Φοκάτσα με δεντρολίβανο και ελιές

17.12.2013

Yλικά

500 γρ. αλεύρι

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

1 κουτ. γλυκού αλάτι

2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

νερό χλιαρό

5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

120 γρ. ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι

2 κλωναράκια δεντρολίβανο

1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό

EKTEΛEΣH

Ετοιμάζουμε πρώτα το ζυμάρι: Βάζυμε σε μπολ 100 ml χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα (να κάνει, δηλαδή, φουσκάλες) και ζυμώνοντας προσθέτουμε το αλεύρι και όσο χλιαρό νερό χρειαστεί ώστε να έχουμε μια σφιχτή και απαλή ζύμη. Στο τέλος, ζυμώνουμε λίγο με το ελαιόλαδο. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος τη ζύμη σκεπασμένη καλά να φουσκώσει για μία ώρα και 15 λεπτά περίπου. Αλευρώνουμε τον πάγκο, χωρίζουμε στη μέση τη ζύμη και την ανοίγουμε πάνω σε αυτόν σε μακρόστενες πίτες (σαν λαγάνες). Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και τις ελιές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά περίπου.

Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου