Μπριάμ με ξινομυζήθρα

08.07.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 50 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 1½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες περίπου 1½ εκατοστού.
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε κύβους περίπου 1½ εκατοστού
  • 8 κολοκύθια μέτρια, κομμένα σε κύβους περίπου 1½ εκατοστού
  • 1 ντομάτα μεγάλη ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 150 γρ. ξινομυζήθρα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς. Βάζουμε σε μπολ τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Ρίχνουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον βασιλικό και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε καλά. Τα αδειάζουμε σε ταψί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα και τον ντοματοπελτέ και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Ενδιάμεσα, ελέγχουμε μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό. Οταν το μπριάμ είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε με την ξινομυζήθρα θρυμματισμένη και σερβίρουμε.

Tip: Το μπριάμ πρέπει να είναι στεγνό από υγρά, αλλά μελωμένο και λαδερό. Το αφήνουμε στον φούρνο μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στο ταψί.