Τι θα μαγειρέψεις σήμερα;

18.06.2009
Τι δουλειά έχει ένας σεφ σε σεμινάρια; Αποκαλύπτει τα μυστικά του στους λάτρεις της μαγειρικής τέχνης και ταυτοχρόνως πειραματίζεται παντρεύοντας γευστικά τη γοητεία του κλασικού με την πρόκληση του καινούργιου.

Από τη ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Συναντήσαμε τον Αλέξανδρο Παπανδρέου στο συμπαθητικό χώρο του στην Αγία Παρασκευή, όπου διοργανώνει τα δημοφιλή σεμινάρια μαγειρικής. Πόσα ξέρουμε όμως για το νεαρό και πετυχημένο σεφ; Γεννήθηκε στην Αθήνα και από πολύ μικρός ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να κάνει στη ζωή του: μαγειρική. Η Γαλλία και η Εcole Ferrandi στο Παρίσι ήταν πλέον μονόδρομος. Η πρακτική του σε Παρίσι (Plaza Athenee) και Λονδίνο (The Connaught) του έδωσε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την πραγματική διάσταση της δουλειάς και να γίνει chef. Σήμερα παράλληλα με τις υπόλοιπες επαγγελματικές του δραστηριότητες δίνει έμφαση στον καινούργιο χώρο της εταιρείας του Sidayes, όπου και δημιουργεί καθημερινά καινούργιες συνταγές αλλά και παραδίδει σεμινάρια μαγειρικής στους λάτρεις της καθημερινής, και όχι μόνο, μαγειρικής.Sidayes με υπογραφή

«Η εταιρεία Sidayes έχει αφιερωθεί σε ένα μεγάλο κομμάτι στη συνταγογράφηση, τη φωτογράφηση καθώς και στα βιβλία. Πριν από δυο χρόνια πήραμε την απόφαση με τη σύζυγό μου να φτιάξουμε ένα δικό μας χώρο όπου θα κάναμε σεμινάρια μαγειρικής. Διοργανώνουμε περίπου εξήντα το χρόνο, στα οποία έρχονται και κάποιοι guest chef. Τα σεμινάρια έχουν διαφορετικές θεματολογίες αναλόγως πάντα με την εποχή και τα προϊόντα».

Καθημερινή μαγειρική
«Προσπαθώ να κάνω εύκολες συνταγές με απλά υλικά, ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει γρήγορα και εύκολα ένα φαγητό στο σπίτι. Ενώ παρακολουθώ τις εξελίξεις της παγκόσμιας κουζίνας και γαστρονομίας, δεν τις υιοθετώ στην καθημερινή μου μαγειρική, γιατί απευθύνομαι πιο πολύ στην καθημερινή, απλή νοικοκυρά που έχει το ερώτημα τι θα μαγειρέψω σήμερα;.... Θα έλεγα ότι οι συνταγές μου είναι πιο εμπορικές, απευθύνονται στον εργένη, στη φοιτήτρια, έτσι ώστε πραγματικά αυτό που θα δουν να το μαγειρέψουν, και όχι σε επαγγελματίες σεφ».

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας συνταγές;
«Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές στα δεκαπέντε χρόνια που ασχολούμαι με τη μαγειρική, πολύ αγαπημένες μου όμως είναι αυτές που έβαλα στο πρώτο μου βιβλίο, - Μαγειρέματα στο σπίτι σας....

Μου αρέσουν πολύ τα ζυμαρικά, τα θαλασσινά και τα ψάρια. Το κρέας μού αρέσει, αλλά όχι τόσο πολύ. Προσωπικά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς μακαρόνια και σοκολάτα!..».

«Τίμια» κουζίνα
«Η κουζίνα είναι όπως οι μόδες με τα ρούχα, ξαναγυρίζει στο πιο κλασικό. Πολλοί σεφ προσπάθησαν να βγουν στο κομμάτι της μοριακής γαστρονομίας, το πέτυχαν ?και έφτιαξαν ωραίες συνταγές?, αλλά ο κόσμος δεν το ακολούθησε. Τελικά επέστρεψαν στην πιο απλή, καθημερινή μαγειρική και συνταγές με υλικά εποχής, τίμια κουζίνα δηλαδή».

Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα

Υλικά: Για 4 άτομα

  • 5-6 μεγάλες μελιτζάνες
  • 10-12 μικρά μανιτάρια κομμένα στη μέση
  • 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
  • 1/4 μάτσου ψιλοκομμένος
  • μαϊντανός
  • 3 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • Λίγο ούζο
  • 200 γραμμάρια φέτα
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Ελαιόλαδο

Εκτελεση:

Κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και τις μελιτζάνες και τα σοτάρετε γρήγορα σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και μόλις ροδίσουν, τοποθετείτε όλα τα υλικά σε πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνετε με τη σάλτσα, το ούζο και τις ντομάτες και πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Σκεπάζετε και ψήνετε στο φούρνο για 35-40’ στους 180 βαθμούς. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος πασπαλίζετε με τη φέτα και αφήνετε να λιώσει. Σερβίρετε σε ατομικά πιάτα προσθέτοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τα μυστικά μου

Αγοράζουμε πάντα προϊόντα εποχής.

Το ψυγείο μας πρέπει να είναι στη σωστή θερμοκρασία (3-6 βαθμούς), έτσι ώστε να διατηρούνται φρέσκα τα προϊόντα.

Φροντίζουμε να έχουμε στην κουζίνα μας 2-3 καλά μαχαίρια, τα οποία μπορεί να έχουμε πληρώσει κάτι παραπάνω για να τα αποκτήσουμε, όμως κάνουν τη διαφορά όταν κόβουμε κρέας ή λαχανικά.