Μελιτζάνες λαδερές με φέτα

01.10.2008
Με το πιο «πληθωρικό» λαχανικό της ελληνικής γης!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μελιτζάνες, φλάσκες
  • 3-4 ντομάτες
  • 200 γραμ. φέτα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στα τέσσερα, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα για να ξεπικρίσουν.

Χαράσσουμε σε σταυρό το κάτω μέρος από τις ντομάτες, τις ζεματίζουμε σε ένα μπολ με βραστό νερό για 1 λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου χρυσίσουν. Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, ξεπλένουμε τις μελιτζάνες με αρκετό νερό και τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και μόλις κάψει, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, έως ότου ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.

Μόλις ροδίσουν, τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 15 λεπτά.

Προς το τέλος, προσθέτουμε τη φέτα κομμένη σε κομμάτια, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε κατά το σερβίρισμα να προσθέσουμε στο πιάτο κριθαρένια παξιμάδια ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, κομμένα σε κομματάκια.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Merlot.