Διατήρηση του κρασιού

06.11.2008
Εμφιαλώνεται από τον οινοποιό στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Εσεις πως καταφέρατε και το κάνατε ξίδι;

Το αγοραζετε και μένει για εβδομάδες στον πάγκο της κουζίνας. Tο ταλαιπωρεί ο ήλιος, η ζέστη, οι μετακινήσεις. Oταν το ανοίξετε ύστερα από μερικές εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι έχετε ξίδι για τη σαλάτα! Για να αποφύγετε τέτοια λάθη, σημειώστε τα παρακάτω:

*Oι υψηλότερες θερμοκρασίες ωριμάζουν γρηγορότερα το κρασί.

*Oι αυξομειωσεις της θερμοκρασίας βλάπτουν την ποιότητα του κρασιού.

*H περισσότερη υγρασία είναι καλύτερη από τη λιγότερη.

*Oταν όλα τα παραπάνω είναι ανέφικτα, διατηρήστε το κρασί σας στο ψυγείο αντί να το αποθηκεύσετε σε ακατάλληλες συνθήκες συντήρησης.

*μια πολυ καλή λύση είναι οι ειδικοί συντηρητές που μοιάζουν με ψυγείο και εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες για τη φύλαξη κρασιού.

Οταν η φιάλη ανοιχτεί, ο χρόνος διατήρησης του κρασιού είναι πολύ σύντομος (μερικές μέρες) και αυξάνεται λίγο για τα γλυκά κρασιά. H διατήρηση πρέπει να γίνεται στο ψυγείο. Με την ειδική τρόμπα για την αφαίρεση του αέρα στον κενό χώρο μιας μισογεμάτης φιάλης μπορείτε να το διατηρήσετε πολύ περισσότερο.