Κόλπα για τέλειο ριζότο

07.12.2010
Όταν μαγειρεύετε άσπρο ρύζι, αποφεύγετε να το ανακατεύετε. Το συχνό ή βίαιο ανακάτεμα σπάει τους κόκκους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το ρύζι να μαλακώνει, να κολλάει και να λασπώνει.

Ανεπανάληπτο ριζότο
Όταν μαγειρεύετε άσπρο ρύζι, αποφεύγετε να το ανακατεύετε. Το συχνό ή βίαιο ανακάτεμα σπάει τους κόκκους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το ρύζι να μαλακώνει, να κολλάει και να λασπώνει. Εάν φτιάχνετε ριζότο, η ιδανική αναλογία ζωμού (π.χ. από κότα, λαχανικά, μίγμα ντομάτας και νερού, ψαριού κ.λπ.) είναι 1 φλιτζάνι (240-250 ml) για κάθε 100 γραμμάρια ρύζι. Προσθέστε το μισό φλιτζάνι ζωμού ανακατεύοντας συνεχώς και κατόπιν σιγά σιγά την υπόλοιπη ποσότητα, καθώς το ρύζι τον απορροφά.

Σίτεμα κρεάτων
Για να γίνουν τρυφερότερα τα φρέσκα κρέατα, πρέπει να έχουν πρώτα «σιτέψει». Ο απαιτούμενος χρόνος σιτέματος διαφέρει ανάλογα με το είδος τους, ενώ το υπερβολικό σίτεμα μπορεί να αυξήσει το μικροβιακό τους φορτίο. Έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν: Τα φρέσκα πουλερικά, ιδίως δε το κοτόπουλο, να τρώγονται όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά τη σφαγή τους, ακόμα και την ίδια μέρα. * Το χοιρινό πρέπει να καταναλωθεί επίσης σύντομα, το πολύ μέσα σε 1-2 μέρες από την παραμονή του στο ψυγείο. * Αρνί, κατσίκι και μοσχάρι χρειάζονται 3-4 μέρες παραμονής στη συντήρηση του ψυγείου και σε θερμοκρασία 0-4οC. Εναλλακτικά, για να μαλακώσουν συντομότερα τα φρέσκα κόκκινα κρέατα, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη.

Φτιάξτε «κύβους γεύσης» με τσάι
Ετοιμάστε το αρωματικό τσάι της προτίμησής σας, αφήστε το να κρυώσει και μετά καταψύξτε το σε πλαστική θήκη για παγάκια. Έτσι, κάθε φορά που θέλετε να δώσετε ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο νερό, στους χυμούς ή στα smoothies σας, απλώς θα τους προσθέτετε μερικά παγάκια τσαγιού!

Για σίγουρη επιτυχία

Ξέρετε ότι...

...Το σκόρδο πρέπει να σοτάρεται ελαφρά, γιατί αλλιώς πικρίζει;

...Εκτός από την περίπτωση που αποτελούν μέρος μαρινάτας, τα καρυκεύματα και τα αρωματικά πρέπει να μπαίνουν πάντα τελευταία στο μαγείρεμα;

...Η μαστίχα Χίου μπορεί να αντικαταστήσει τη βανίλια σε όλα τα γλυκά, τα επιδόρπια και τα ροφήματα;

...Το μυστικό για αφράτη ομελέτα είναι να προσθέσετε μέσα στο αβγό λίγο φρέσκο γάλα ή νερό;