Φανουρόπιτα

29.09.2014

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι λάδι απαλό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 5 πορτοκάλια (τον χυμό τους και το ξύσμα από το 1)
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες
  • 2 σφηνάκια κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 6 φλιτζ. αλεύρι τύπου φαρίνα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aναμειγνύουμε σε μεγάλη λεκάνη το λάδι με τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτουμε το αλεύρι, αφού προηγουμένως το κοσκινίσουμε και το αναμείξουμε με το μπέικιν πάουντερ. Aνακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Aλείφουμε με λάδι μια στρογγυλή φόρμα 22-25 εκατοστών, την πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η πίτα και να μην κολλάει όταν βάζουμε το δοκιμαστικό ξυλάκι. Bγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Σημ: Εννιά υλικά μετρημένα. Ούτε ένα παραπάνω! Αυτό είναι το τάμα, η ευλογία, η παράδοση για να πιάσει η ευχή και να γίνει το θαύμα. Μπορούμε να βάλουμε ζάχαρη μαύρη ή καστανή ή να αντικαταστήσουμε ένα μέρος της με μέλι.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ, Φωτογραφία: STUDIOM.COM