Παυλίνα Βουλγαράκη: «Είτε το παραδέχομαι είτε όχι δημιουργώ για να ανήκω»

Παυλίνα Βουλγαράκη: «Είτε το παραδέχομαι είτε όχι δημιουργώ για να ανήκω»
Πότε κατάλαβε την αγάπη της για τη μουσική; Ποιος διέκρινε πρώτος το μουσικό της ταλέντο; Μέχρι να γίνει γνωστή πώς αντιμετώπιζε το «είναι η κόρη του Βουλγαράκη»; Τι λέει για τον έρωτα; Πώς λειτουργεί ως άνθρωπος; Ποια είναι η γνώμη της για την πολιτική σήμερα;

Η τραγουδίστρια Παυλίνα Βουλγαράκη μιλά στην Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly, με αφορμή το ολοκαίνουργιο της single «Θεός Σχωρέστον» που κυκλοφόρησε μόλις από την Cobalt Music.

Ποια ήταν η σχέση της οικογένειάς σου με τη μουσική;

O πατέρας μου άκουγε πάντα πολύ μουσική σε βαθμό που δεν υπήρχε περίπτωση να είσαι σπίτι και να μην ακούς μουσική από κάπου, οπότε το πρώτο ερέθισμα ήταν εκείνος. Ακούγαμε Beatles, Εdith Piaf, Ντέμη Ρούσσο, ότι μπορείς να φανταστείς και φυσικά κρητική μουσική.

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου παιδί;

Νομίζω ότι ήμουνα ένα πηγαία ευγενικό παιδί. Σκέφτομαι τα αδέλφια μου τώρα και γελάω που θα γελάνε και αυτοί, γιατί τους έκανα και λίγο μπούλινγκ ως παιδί αλλά πράγματι ως παιδί είχα μία πηγαία ευγένεια (γέλια). Είχα μία έμφυτη περιέργεια για τα περισσότερα πράγματα. Αντιμετώπιζα δηλαδή με μία ευγένεια τον κόσμο σαν ύπαρξη. Με ενδιέφερε να μιλήσω με τα άτομα στην τάξη, με ενδιέφερε κάθε δέντρο που έβλεπα να μάθω τι δέντρο είναι και άλλα πολλά.

Πότε κατάλαβες ότι έχεις ταλέντο στο τραγούδι;

Ποτέ, ούτε μου το έλεγαν, ούτε είχα κάποια υποψία. Ο πρώτος άνθρωπος που μου το είπε ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο αδελφός μου συμμετείχε στη χορωδία του Λαυρίου και ο δάσκαλος του που με είχε ακούσει, μου πρότεινε να τραγουδήσω σε ένα αφιέρωμα για τον Θάνο Μικρούτσικο. «Θες να ‘ρθεις να πεις και εσύ την Πιρόγα;» με ρώτησε. Αυτό τότε μου φάνηκε τόσο ακίνδυνο, οπότε του απάντησα «Ναι, κανένα πρόβλημα. Εννοείται θα έρθω». Δεν μου είχε πει βέβαια ότι θα είναι και ο Θάνος Μικρούτσικος στην εκδήλωση αλλά ήμουνα και τόσο μικρή τότε, 16-17 ετών, που δεν καταλάβαινα τη σημαντικότητα αυτού του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, ο Θάνος Μικρούτσικος σηκώθηκε, διέκοψε την ακρόαση και μου έκανε νόημα τύπου «Εσύ ποια είσαι; Έλα να μιλήσουμε». Μου είπε ότι «Ότι και να κάνεις, ότι και να σπουδάσεις, εσύ είσαι ερμηνεύτρια». Μετά βρεθήκαμε κάποιες φορές αλλά εγώ ήμουν με τα μυαλά στα κάγκελα. Ήμουν πολύ μικρή, σκεφτόμουν τα πρώτα αγόρια τότε. Ζούσα σε έναν άλλο κόσμο. Όσο να σου πουν οι γονείς σου ότι αυτός είναι ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος όπως και να στον περιγράψουν σε μία εποχή που δεν υπήρχε και το YouTube όπως σήμερα και η αμεσότητα της πληροφορίας, δεν μπορούσες να το συλλάβεις στις αρχές του Λυκείου που ήμουν εγώ.

