6 μυρωδικά & πώς θα τα χρησιμοποιήσεις

17.03.2016
Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μυρωδικά στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, τα πιθανά οφέλη τους στην υγεία και οι μαγειρικές χρήσεις που ταιριάζουν περισσότερο.

Άνηθος

Διευκολύνει την πέψη των άλλων τροφίμων, παρέχει αντιοξειδωτική προστασία, έχει διουρητικές ιδιότητες, συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Μαγειρικές χρήσεις: Ταιριάζει πολύ με τις πατάτες. Συνδυάζεται εξαιρετικά με καρότα, αρακά, αγκινάρες αβγολέμονο, σπανάκι, ντολμαδάκια και γενικά με μαγειρεμένα λαχανικά. Προσδίδει ιδιαίτερο άρωμα σε ομελέτες, σούπες, ρύζι, κρύες πράσινες σαλάτες, ωμές σάλτσες γιαουρτιού, χορτόπιτες κ.ά.

Συμβουλή: Χρησιμοποίησέ τον ως γαρνιτούρα ή/και μέσα στο φαγητό, πάντα στο τελείωμα του μαγειρέματος.

Βασιλικός

Έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, τονωτικές και χωνευτικές ιδιότητες, βοηθάει στη βελτίωση της μνήμης.

Μαγειρική χρήση: Το ιδιόμορφο «γλυκό» άρωμά του ταιριάζει με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά (ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες κ.ά.), ψάρια, ομελέτες, ντοματόσουπες, πίτσες, μοτσαρέλα και σάλτσες ζυμαρικών, όπως η περίφημη «πέστο». Συνδυάζεται ιδανικά με σκόρδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και ελαιόλαδο, μπορεί να αντικαταστήσει το θυμάρι. Χρησιμοποιείται επίσης σε γαρνιτούρες, π.χ. φασόλια, πατατοσαλάτα, σαλάτες με κοτόπουλο, σε παγωτά και σορμπέ.

Συμβουλή: Ο βασιλικός πρέπει να κόβεται όταν είναι μικρός και να τρώγεται ωμός ή σχεδόν ωμός.

Δεντρολίβανο

Διαθέτει ισχυρές τονωτικές ιδιότητες, θεωρείται το κατεξοχήν αφροδισιακό μυρωδικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλει στην αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων και κεφαλαλγιών τάσης.

Μαγειρική χρήση: Ταιριάζει σε σούπες, ψητά, στιφάδο, κλασικές συνταγές με κρέατα (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό, πουλερικά, κυνήγι), πατάτες, καρότα, κουνουπίδι, κάθε είδους κρεμμυδόσουπες, πουρέδες και κρέμες οσπρίων και δημητριακών. Επίσης, σε σάλτσες με βάση το γάλα, αρτοσκευάσματα, εν μέρει σε κάποια ψάρια, ενώ γίνεται και ρόφημα.

Συμβουλή: Επειδή έχει πολύ έντονη και διεισδυτική γεύση, πρέπει να το χρησιμοποιείς σε μικρές ποσότητες, αν γίνεται λίγο-λίγο, δοκιμάζεις και βλέπεις αν θέλετε περισσότερο.

Θυμάρι

Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, κυρίως φαινόλες, και άλλα συστατικά με έντονη αντιμικροβιακή δράση, βελτιώνει την όρεξη, ανακουφίζει από το βήχα, βοηθάει σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Μαγειρική χρήση: Φρέσκο ή αποξηραμένο, αρωματίζει και βελτιώνει θεαματικά τη γεύση σε κρέατα (ιδιαίτερα αρνί), ψητά γενικά, στιφάδο, σαλιγκάρια, ντομάτες, αβγά, σούπες και μανέστρες. Ταιριάζει επίσης σε όλα τα φαγητά με χορταρικά και όσπρια, μαγειρεμένα ψάρια, μαρινάτες, γεμιστά, τουρσιά και ελιές σε λαδόξιδο. Αποτελεί βασικότατο συστατικό του μπουκέ γκαρνί.

Συμβουλή: Επειδή αρωματίζει αργά το φαγητό, πρέπει να τοποθετείται νωρίς στο μαγείρεμα ή να μπαίνει σε μαρινάτες.

Μαϊντανός

Πλούσιος σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και ορισμένα μοναδικά φυτοθρεπτικά με προστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Η μάσηση φύλλων μαϊντανού αρωματίζει την αναπνοή και μπορεί να μειώσει τη δυσάρεστη μυρωδιά από την κατανάλωση σκόρδου ή/και κρεμμυδιού.

Μαγειρική χρήση: Χρησιμοποιείται τόσο ως γαρνιτούρα όσο και ως ενισχυτικό γεύσης. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε γεμιστά λαχανικά, γιαχνί, φαγητά φούρνου, ψάρι πλακί, καρυκεύματα με βάση το ελαιόλαδο, σάλτσες ντομάτας, κάθε είδους λαχανικά και σαλάτες (όπως η περίφημη «ταμπουλέ»), χορτόκρεμες, σούπες, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά και ρύζι.

Συμβουλή: Πέραν των άλλων χρήσεών του, χρησιμοποιήστε το μαϊντανό για να φτιάξεις vinaigrette για σαλάτες λαχανικών, σπιτικούς κύβους γεύσης και αρωματικό ελαιόλαδο.

Ρίγανη

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Κ. Τεκμαίρεται ότι περιορίζει τη βλαπτικότητα δυνητικά καρκινογόνων ουσιών που αναπτύσσονται στα κρέατα κατά το ψήσιμό τους στα κάρβουνα. Διευκολύνει επίσης την πέψη, βοηθάει σε γαστρεντερικές διαταραχές, ενδεχομένως και στη μείωση των πόνων λόγω περιόδου (δυσμηνόρροια) ή ρευματισμών.

Μαγειρική χρήση: Χρησιμοποιείται είτε αποξηραμένη (κυρίως) είτε φρέσκια. Προσδίδει άρωμα σε κάθε είδους κρέας, ψάρια, ομελέτες, μελιτζάνες, πίτες, σούπες, μαρινάτες, ελαιόλαδο κ.ά. Ταιριάζει με οτιδήποτε περιλαμβάνει ντομάτα και ελαιόλαδο, π.χ. χωριάτικη σαλάτα, κοκκινιστά φαγητά, σάλτσες για όσπρια και χορταρικά, στη φέτα αλλά και στις τηγανητές πατάτες.

Συμβουλή: Για να μην χάσει γρήγορα το άρωμά της, η αποξηραμένη ρίγανη πρέπει να διατηρείται σε ολόκληρα μάτσα και όχι τριμμένη.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 169

Update: Μάρτιος 2016.