Ντολμαδάκια με ρύζι και πλιγούρι

01.10.2008
Με μια γέμιση που... θα ξαφνιάσει!

Τι έχουμε:

  • 350 γραμ. κληματόφυλλα
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • Για τη γέμιση:
  • 1 φλιτζ. πλιγούρι
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 καρότα. τριμμένα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλωναράκια άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε το ρύζι και σε ένα βαθύ τηγάνι, το σοτάρουμε ελαφρά μαζί με το πλιγούρι σε 2 κουταλιές από το λάδι, για περίπου 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τον μαϊντανό, τον άνηθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαραθούν.Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, ένα ποτηράκι νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, έως ότου απορροφηθεί το νερό. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα κληματόφυλλα από τα κοτσάνια τους, τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αχνιστό νερό. Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις για να μαλακώσουν και κατόπιν, τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τα απλώνουμε ένα-ένα πάνω σε μια επιφάνεια στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, με ένα κουτάλι βάζουμε λίγη από τη γέμιση στην ανάποδη πλευρά κάθε φύλλου, ώστε όταν τα τυλίγουμε, η λεία πλευρά να βρίσκεται από έξω. Μόλις τυλίξουμε όλα τα φύλλα, στρώνουμε στον πάτο μιας χαμηλής και πλατιάς κατσαρόλας μερικά κληματόφυλλα και βάζουμε από πάνω τα ντολμαδάκια σε δύο στρώσεις.

Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με μερικά κληματόφυλλα ακόμη και τέλος, βάζουμε ένα πιάτο γυρισμένο ανάποδα. Κατόπιν, προσθέτουμε το λάδι και τόσο ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τελείως τα ντολμαδάκια. Βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα φροντίζοντας να κουνάμε την κατσαρόλα σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια. Αν το ζουμί σωθεί πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση μισή ρίζα φινόκιο, τριμμένη.

Το κατάλληλο κρασί Ντεμπίνα Ηπείρου.