Πίτσα με σπανάκι και τσένταρ

29.01.2010

Τι έχουμε:

για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1/3 του φλιτζανιού νερό, χλιαρό
  • 1/4 του φλιτζανιού λάδι ελιάς
  • 1 κουταλάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 1 1/2 φλιτζ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. τυρί μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 4 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 7-8 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας και το αλεύρωμα

Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

Κατόπιν, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, κοσκινισμένο, το αλάτι, τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί τη διαλυμένη μαγιά, το λάδι και τα ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν και να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, αφού πρώτα το πασπαλίζουμε με αλεύρι, το σκεπάζουμε με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μοτσαρέλα και το τσένταρ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 4 κουταλιές από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, 1/2 φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι, τα σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα ελαφρά και κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το ζεματίζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 1-2 λεπτά. Kατόπιν, το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας.

Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.

Αλείφουμε ένα ταψί με το υπόλοιπο λάδι, στρώνουμε το φύλλο ζύμης, το περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με το μείγμα τυριών, φροντίζοντας να καλύψει ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε από πάνω το σπανάκι.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Σερβίρουμε την πίτσα ζεστή.