Πρέτσελς

11.06.2008
Τα διαφορετικά κουλουράκια!

Τι έχουμε:

  • 3 1/2 φλιτζ. αλεύρι, χωρίς γλουτένη ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
  • 4 κουταλιές ζάχαρη μαύρη
  • 2 αβγά
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1 κουταλάκι μπέικιν σόδα
  • 1/2 κουταλιά αλάτι
  • 1/2 κυβάκι μαγιά νωπή
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
  • 1 λαδόκολλα

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά σε 3/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό. Στη συνέχεια βάζουμε στο μπολ του μίξερ τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη, τη μαργαρίνη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια και τα σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Παίρνουμε 1 κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε σε μπαστούνι μήκους περίπου 40-50 εκατοστά. Του δίνουμε το σχήμα πετάλου, με το άνοιγμα προς το μέρος μας, ενώνουμε το κάτω μέρος τους και το στρίβουμε, όπως στύβουμε μια πετσέτα. Στη συνέχεια ενώνουμε τις άκρες με την κορυφή του πετάλου, ώστε να δώσουμε το σχήμα των πρέτσελ (βλέπε φωτογραφία).

Επαναλαμβάνουμε και με τα άλλα μπαστούνια ζύμης, τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε τα πρέτσελς, με την μπέικιν σόδα διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και αφού την απορροφήσουν τα αλείφουμε με τα αβγά χτυπημένα με 2 κουταλιές νερό.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.

Συμβουλή
Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα πρέτσελς με μαύρο σουσάμι ή με χοντρό αλάτι.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Μαντινείας.