Τι πρέπει να προσέξεις περισσότερο όταν θέλεις να μαγειρέψεις εκτός της κουζίνας σου

02.11.2019
Τι πρέπει να προσέξεις περισσότερο όταν θέλεις να μαγειρέψεις εκτός της κουζίνας σου
Eίτε μαγειρεύεις για πικ-νικ, είτε ετοιμάζεις λιχουδιές για ένα πάρτ,ι είτε θες να κεράσεις τους συναδέλφους σου με γλυκά που έφτιαξες στο σπίτι, να έχεις κατά νου την ασφάλεια για να αποφύγεις ασθένειες που μεταδίδονται από τρόφιμα.

Η ασφαλής συσκευασία είναι πάντα σημαντική όπως και η μεταφορά αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερη η προτεραιότητα όταν βρίσκεσαι μακριά από την κουζίνα σου, χωρίς το ψυγείο και το φούρνο που ελέγχουν τις θερμοκρασίες των τροφίμων. Το κλειδί είναι να κάνεις έναν πολύ καλό προγραμματισμό από πριν για να διατηρήσεις τα τρόφιμα ασφαλή μέχρι να τα καταναλώσεις. Ο χρυσός κανόνας είναι να διατηρούνται τα κρύα τρόφιμα κρύα - κάτω από 4,4 ° C, και τα ζεστά να διατηρούνται ζεστά - πάνω από 60 ° C.

Το να κρατήσεις το κρύο φαγητό στη σωστή θερμοκρασία σημαίνει ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ένα ψυγείο με παγοκύστες και να το κρατήσεις στη σκιά. Τα τρόφιμα που δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, το φυστικοβούτυρο και το ζελέ.

Εάν μαγειρέψεις εκτός του σπιτιού, πχ σε Μπάρμπεκιου, μετάφερε το ωμό φαγητό σε δικό του ψυγείο, διπλά τυλιγμένο σε πλαστικό για να συγκρατήσει τους χυμούς. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου μαντηλάκια μίας χρήσης για το πλύσιμο των χεριών. Αν μεταφέρεις για παράδειγμα φαγητό στο σπίτι ενός φίλου για μπάρμπεκιου, διατήρησε το κρέας και τα πουλερικά στο ψυγείο μέχρι να τα ετοιμάσεις να μπουν στη σχάρα. Επειδή τα τρόφιμα μπορεί να πάρουν καφέ χρώμα πριν μαγειρευτούν, καλό είναι να τα τεστάρεις με ένα θερμόμετρο για ασφάλεια.

Καλύτερη θερμοκρασία για μαγειρεμένα κρέατα:

  • Κόκκινο κρέας: 74 ° C
  • Όλα τα αλεσμένα κρέατα: 71 ° C
  • Πουλερικά: 74 ° C

Σε περίπτωση μαγειρέματος σε παρτίδες, βάλε τα μαγειρεμένα κρέατα στο πλάι της σχάρας ψησίματος ή σε φούρνο 200 βαθμών μέχρι να τα σερβίρεις. Και, βεβαίως, ποτέ μην χρησιμοποιείς το ίδιο πιάτο και τα ίδια σκεύη για το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας και τα πουλερικά.

Μια τελευταία σημείωση: Τα τρόφιμα που δεν έχουν μαγειρευτεί μπορείς να τα πάρεις στο σπίτι μόνο αν προηγούμενως έχουν κρατηθεί σε ένα ψυγείο με πάγο.

Και καλή όρεξη!