Οπότε, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν αυτός που διέκρινε πρώτος το ταλέντο σου.

Ναι, ουσιαστικά ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν αυτός που με εισήγαγε στον κόσμο του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, υπήρξε μία αλληλεπίδραση. Έφευγα από το σπίτι του με δισκάκια και τα επέστρεφα και μετά μου έδινε άλλα όπου μου έλεγε ότι πρέπει να ξεπατικώνω -να το πω χύμα- τις μεγάλες φωνές και ότι μέσα από αυτές θα βρω τη δικιά μου. Αυτή ήταν μία καλή συμβουλή γιατί τώρα που το παρατηρώ και πλέον ως δημιουργός, είχε δίκιο. Τελικά καταλήγουμε να είμαστε πολλά πράγματα από όσα μας έχουν επηρεάσει παραμένοντας εννοείται ο εαυτός μας αλλά οι επιρροές μας είναι εμφανείς και εγώ προσωπικά το θεωρώ και τιμητικό όταν σε ενα δημιούργημα αναφερόμαστε φανερά σε κάποιον που μας έχει επηρεάσει.

image2_1.jpeg

Αν δεν είχες ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι τι θα ήθελες να κάνεις;

Έχω τελειώσει ψυχολογία και πιστεύω ότι αν είχα ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα νομίζω ότι θα ήμουν καλή ψυχολόγος. Κάτι τέτοιο θα έκανα αν και με έναν τρόπο πάλι μάλλον θα κατέληγα στην τέχνη γιατί και όταν δεν κάνω μουσική, ζωγραφίζω και όταν δεν ζωγραφίζω κάνω πηλό και κάπως έτσι μέσα στην τέχνη καταλήγω.

Ο πατέρας σου είναι από τα γνωστά πρόσωπα της πολιτικής ζωής. Μέχρι να γίνεις γνωστή πώς αντιμετώπιζες αυτό το «είναι η κόρη του Βουλγαράκη»;

Το αντιμέτωπιζα με πλήρη άγνοια κινδύνου. Είχα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στην αυτόφωτη ύπαρξή μου. Από την άλλη δεν μου έδινα και καμία σημασία τότε οπότε δεν χρειαζόταν να αξιολογήσω τα πράγματα σοβαρά. Από τη μία δηλαδή ένιωθα τρομερή αυτοπεποίθηση, από την άλλη δεν με έπαιρνα και τόσο σοβαρά, οπότε εκείνη τη στιγμή έκανα αυτό που ήθελα να κάνω.

Ποια είναι η γνώμη σου για την πολιτική σημέρα;

Νομίζω ότι ο κόσμος είναι πολύ μπερδεμένος σήμερα. Είναι πολύ φοβισμένος, υπάρχει μία διαστρεβλωμένη εικόνα των πραγμάτων. Εγώ προσωπικά απέχω από τα πολιτικά πράγματα, δεν ταυτίζομαι με κάποιο κόμμα συγκεκριμένο. Δεν έχω βρει κάποιον ο οποίος να μπορεί να με κάνει να αισθάνομαι ότι μπορεί να με εκπροσώπησει. Προσωπικά παίρνω ελπίδα από πράγματα που είναι λίγο πιο ρομαντικά, τη μουσική, την τέχνη, τα βιβλία...Πιο πολύ αυτά με διαμορφώνουν ως άνθρωπο.

Ο πατέρας σου έχει περάσει ως υπουργός από το υπουργείο Πολιτισμού. Εσύ αν γινόσουν υπουργός Πολιτισμού για μία ημέρα, τι θα έκανες;

Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, για αυτό θα σου απαντήσω ίσως κάπως επιπόλαια. Σίγουρα θα ήθελα να έχουν άμεση πρόσβαση οι νέοι καλλιτέχνες, να παρουσιάζουν τη μουσική τους, δηλαδή να πειραματίζονται, να τους δίνεται ένα παραπάνω βήμα. Να υπάρχει ένα βήμα σε πρωτοποριακές ιδέες που έρχονται από νέα άτομα που έχουν θέληση, ταλέντο, φρέσκιες ιδέες…. Θα ήθελα όλο αυτό να είναι πιο ανοιχτό. Αυτό θα μου άρεσε.

