Μικρά κοκ

05.05.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 1 ώρα
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40-50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 τεμάχια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

Για το παντεσπάνι

  • 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 αβγά
  • 3/4 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού νερό
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Για τη γέμιση

  • 1 1/2 φλιτζανιού γάλα
  • 3 αβγά (τους κρόκους τους)
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/8 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας + 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο

  • 100 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

EKTEΛEΣH
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα συστατικά του σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Το βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρώς σε κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία. Χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέχρι να γίνουν μια βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε με κουτάλα το μισό γάλα στο μείγμα με το αβγό ανακατεύοντας έντονα. Το βγάζουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε όλο το μείγμα αβγού και γάλακτος στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και βράζουμε το μείγμα για 1½ λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ρηχά ταψιά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι 4 φορές. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ χειρός σε μπολ για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε το αλεύρι στο μπολ με τα αβγά και αναμειγνύουμε το μείγμα με μαλακή σπάτουλα για να ενσωματωθεί το αλεύρι στα αβγά όσο πιο προσεκτικά μπορούμε για να μην χάσει τον αέρα του. Ενας εύκολος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να διπλώνουμε κυριολεκτικά το μείγμα χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα. Γεμίζουμε με το μείγμα 1 ή 2 ταψιά και ψήνουμε για 20 λεπτά. Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε το παντεσπάνι με κουπ πατ σε 12 τεμάχια με σχήμα κοκ και τα μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Βάζουμε την κουβερτούρα και τη ζάχαρη σε μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να βράζει, περιχύνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα. Αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτάμε τα μισά κομμάτια και μόνο τη μία πλευρά τους στο γλάσο και τα μεταφέρουμε στο χαρτί με το γλάσο προς τα πάνω. Απλώνουμε με κουτάλι λίγη γέμιση επάνω στο άλλο κομμάτι. Χρησιμοποιούμε όση γέμιση θέλουμε, με προσοχή να μην ξεχειλίσει. Τα σκεπάζουμε με τα κομμάτια που είναι καλυμμένα με το γλάσο. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μία ώρα να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.