Μελιτζανοκεφτέδες

20.01.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10-15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 18-20 κομμάτια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2-3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 2-3 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • 1 αβγό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι + επιπλέον για το πανάρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και τις βάζουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε, τις στύβουμε καλά με τα χέρια να βγάλουν τα υγρά τους και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Πιέζουμε τους κύβους μελιτζάνας μέσα στις παλάμες μας ώστε να στραγγίξουν καλά. Βάζουμε σε μπολ τους κύβους μελιτζάνας, τις ντομάτες, την πιπεριά, τον βασιλικό, τον δυόσμο, το σκόρδο, το αβγό, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το τυρί και το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πλάθεται. (Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο αλεύρι επιπλέον). Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε ελαφρώς. Τηγανίζουμε σε τηγάνι και σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε τους μελιτζανοκεφτέδες ζεστούς.

Tip: Προαιρετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε τους μελιτζανοκεφτέδες με παλαιωμένο ανθότυρο τριμμένο.