Κόλιανδρος: Τα οφέλη για την υγεία και τι πρέπει να προσέχεις για την κατανάλωση του

21.02.2022
Κόλιανδρος: Τα οφέλη για την υγεία και τι πρέπει να προσέχεις για την κατανάλωση του
Ο κόλιανδρος – δηλαδή τα φύλλα του φυτού κόλιανδρου - είναι ένα λαμπερό πράσινο βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στην κουζίνα του Μεξικού, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, καθώς και σε άλλες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την κάπως πιπεράτη γεύση του (ίσως για τους περισσότερους ανθρώπους), ο κόλιανδρος προστίθεται στα πιάτα για τα πιθανά υγιεινά οφέλη του. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τα οφέλη του κόλιανδρου για την υγεία σου.

Τα οφέλη του κόλιανδρου

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για τα οφέλη του κόλιανδρου στην υγεία. Ωστόσο, αυτές οι λίγες δείχνουν ότι αυτή η φυλλώδης γαρνιτούρα έχει θετικές ιδιότητες.

Ο κόλιανδρος είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών

Εκτός από χρώμα και γεύση, ο κόλιανδρος προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σου. Ένα τέταρτο φλιτζάνι ωμά φύλλα κόλιανδρου (περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ) παρέχει το 16% της ημερήσιας αξίας βιταμίνης Κ, η οποία υποστηρίζει την υγεία των οστών και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Προσφέρει επίσης 5% ημερήσιας αξίας βιταμίνης Α και 2% βιταμίνης C—δύο βιταμίνες υπεύθυνες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, η συγκεκριμένη μερίδα προσθέτει λιγότερες από μία θερμίδες στο γεύμα σου.

Ο κόλιανδρος περιέχει αντιοξειδωτικά

Πέρα από την αξία των βιταμινών του, ο κόλιανδρος προσφέρει επίσης σημαντικές ενώσεις που ονομάζονται αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με μια ανάλυση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules. Ενώ ο κόλιανδρος έχει πολλούς τύπους αντιοξειδωτικών, μια κατηγορία, γνωστή ως πολυφαινόλες, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Γιατί; Οι πολυφαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή και αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη που διαφορετικά μπορεί να συνέβαλε στην πρόωρη γήρανση και τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών.

Ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσει στην καρδιαγγειακή υγεία

Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί από καιρό μέρη του φυτού κόλιανδρου (συμπεριλαμβανομένων των φύλλων κόλιανδρου) για τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής, των γαστρεντερικών προβλημάτων και του διαβήτη. Ενώ οι περισσότερες από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού δεν έχουν ακόμη μελετηθεί, η ίδια η ανάλυση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Molecules διαπίστωσε ότι το βότανο μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του κόλιανδρου σε αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, από τις 18 μελέτες που αξιολογήθηκαν, μόνο δύο πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους.

Πιθανά μειονεκτήματα του κόλιανδρου

Γενικά, ο κόλιανδρος έχει λίγα μειονεκτήματα, ειδικά όταν πρόκειται για θρεπτικό περιεχόμενο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τον κόλιανδρο. Για παράδειγμα, έως και το 14% του πληθυσμού έχει μια γενετική παραλλαγή που τον καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο στη μυρωδιά μιας ένωσης του κόλιανδρου που ονομάζεται αλδεΰδες. Δεδομένου ότι η οσμή και η γεύση συνδέονται στενά, αυτό μπορεί να κάνει το φρέσκο βότανο να έχει γεύση σαν σαπούνι ή βρωμιά.

Επιπλέον, επειδή ο κόλιανδρος καταναλώνεται συχνά ωμός, ενέχει τον κίνδυνο να μολύνει με βακτήρια που διαφορετικά θα είχαν εξοντωθεί μέσω του μαγειρέματος. Εάν διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξεις μια πιο σοβαρή ασθένεια λόγω τροφιμογενών βακτηρίων - για παράδειγμα, είσαι έγκυος, άνω των 65 ετών ή έχεις ένα ιατρικό θέμα - θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για το εάν πρέπει να καταναλώνεις μόνο μαγειρεμένο κόλιανδρο.

Το εν λόγω βότανο μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει αρνητικά με ορισμένα φάρμακα ή άλλα βότανα. Επομένως, φρόντισε να συμβουλευτείς και πάλι έναν γιατρό προτού καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες κόλιανδρου.