7 τρικ για να κερδίζεις χρόνο στην κουζίνα

26.05.2017
Γυρνάς εξουθενωμένη και πεινασμένη από τη δουλειά κι εύχεσαι να είχες μαγικες ικανότητες έτσι ώστε το γεύμα να γίνει στο πι και φι. Κι όμως υπάρχει τρόπος! Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Δε χρειάζεσαι το μαγικό ραβδάκι, η οργάνωση είναι το παν! Αν είσαι οργανωμένη όλα γίνονται ευκολότερα αλλά και πιο γρήγορα.

1. Φτιάξε μεγάλη ποσότητα

Μπορεί να μένεις μόνη ή με το σύντροφό σου, οπότε πιστεύεις πως δε χρειάζεται να μαγειρέψεις μεγάλη ποσότητα, ωστόσο, ίσως αυτή να είναι η λύση στο πρόβλημά σου. Αντί να μαγειρέψεις για παράδειγμα δύο μπουτάκια από το κοτόπουλο, μπορείς να φτιάξεις ένα ολόκληρο κοτόπουλο κι όσο μείνει να το μετατρέψεις τις επόμενες ημέρες σε άλλο φαγητό. Την πρώτη ημέρα μπορείς να το φας ψητό, τη δεύτερη σε σαλάτα, την τρίτη κοκκινιστό ή ακόμη και σε κρεατόπιτα. Λύσεις υπάρχουν πολλές. Πάρε ιδέες ανακύκλωσης φαγητού σε παλαιότερο άρθρο μας.

Σου δίνουμε ιδέες για διαφορετικό φαγητό κάθε ημέρα με μικρές παραλλαγές.

Πώς θα μετατρέψεις το κοτόπουλο; Σου δίνουμε ιδέες

Έμεινε βρασμένο ρύζι; Ιδέες & λύσεις

Περίσσεψαν ζυμαρικά; Τι να κάνεις τα μακαρόνια που έμειναν;

Τι να φτιάξεις με τον κιμά που περίσσεψε;

Πού να χρησιμοποιήσεις το χοιρινό που έμεινε

2. Το τεμάχισμα σου τρώει χρόνο

Το τεμάχισμα των υλικών και των λαχανικών είναι από τις πιο χρονοβόρες διαδικασίες κι ειδικά όταν βιάζεσαι να φας ο χρόνος κυλά βασανιστικά. Για να κερδίσεις χρόνο φρόντισε να έχεις ήδη τεμαχισμένα λαχανικά, πχ καροτάκια, κρεμμυδάκι ή ότι άλλο χρησιμοποιείς συχνά στην κατάψυξη γι΄ άμεση χρήση όταν ο χρόνος είναι πολυτέλεια.

Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση τροφίμων

3. Εκπαίδευσε το μυαλό σου να σκέφτεται διάφορα ταυτόχρονα

Είναι από τα πιο σημαντικά για οικονομία χρόνου αλλά και κόπου! Δεν είναι μόνο η φαντασία και η ικανότητά σου να σκεφτείς γρήγορα τι μπορείς να φτιάξεις με όσα έχεις στο ψυγείο σου αλλά και η ικανότητα να εκμεταλλεύεσαι κάθε δευτερόλεπτο. Τι μπορείς να φτιάξεις όση ώρα περιμένεις να γίνει η σάλτσα; Μην περιμένεις να τελειώσει το μαγείρεμα ενός πιάτου για ν΄αρχίσεις το άλλο. Οργάνωσε το χρόνο σου κατάλληλα.

4. Χρησιμοποίησε το ίδιο τηγάνι για διάφορες χρήσεις

Αντί να χρησιμοποιήσεις διαφορετικό τηγάνι για να σοτάρεις τα λαχανικά σου και διαφορετικό αντικολλητικό για να ψήσεις το κρέας σου, χρησιμοποίησε το ίδιο. Άλλωστε τα λαχανικά θα δώσουν έξτρα άρωμα και γεύση στο κρεατάκι σου αργότερα.

Κρασί & τηγάνι: μια σχέση πάθους

5. Διάβασε τη συνταγή από την αρχή μέχρι το τέλος

Είναι από τα πιο προφανή αλλά και συνηθισμένα λάθη. Πόσες φορές ξεκίνησες την εκτέλλεση μιας συνταγής βήμα - βήμα χωρίς πρώτα να διαβάσεις τις οδηγίες; Μη το ξανακάνεις αυτό το λάθος. Ξόδεψε λίγα λεπτά για να διαβάσεις τη συνταγή, να συγκεντρώσεις τα υλικά, να προθερμάνεις το φούρνι και να βρεις τα κατάλληλα σκεύη και μαχαίρια που θα χρειαστείς για να μη ψάχνεις τα πάντα τελευταία στιγμή. Το να ψάχνεις τα απαραίτητα ενώ έχεις ήδη ξεκινήσει δε σου τρώει μόνο χρόνο αλλά ενισχύει και τις πιθανότητες λάθους, όπως για παράδειγμα να ξεχάσεις κάποιο υλικό, να κόψει το αυγό, να παραψηθεί το φαγητό κ.α.

6. Μάθε να χειρίζεσαι σωστά το μαχαίρι

Δείχνει προφανές αλλά δεν είναι. Δεν είναι τυχαίο που το ακόνισμα και η χρήση μαχαιριού είναι από τα πιο βασικά μαθήματα σε σχολές μαγειρικής. Όταν ξέρεις να κόβεις και να τεμαχίζεις τα υλικά σου γρήγορα και σωστά κερδίζεις χρόνο και γλιτώνεις από κόπο.

Τα απαραίτητα εργαλεία κοπής για την κουζίνα σου

7. Βάλε στην κατάψυξη φαγητό. Θα δώσει λύση σε ώρα ανάγκης

Από τις σούπες, τις σάλτσες μέχτι τα βότανα και τα μυρωδικά, όλα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη, μια από τις καλύτερές σου φίλες στη μαγειρική.

Το κόλπο για νόστιμο φαγητό από την κατάψυξη