Αγιος βαλεντίνος στα φτερά του έρωτα

12.02.2009
Μικρός, παιχνιδιάρης και πάντα χαμογελαστός, ο Αγιος Βαλεντίνος καραδοκεί σε όλες τις στιγμές της ζωής μας και πάντα εύστοχα, σημαδεύει με το τόξο του έρωτα τις καρδιές μας! Υπαρκτός, ανύπαρκτος, άγιος ή απλή έμπνευση των εμπόρων, το σίγουρο είναι ότι ο αγαπημένος φτερωτός Θεός τους Ερωτα, στις 14 Φεβρουαρίου, αποτελεί την καλύτερη αφορμή για μία μεγάλη δόση αγάπης, που κάνει τη ζωή μας «γεμάτη και ξεχωριστή»!

Χωρίς αμφιβολία, ο Αγιος Βαλεντίνος είναι ο Αγιος που έχει αμφισβητηθεί όσο κανένας άλλος. Παρ όλ αυτά, την ημέρα της γιορτής του έχει καθιερωθεί να γιορτάζουμε τον έρωτα, κάνοντας δώρα στον αγαπημένο μας σύντροφο.

Κόκκινα τριαντάφυλλα, καρδούλες, ερωτικές κάρτες και αμέτρητες άλλες εκπλήξεις γράφουν τη δική τους ιστορία στις πιο ερωτικές και τρυφερές αναμνήσεις μας. Ποιος όμως είναι πραγματικά ο Αγιος Βαλεντίνος; Υπάρχει στ αλήθεια και αν ναι γιατί καθιερώθηκε ως Αγιος των ερωτευμένων; Η αλήθεια υπάρχει και εμείς σας την αποκαλύπτουμε!

Ποιος ήταν ο Αγιος Βαλεντίνος;
Ο Αγιος Βαλεντίνος έζησε στη Ρώμη τον 3ο αιώνα και ήταν ιερέας, ο οποίος βοηθούσε τους μάρτυρες κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β τον Γότθο. Η μεγάλη αρετή και η κατηχητική δράση του είχαν γίνει γνωστές και με τη δικαιολογία ότι η διδασκαλία του προκαλούσε ταραχές στην πόλη, συνελήφθη και παρουσιάστηκε ενώπιον του αυτοκρατορικού δικαστηρίου. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β ο Γότθος, βέβαια, είχε αρχίσει να πείθεται από την διδασκαλία του Αγiου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του διοικητή Καλπούρνιου, με αποτέλεσμα ο Κλαύδιος να τον παραδώσει σε άλλο δικαστή.

Αυτός ονομάζονταν Αστέριος και είχε ένα μικρό κορίτσι που ήταν τυφλό δύο χρόνια. Ακούγοντας για τον Ιησού Χριστό πως είναι το Φως του κόσμου, ρώτησε τον Βαλεντίνο εάν θα μπορούσε να δώσει εκείνος το φως στο παιδί του.

Ο Αγιος Βαλεντίνος λοιπόν, έβαλε το χέρι του στα μάτια της και προσευχήθηκε, γιατρεύοντας το μικρό κορίτσι. Ετσι ο δικαστής με όλη την οικογένειά του πίστεψαν στο Χριστό, νήστεψαν για τρεις ημέρες και τέλος, έλαβαν το άγιο βάπτισμα. Μόλις όμως ο αυτοκράτορας έμαθε για την αλλαγή της πίστης του δικαστή, παρόλο που στην αρχή δεν θέλησε να τους τιμωρήσει, στη σκέψη πως στα μάτια των υπηκόων του θα φανεί αδύναμος, αποφάσισε να τους θανατώσει. Ετσι, ο Αγιος Βαλεντίνος μαζί με τον Αστέριο και άλλους χριστιανούς, αφού πρώτα βασανίστηκαν, στη συνέχεια αποκεφαλίστηκαν στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 268 ή 269.

Ο Θρύλος του Αγίου Βαλεντίνου
Ο Αγιος Βαλεντίνος λάτρευε τα τριαντάφυλλα και ως ιδιαίτερα ήρεμη προσωπικότητα ήταν γνωστός ως ειρηνοποιός.

Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο, κάποια μέρα ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τα αγαπημένα του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Αυτό τον στεναχώρησε και αφού έκοψε ένα τριαντάφυλλο βγήκε στον δρόμο, πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Αυτοί αν και δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι στην αρχή, στο τέλος τον υπάκουσαν και ο άγιος, αφού τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο έπειτα τους ευλόγησε. Τότε, ως θαύμα η αγάπη επανήλθε αμέσως ανάμεσά τους και ύστερα από λίγη ώρα το ζευγάρι επέστρεψε και ζήτησε από τον άγιο να ευλογήσει τον γάμο τους.