Πώς επιλέγεις τις δουλειές σου;

Ως άνθρωπος λειτουργώ τελείως με το συναίσθημα και το ένστικτο. Δεν υπάρχει καμία λογική σκέψη στις αποφάσεις μου. Είναι καθαρά αυτό που νιώθω. Για να καταλάβεις μόλις έβγαλα ένα τραγούδι που είναι underground pop και λέει «Θεός Σχωρέστον» και φαντάζομαι ότι αυτοί που με παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια, μάλλον θα έπαθαν κάτι σαν εγκεφαλικό. Αυτό προέκυψε από ένα γράψιμο και κατέληξε να κυκλοφορήσει. Έτσι είμαι και με τις συνεργασίες μου. Σίγουρα πρέπει να μου είναι συμπαθής ο άλλος και αυτό δεν έχει να κάνει με τον αξιακό του κώδικα απαραίτητα. Είναι θέμα χημείας.

image1.jpeg

«Θεός Σχωρέστον» λοιπόν ο τίτλος του νέου σου single… Πώς προέκυψε ο τίτλος και η σύλληψη του τραγουδιού;

Το τραγούδι λέει «Θεός Σχωρέστον» στο ρεφρέν και ξεκίνησε να είναι ένα «τρολό-τράγουδο» ξεκίνησε δηλαδή σαν τρολιά από ένα session. Η μουσική είναι του Λεωνίδα Σώζου και του Σεραφείμ Γιαννακόπουλου. Τους στίχους τους έχω γράψει μαζί με τον Λεωνίδα με ένα συναίσθημα ότι εγώ έχω βγει από μία σχέση και έχω πάρα πολλά νεύρα και τον πρώην τον λέω «μακαρίτη», «συγχωρεμένο» και τέτοια (γέλια). Έτσι ξεκίνησε και μετά σιγά-σιγά αρχίσαμε να το συνηθίζουμε, να μας αρέσει, να το αλλάζει ο καθένας λίγο-λίγο, και στο τέλος πια αφού βγήκε αληθινό, είπαμε «Δεν το κυκλοφορούμε κιόλας;». Η αλήθεια είναι ότι έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις από τους ανθρώπους που με παρακολουθούν αυτά τα χρόνια τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι ότι το κομμάτι έχει κάνει εντύπωση. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω έναν δίσκο που θα έλεγα ότι σηματοδοτεί την αναγέννηση μου σε ένα ανθρώπινο επίπεδο αλλά και ως γυναίκα. Μέχρι τώρα έχω γράψει κάποια πολύ τρυφερά τραγούδια, πολύ εύθραυστα που συμβόλιζαν αυτή την πλευρά μου και θεωρώ ότι με τα χρόνια δυναμώνοντας, άφησα στην άκρη μία άλλη πλευρά, πολύ πιο δυναμική, πιο παρορμητική. Σαν κάπως να βολεύτηκα στην ευαλωτότητα που είναι πάρα πολύ σημαντική αλλά όταν και αυτή γίνεται pattern, είναι απλά ένα εργαλείο. Οπότε νιώθοντας ότι μέσα μου βγαίνουν συναισθήματα όπως το «Θεός Σχωρέστον» αλλά και ένα ακόμα τραγούδι που θα βγει το Σεπτέμβριο και στο οποίο ραπάρω, μπορεί κάποιος να πει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι σε αυτόν τον δίσκο βγάζω τα απωθημένα μου. Εγώ ακούω έναν ήχο underground pop και λέω κάποιες αλήθειες που μπορεί κάτω από άλλες συνθήκες να μην τις έλεγα. Όταν λέω αλήθειες, δεν εννοώ ότι κάνω καμιά τρελή αποκάλυψη απλώς μιλάω πιο άμεσα απ’ ότι έχω συνηθίσει. Αυτό ξεκινάει από τη ζωή μου όποτε αποτυπώνεται και στη μουσική που γράφω γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς αυτά είναι ταυτόσημα για μένα.

