Βλιτόπιτα

01.10.2008
Με τα χορταρικά που αυτόν τον καιρό έχουν την τιμητική τους!

Τι έχουμε:

Για το φύλλο:

  • 1 κιλό αλεύρι, χωρίς γλουτένη ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 κουταλιά ξίδι
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 2 κιλά βλίτα
  • 1/2 κιλό φέτα, τριμμένη
  • 1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσιος και χοιρινός)
  • 5 αβγά
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές μαργαρίνη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 φλιτζ. μαργαρίνη, λιωμένη, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, προσθέτουμε το λάδι, το ξίδι, το νερό και ζυμώνουμε έως ότου γίνουν μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε έως ότου ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα βλίτα, τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά και στη συνέχεια τα χοντροκόβουμε. Τα τρίβουμε με αλάτι, τα στραγγίζουμε με τα χέρια μας για να φύγουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια έως ότου μαραθούν. Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αβγά, προσθέτουμε τα βλίτα, τον κιμά με τα κρεμμυδάκια, τη φέτα και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε 6 φύλλα με τη ζύμη μας. Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη, στρώνουμε τα μισά φύλλα, αφού πρώτα τα αλείψουμε και αυτά με μαργαρίνη, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από το ταψί. Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού, τα αλείφουμε με μαργαρίνη και τα στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. Γυρίζουμε προς το εσωτερικό του ταψιού τις άκρες των κάτω φύλλων, τις αλείφουμε με μαργαρίνη και τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν με τα επάνω φύλλα. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με μαργαρίνη και τη χαράσσουμε σε κομμάτια.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια σερβίρουμε.

Συμβουλή
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό, την αφήνουμε για 5 λεπτά και κατόπιν την ψήνουμε.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Νάουσας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