Πίτσα με λαχανικά

01.10.2008
Είναι απαραίτητο να μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για να μαλακώσουν αλλά και να απελευθερώσουν το μοναδικό άρωμα τους. Κρατάμε το ζωμό προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουμε σε ριζότο.

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1/2 φλιτζ. νερό, χλιαρό
  • 1 κουταλιά λάδι ελιάς
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κουταλάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • 2 πράσινες πιπεριές, σε κομματάκια
  • 1 κρεμμύδι, κομμένo σε ροδέλες
  • 1/2 φλιτζ. ελιές, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. τυρί μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
  • λάδι ελιάς για το άλειμμα

Για το γαρνίρισμα:

  • ντομάτες, κομμένες σε μισοφέγγαρα
  • ελιές, μαύρες

Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολάκι βάζουμε 1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά, τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Κατόπιν εφαρμόζουμε στο μίξερ το ειδικό εξάρτημα για ζύμη και βάζουμε στο μπολ το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, το μείγμα με το μέλι, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν και να ξεκολλά η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά. Μουλιάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν ζυμώνουμε τη ζύμη για άλλα 5 λεπτά, καλύπτουμε πάλι το μπολ και την αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Εν τω μεταξύ σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, στραγγισμένα, τις ντομάτες, τις ελιές, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βγάζουμε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστού. Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με λάδι και στρώνουμε το φύλλο ζύμης. Πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα, το καλαμποκάλευρο και βάζουμε από πάνω το μείγμα με τα λαχανικά.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά. Βγάζουμε την πίτσα από το φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε γαρνίροντας με κομμάτια ντομάτας και ελιές.