Κι όμως οι άντρες είναι πιο ρομαντικοί!
Παρόλο που οι γυναίκες φημίζονται για τον ρομαντισμό τους και μάλιστα πολλές φορές κατηγορούν τους άντρες για την έλλειψή του, δυστυχώς οι στατιστικές έρχονται να καταρρίψουν ολοκληρωτικά τον παραπάνω μύθο, αφού την ημέρα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου σχεδόν οι μισοί άντρες σχεδιάζουν κάτι εξαιρετικό για την αγαπημένη τους, ενώ μόνο το ένα τρίτο από τις γυναίκες κάνει μία αντίστοιχη κίνηση. Μάλιστα, την περσινή χρονιά στάλθηκαν περισσότερες από 12 εκατομμύρια κάρτες και 8 εκατ. μπουκέτα τριαντάφυλλα, ενώ το 80% των αποστολέων ήταν άνδρες.

Τι τριαντάφυλλο να χαρίσετε!
Γιατί το χρώμα από κάθε λουλούδι έχει και τη σημειολογία του

Η ιστορία των λουλουδιών και η γλώσσα τους, ξεκίνησε το 1600 στην Κωνσταντινούπολη και έφτασε στην Αγγλία το 1716 από τη Λαίδη Mary Wortley Μontagu.Το ενδιαφέρον μετά επεκτάθηκε στη Γαλλία, όπου το βιβλίο «Le Language des Fleurs» διέθετε παραπάνω από 800 ερμηνείες λουλουδιών.

  • Τα κόκκινα τριαντάφυλλα, σημαίνουν «Σε αγαπώ»
  • Το κόκκινο ανοιχτό τριαντάφυλλο: ομορφιά
  • Το κίτρινο: μείωση της αγάπης
  • Το τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια: πρόωρη προσκόλληση σε έναν εραστή
  • Το άσπρο: σου αξίζω
  • Ασπρο και κόκκινο τριαντάφυλλο μαζί: ενότητα

Οι έρευνες λένε:

Πως αν είστε λάτρεις των λουλουδιών, θα χαρίσετε στη διάρκεια της ζωής σας 157 λουλούδια, την ημέρα του Βαλεντίνου.

Οσο για τα ανθοπωλεία, τη συγκεκριμένη μέρα κάνουν το 1/8 των εισπράξεων της χρονιάς. Σύμφωνα με τον δρα Τζόις Μπράδερς, μια γυναίκα θα έχει φιλήσει 79 άντρες μέχρι να παντρευτεί τον άντρα της ζωή της. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θεωρείται σημαντικότερη και από τη γιορτή της Μητέρας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη βιομηχανία για ερωτευμένους στήθηκε το 1847 από τον Εστερ Χάουλαντ στην Αμερική με μηχανικές κούκλες, πρωτότυπα παιχνίδια, έργα καλλιτεχνών και ετήσιο τζίρο να ξεπερνά τα 100.000 δολάρια!

Ο θεός του έρωτα στην Ελληνική Μυθολογία
Ο Ερωτας στην Ελληνική Μυθολογία ήταν θεός.

Ηταν ο καρπός της θεάς της ομορφιάς Αφροδίτης και του θεού του πολέμου Αρη, γεγονός που δικαιολογεί και τα χαρακτηριστικά του. Τις πολεμοχαρείς ιδιότητες τις κληρονόμησε από τον πατέρα του, ενώ τον ρομαντισμό και την αγάπη του για τα λουλούδια από την μητέρα του. Σύμφωνα με τον μύθο, το τριαντάφυλλο, οι αρχαίοι το είχαν αφιερώσει στην Αφροδίτη και μάλιστα συνήθιζαν να της προσφέρουν τριαντάφυλλα για να την καλοπιάνουν.

Ετσι το έθιμο της προσφοράς λουλουδιών διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας.

Αντίλογος για τον ξενόφερτο άγιο
Χιλιάδες είναι οι ενστάσεις που υποστηρίζουν ότι, ο Αγιος Βαλεντίνος δεν αναφέρεται πουθενά στο εορτολόγιο της Ορθόδοξής Εκκλησίας και πραγματικά, στις 14 Φεβρουαρίου, αναφέρονται οι όσιοι Αυξέντιος, Μάρωνας και οι νεομάρτυρες Νικόλαος και Δαμιανός. Αυτό όμως δεν αποτελεί απόδειξη για την ανυπαρξία το Αγίου Βαλεντίνου, αφού την αρχαία εποχή που συντάσσονταν οι αγιολογικοί κατάλογοι, τα συναξάρια και τα μαρτυρολόγια είχαν καθαρά τοπικό χαρακτήρα και η φήμη ενός αγίου δεν σήμαινε πως εκτεινόταν σε όλη την Εκκλησία.

Ετσι, υπάρχουν άγιοι που γιορτάζονταν σε μία μόνο περιοχή, ενώ σε άλλη ήταν εντελώς άγνωστοι.

Το Συναξάρι πάντως του Αγίου Γρηγορίου μνημονεύει τον Αγιο Βαλεντίνο, ως ένδοξο μάρτυρα και στην εικονογραφία τον παρουσιάζεται με ένα σπαθί και με ένα βάγιο, σύμβολα του μαρτυρίου του.