Σαλιγκαράκια με ανθότυρο

01.10.2008
Παιχνιδιάρικα, για τα παιδιά και όχι μόνο

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 4 φλιτζ. αλεύρι, χωρίς γλουτένη ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 φλιτζ. νερό χλιαρό
  • 2 αβγά
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 4 αβγά
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς για το άλειμμα του ταψιού

Για το πασπάλισμα:

  • σουσάμι

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, κάνουμε μία λακκουβίτσα στο κέντρο, προσθέτουμε τα αβγά, το λάδι, το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε έως ότου γίνει η ζύμη όχι πολύ σφιχτή, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε έως ότου ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ανθότυρο, τα τρία από τα αβγά χτυπημένα, τον άνηθο, το μαϊντανό, πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Σε μία καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα, τα κόβουμε ορθογώνιες λωρίδες διαστάσεων περίπου 10x20 εκατοστά. Απλώνουμε στο κέντρο κάθε ζύμης 2 κουταλιές από τη γέμιση. Κατόπιν διπλώνουμε κάθε λωρίδα κατά μήκος και πατάμε τα ανοικτά άκρα της με τα δόντια ενός πιρουνιού, ώστε να κλειστεί στο εσωτερικό η γέμιση. Στη συνέχεια κρατώντας τη μία άκρη σταθερή τις τυλίγουμε ώστε να σχηματίσουμε σαλιγκαράκια.

Τα αλείφουμε με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα βάζουμε σε ένα ταψί αλειμμένο με το λάδι, φροντίζοντας να έχουν κενό ώστε να μην κολλήσουν κατά το ψήσιμο.

Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και μπέικον ψιλοκομμένο.

Το κατάλληλο κρασί: chardonnay.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