Τα 5 μεγαλύτερα λάθη στο ψήσιμο της γαλοπούλας

18.12.2015
Το γεύμα των Χριστουγέννων - ειδικά αν περιλαμβάνει την κλασική γεμιστή γαλοπούλα - είναι πραγματικά μια σοβαρή πρόκληση.

Καμία από τις κλασικές συνταγές για γαλοπούλα δεν είναι τόσο περίπλοκη, ωστόσο, η προετοιμασία και το ψήσιμο της γαλοπούλας έχουν τα μυστικά τους αλλά και παγίδες.

1. Δεν υπολόγισες σωστά χρόνο απόψυξης

Αν αγοράζεις καταψυγμένη γαλοπούλα, υπολόγισε σωστά τον χρόνο απόψυξης που διαφέρει ανάλογα με το πόσα κιλά ζυγίζει. Ο πιο ασφαλής τρόπος για το ξεπάγωμα της γαλοπούλας είναι μέσα στο ψυγείο. Μια μέτρια γαλοπούλα γύρω στα 8 κιλά χρειάζεται 3 ημέρες στο ψυγείο για να ξεπαγώσει ενώ μια των 12 κιλών θα πάρει 4-5 ημέρες. Ανά 3 κιλά υπολόγισε και 1 ημέρα.

2. Προσοχή με τα καρυκεύματα

Η γαλοπούλα δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα καρυκευμάτων και αρωματικών. Για την κοιλιά που θα υποδεχτεί τη γέμιση, λίγο κρεμμύδι, φασκόμηλο, θυμάρι, λεμονάκι ή πορτοκάλι αρκούν ενώ για την πετσούλα λίγο λαδάκι ή βούτυρο είναι ότι πρέπει.

3. Δε βάζεις "στρωμα" λαχανικών στο ταψί

Μερικά κρεμμύδια ή λαχανικά κάτω από τη γαλοπούλα όπως για παράδειγμα σέλινο ή καρότο θα βοηθήσουν στο να διατηρήσουν την υγρασία και να μην γίνει σκληρή η γαλοπούλα, ούτε να κολλήσει στο ταψί.

4. Δε τη σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο

Σκεπάζοντας τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο - τουλάχιστον την πρώτη ώρα του ψησίματος - θα διατηρήσεi την υγρασία του κρέατος. Όσο για την πέτσα, μην ανησυχείς θα γίνει τραγανή και θα ροδίσει μόλις το αφαιρέσεις προς το τέλος του ψησίματος.

5. Το θερμόμετρο δε σε προδίδει

Για να μην ψάχνεσαι αν ψήθηκε το κρέας ή όχι χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο ψησίματος: είναι ο μόνος αλάνθαστος τρόπος.