Μικρά & σύντομα ...της εποχής

17.04.2008
Τα μανιτάρια αποτελούν μία μικρή μόνο κατηγορία στο μεγάλο βασίλειο των μυκήτων, αλλά χαρακτηρίζονται από έντονη ποικιλομορφία, με διαφορετικά σχήματα και χρώματα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια αποτελούν μία μικρή μόνο κατηγορία στο μεγάλο βασίλειο των μυκήτων, αλλά χαρακτηρίζονται από έντονη ποικιλομορφία, με διαφορετικά σχήματα και χρώματα.

Υπολογίζεται ότι έχουν βρεθεί περίπου 64.000 είδη μανιταριών με ξεχωριστές ιδιότητες, καθώς χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική, αλλά και στην επεξεργασία τροφίμων και ποτών.

Στην ελληνική αγορά οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι τα πορτσίνι, οι μορχέλες, οι κανθαρέλες και τα σιτάκε.

Τα μανιτάρια φυτρώνουν όπου βρουν υγρασία και το κατάλληλο υπόστρωμα, όπως ξερά φύλλα, πεσμένα κλαδιά, ανάμεσα στα χόρτα, δηλαδή σχεδόν παντού στη φύση.

Τα μανιτάρια παρ' όλο που αποτελούν μια νόστιμη και θρεπτική τροφή, χρειάζονται προσοχή, επειδή ορισμένα από αυτά είναι δηλητηριώδη και ισχυρά παραισθησιογόνα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες μ, σελήνιο, κάλιο, χαλκό και σίδηρο. Τα τελευταία χρόνια επιστημονικές έρευνες απέδειξαν, ότι πράγματι τα μανιτάρια ή οι ουσίες που εξάγονται από αυτά, έχουν αξιόλογες ιδιότητες που πιθανόν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση μερικών μορφών καρκίνου και να μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Τα μανιτάρια μπορούν να φαγωθούν είτε ωμά σε σαλάτες, γαρνιτούρες κ.ά. είτε μαγειρεμένα με διάφορες σάλτσες ή ακόμα και τηγανητά.

Φλούδες μήλου για τα σκεύη απο αλουμίνιο

Για να αποκτήσουν τα αλουμινένια σκεύη το αρχικό τους χρώμα, ρίχνουμε μέσα νερό, φλούδες από μήλο και τα βράζουμε για αρκετή ώρα.

Σαλάτα που ξεχωρίζει
Για μία ξεχωριστή ντοματοσαλάτα, μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένη μέντα και χυμό λεμονιού.

Αφράτη ομελέτα
Για να γίνει η ομελέτα μας ακόμα πιο αφράτη, μπορούμε να τη χτυπήσουμε με μία κουταλιά γάλα.

Σκόρδο σοταρισμένο
Οταν σοτάρουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το λάδι, για να μη μαυρίσει και χάσει τη γεύση του.

Δεν πετάμε
Για να μην πετάξουμε το κομμένο αγγούρι, μπορούμε να το τυλίξουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Χωρίς δυσάρεστες οσμές
Για να μην έχει το ψυγείο μας άσχημες μυρωδιές, μπορούμε να βάλουμε στο εσωτερικό του ένα ανοιχτό πακέτο με μπέικιν σόδα, φροντίζοντας να το αλλάζουμε κάθε 3 μήνες.

Γλιστρίδα στο τζατζίκι
Για ένα διαφορετικό τζατζίκι, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αγγούρι με αρκετή γλιστρίδα, χοντροκομμένη.

Για το άνοιγμα
Για να ανοίγουμε εύκολα τα γυάλινα βαζάκια, καλό θα είναι, να φοράμε πάντα λαστιχένια γάντια.

Για το τριμμένο τυρί
Για να μην κολλάμε τα κομματάκια του τριμμένου τυριού μεταξύ τους, μπορούμε να ρίξουμε 1 κουταλάκι μπέικιν σόδα στο δοχείο που το διατηρούμε και να το κουνήσουμε για να πάει παντού.

Γρηγορότερο ψήσιμο
Για να ψηθούν πιο γρήγορα τα μπιφτέκια μας, μπορούμε, πριν τα ψήσουμε, να τους κάνουμε μία τρύπα στη μέση.

Αλάτι στο σκόρδο
Για να μην κολλάει το σκόρδο πάνω στο μαχαίρι όταν το ψιλοκόβουμε, μπορούμε να του ρίξουμε λίγο αλάτι, φροντίζοντας να μειώσουμε την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό μας.

Βιολογικό καθάρισμα
Για να καθαρίσουμε εύκολα τα μεταλλικά σκεύη από τα καμένα λίπη, μπορούμε να τους ρίξουμε από το βράδυ λίγο νερό με μπέικιν σόδα και το πρωί να τα πλύνουμε κανονικά.

Φρέσκο μπέϊκιν πάουντερ
Ενας έξυπνος τρόπος για να καταλάβουμε εάν το μπέικιν πάουντερ είναι φρέσκο, είναι να βάλουμε μισό κουταλάκι σε μισό φλιτζάνι νερό κι εάν αφρίσει, αποτελεί ένδειξη ότι είναι φρέσκο.

Έξυπνη κατασκευή
Για να ρίχνουμε λίγο λίγο και σταδιακά το λάδι, μπορούμε να τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι το κάτω μέρος ενός χάρτινου ποτηριού και να το γεμίσουμε με την ποσότητα που επιθυμούμε.

Νόστιμο κοτόπουλο
Για να δώσουμε ξεχωριστή γεύση στο κοτόπουλο, μπορούμε πριν το ψήσουμε, να το τρίψουμε με αλάτι μέσα και έξω.

Για τέλεια μαρέγκα
Ενας τρόπος για να μη σπάσει η μαρέγκα που χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας, είναι να την αφήσουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν την βάλουμε στο ψυγείο.

Για σπυρωτό ρύζι
Ενας καλός τρόπος για να μην κολλάει το ρύζι κατά τον βρασμό του, είναι να το σοτάρουμε με λίγο λάδι για 3-4 λεπτά πριν το βράσουμε.

Αλάτι στον αρακά
Δεν αλατίζουμε ποτέ τον αρακά όταν μαγειρεύεται, διότι καθυστερεί τον χρόνο μαγειρέματος και συγχρόνως τον σκληραίνει.

Χωρίς λίπη
Για να αποφύγουμε τα λίπη που παραμένουν στα σκεύη, μπορούμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, να προσθέσουμε λίγο ψωμί, το οποίο θα απορροφήσει τα περιττά λίπη.

Για τις πράσινες ντομάτες
Για να ωριμάσουν γρήγορα οι ντομάτες, καλό θα είναι να τις βάλουμε σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα κόκκινο μήλο και να τις αφήσουμε σε ένα σκιερό μέρος.

μαριναρισμένα...

...Μανιτάρια στη σαλάτα
Ενας διαφορετικός τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια στις σαλάτες μας, είναι να τα μαρινάρουμε με σος βινεγκρέτ της αρεσκείας μας και να τα αφήσουμε για 2 ημέρες στο ψυγείο.