Ελιόπιτα ρολό

07.08.2013

Yλικά

Για τη ζύμη

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1/3 φλιτζανιού νερό χλιαρό

λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

1 φλιτζάνι ελιές μαύρες κομμένες σε ροδέλες

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό ή 2-3 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο

σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε σε μπολ τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει μια ζύμη ομογενής και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να ανεβεί λίγο. Σοτάρουμε σε τηγάνι το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί καλά. Προσθέτουμε τις ελιές και τον δυόσμο, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 3-4 κομμάτια και ανοίγουμε χοντρό φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. Αλείφουμε με λίγο νερό κάθε ρολό και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί, αφήνουμε να σταθούν οι ελιόπιτες για 10 λεπτά και στη συνέχεια τις ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Tips: Μπορούμε αντί για κρεμμύδι να βάλουμε πράσο και αντί για μαύρες ελιές να βάλουμε πράσινες. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε ατομικά καρβελάκια. ? Το φύλλο με τη μαγιά και τον χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για άλλες πίτες. Είναι εύκολο και πεντανόστιμο.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