Επιλέγοντας το κρασί

10.04.2008
Η ιστορία του οίνου ΜΑLVΑSΙΑ

Η επωνυμία ΜΑLVΑSΙΑ σύμφωνα με τους Φράγκους υποδήλωνε τη βυζαντινή πόλη της Μονεμβασιάς και μάλιστα, ΜΑLVΑSΙΑ ονόμαζαν και τον υπέροχο οίνο της Μονεμβασιάς. Οι αμπελώνες λοιπόν, βρίσκονταν στη «Δωριέων χώρα»την περιοχή της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς που αποτελούσε ευνοϊκότατο περιβάλλον για αμπελοκαλλιέργειες.Το γλυκύ παράλιο κλίμασε συνδυασμό με την εδαφολογική διαμόρφωση αποτελούσαν τα εξαιρετικά εκείνα προσόντα που έδιναν τη μοναδική ποιότητα του οίνου MALVASIA. Εκεί λοιπόν, παράγονταν ο MALVASIA πριν από τον 13ο αιώνα, που οι ντόπιοι έμποροι φόρτωναν στα καράβια από το λιμάνι της Μονεμβασιάς. Στα βυζαντινά χρόνια η οικονομία στις πόλεις-κάστρα, όπως η Μονεμβασιά, βασιζόταν στο εμπόριο. Οι πόλεις αυτές μετά τον 14ο αιώνα αποκτούν σημαντικά προνόμια και κάνουν ελεύθερα αγοραπωλησίες σ' όλα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Σ αυτά οι Μονεμβασιώτες έμποροι εμπορεύονταν το κρασί της Μονεμβασιάς, τον ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΟ ή ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΩΤΗ ή ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ που οι Βενετοί και Γενουάτες έμποροι πωλούσαν με το όνομα MALVASIA. Πέντε ολόκληρους αιώνες κράτησε η κυριαρχία του ελληνικού Μονεμβασία-ΜΑLVΑSΙΑ στις ξένες αγορές της Ανατολής και της Δύσης. Αρχισε να παράγεται πριν τον 13ο αιώνα στη βυζαντινή Μονεμβασιά και συνεχίστηκε στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα. Κανένα άλλο κρασί δεν απέκτησε τόση φήμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία.

Το οινεμπόριο της εποχής εκείνης με τον οίνο MALVASIA ήταν τεράστιο και αποδεικνύεται από διασωθείσες εμπορικές πράξεις της εποχής. Ήταν λοιπόν ο ΜΑLVΑSΙΑ ένας βυζαντινός οίνος με γεωγραφική επωνυμία καταγωγής. Η επωνυμία αυτή θεωρείται μια ιστορική ονομασία προελεύσεως. Αργότερα η κατάληψη της Μονεμβασιάς από τους Τούρκους είχε ως συνέπεια να καταστραφούν οι αμπελώνες και να εκλείψει ο οίνος MALVASIA. Στην Ευρώπη όμως, χρησιμοποίησαν το όνομά του για διάφορες ποικιλίες αμπέλου που υπάρχουν και σήμερα, όπως και ανάλογοι οίνοι. Σήμερα η ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ στο πλαίσιο του ΠΑΒΕ (Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος) μαζί με τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την εταιρεία VITRO (Εταιρεία Παραγωγής φυτοπολλαπλασιαστικού υλικού) και το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Γεωργικών Ερευνών) κατέγραψαν 14 ποικιλίες αμπέλου που μετείχαν στην παραγωγή του οίνου MALVASIA. Η ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ έχει στόχο τον επαναπατρισμό των ποικιλιών MALVASIA και την ταυτοποίησή τους με τις ήδη υπάρχουσες τοπικές ποικιλίες.

ΑΝΘΟΣΜΙΑΣ
Επιτραπέζιος Ροζέ Ημίγλυκος Οίνος. Χρώμα τριανταφυλλί με αρώματα λουλουδιών, κυρίως τριαντάφυλλου, στρογγυλό με επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Συνοδεύει ιδανικά ζυμαρικά με ελαφρές σάλτσες, κρύα πιάτα, ορεκτικά, φρουτοσαλάτες.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΟΣ 2004
Τοπικός Μονεμβάσιος Ερυθρός Ξηρός Οίνος.

Βαθυκόκκινο χρώμα με αρώματα βύσσινου, κερασιού, μόκας.

Ιδανικό συνοδευτικό για κόκκινα κρέατα, κυνήγι και τυριά, πιάτα με κόκκινες σάλτσες.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΟΣ 2006
Τοπικός Μονεμβάσιος Λευκός Ξηρός Οίνος. Χρυσοκίτρινο χρώμα με αρώματα φρούτων και πλούσιο ισορροπημένο σώμα. Συνοδεύει μοναδικά θαλασσινά, τυριά, πιάτα με λευκές σάλτσες.