Φτιάχνεις πίτσα ή σπιτικό ψωμί; Να προτιμήσεις ξηρή ή νωπή μαγιά & γιατί;

01.03.2017
Λίγο η κρίση και τα στενά οικονομικά, λίγο η προσπάθειά σου να τραφείς υγεινά, σε έβαλαν στην κουζίνα κι άρχισες κι εσύ να φτιάχνεις ψωμάκι και ζυμάρια σπιτικά όπως έκανε η γιαγιά.

Σε κάποιες συνταγές βλέπεις ξηρή και σε άλλη νωπή μαγιά και δεν ξέρεις τι να επιλέξεις. Η απάντηση είναι απλή:

Η διαδικασία παραγωγής της ξηρής μαγιάς είναι όμοια με της φρέσκιας μαγιάς, με τη διαφορά ότι η ξηρή μαγιά έχει αφυδατωθεί, υπόκειται σε διαδικασία αποξήρανσης και συσκευάζεται σε κενό αέρος, γεγονός που την καθιστά πολύ πιο εύχρηστη, πιο εύκολα συντηρήσιμη (εκτός ψυγείου) και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (περίπου 2 χρόνια).

1 μέρος ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 8 μέρη νωπής, π.χ. 2 γραμμάρια ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 16 γραμμάρια νωπής.