτερα από αυτά στη μέση. Καθαρίστε επίσης, το σκληρό περίβλημα από τα χοντρά κοτσάνια, κρατώντας μόνον το εσωτερικό τους, που τρώγεται και ωμό.

Ετοιμάζετε τα μακαρόνια με μπρόκολο: Μόλις το νερό βράζει, προσθέστε το αλάτι και ρίξτε μέσα το μπρόκολο. Βράστε 5-6 λεπτά και προσθέστε τα μακαρόνια. Βράστε τα al dente σύμφωνα με το χρόνο που γράφει το πακέτο, αν είναι ιταλικά. Αν είναι ελληνικά, βάζετε το χρονόμετρο στα 2/3 του αναγραφόμενου χρόνου και τα δοκιμάζετε, πηγαίνοντας –αν χρειαστεί παραπάνω- λεπτό-λεπτό. Τα σουρώνετε κρατώντας (όπως πάντα) 1 φλ. από το νερό που έβρασαν.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά (πεπεροντσίνο), αν την χρησιμοποιήσετε. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, ώστε να αρωματιστεί το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα μακαρόνια και το παρμιτζιάνο και ανακατεύετε σε μέτρια (προς δυνατή φωτιά) προσθέτοντας το ½ από το νερό των μακαρονιών που κρατήσατε καθώς, τα μισά κουκουνάρια και αρκετές στροφές από φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Σερβίρισμα: Mεταφέρετε τα μακαρόνια με μπρόκολο σε πιατέλα ή σε πιάτα (ζεστά, ανάλογα και με την εποχή) και μοιράζετε πάνω τους το υπόλοιπο κουκουνάρι. Φέρνετε τον μύλο του πιπεριού στο τραπέζι και το υπόλοιπο πεκορίνο (σε κομμάτι μαζί με τον μικρό, επίπεδο τρίφτη χειρός ή έτοιμο, τριμμένο σε μπολ) για χρήση α βολοντέ.

Περισσότερα θέματα και συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.