Τι έχει πυροδοτήσει αυτή την αλλαγή στη ζωή σου, Παυλίνα;

Νομίζω τα χρόνια που περνάνε και η εμπειρία μαθαίνοντας να ζεις και ότι έχεις να διαχειριστείς το χρόνο, αυτόν τον χρόνο που στην τελική δεν ξέρεις και πόσος είναι. Όταν το πράγμα αυτό σου γίνεται πια συνειδητό αλλάζει ο τρόπος λίγο τη σκέψη σου.

Συνέβη κάτι συγκεκριμένο;

Όχι, απλά ήταν πολλά συσσωρευμένα γεγονότα..

Ποια είναι η σχέση σου με τον Θεό; Θα πας στην εκκλησία να ανάψεις κερί;

Ναι, εννοείται θα πάω στην εκκλησία να ανάψω κερί. Έχω και τον πνευματικό μου τον πάτερ Πέτρο στα Κύθηρα. Γενικώς δεν πιστεύω ότι απλά ύπαρξή μας είναι ένα τυχαίο γεγονός ή η ύπαρξη της γης. Υπάρχουν άνθρωποι που ασπάζονται αυτή την άποψη και μου φαίνεται πολύ μάταιο να το δεχτείς αυτό. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει μία ανώτερη δύναμη με την οποία εγώ προσωπικά συντονίζομαι κυρίως μέσα από το χριστιανισμό χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν σέβομαι άλλες φιγούρες που έχουν περάσει από άλλες κουλτούρες και με άλλους τρόπους. Πιστεύω ότι όλοι τον ίδιο Θεό συμβολίζουν και εκπροσωπούν.

Στη μοίρα πιστεύεις;

Πιστεύω σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι κάποια πράγματα είναι να γίνουν. Παρόλα αυτά το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς ο καθένας τα αντιμετωπίζει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα του δοθεί στη ζωή μία ευκαιρία ή που δεν θα συμβεί στη ζωή του κάτι, μην πω τραγικό αλλά κάτι πραγματικά συνταρακτικό με την αρνητική έννοια, αλλά από εκεί και πέρα ειναι ο καθένας τι το κάνει αυτό όταν του έρχεται..

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν παίζει κανέναν ρόλο. Γενικά με έχει επηρεάσει πάρα πολύ ο έρωτας δηλαδή με έχει εμπνεύσει και πολύ, με έχει τροφοδοτήσει και πάρα πολύ αλλά αυτή είναι μία περίοδος που συνειδητά μαθαίνω να αγαπώ τον εαυτό μου, να τον συντροφεύω. Τον μαθαίνω στα αλήθεια, δηλαδή μαθαίνω να ξυπνάω, μαθαίνω να περνάω καλά μαζί του να αποφασίζω τι μου αρέσει να κάνω μέσα στην ημέρα, τι δεν μου αρέσει. Είμαι σε μία τέτοια διεργασία.

image0_1.jpeg

Οπότε να πούμε στους θαυμαστές σου ότι αυτή την περίοδο δεν είσαι ερωτευμένη…

Ναι, δεν είμαι ερωτευμένη αλλά είμαι και σε μία φάση που αν ερωτευτώ θα είναι πιστεύω με διαφορετικό τρόπο από ότι είχα ερωτευτεί μέχρι τώρα.

Όταν είσαι ερωτευμένη αισθάνεσαι πιο δημιουργική ή το αντίθετο;

Νομίζω ότι όταν όλοι είμαστε ερωτευμένοι χαζεύουμε κάπως, οπότε πολύ δημιουργική δεν θα έλεγα ότι αισθάνομαι. Νιώθω αυτή την υπερδύναμη που αισθανόμαστε όλοι με τον έρωτα. Δυστυχώς πιο δημιουργική είμαι όταν είμαι στεναχωρημένη. Εδώ είναι που πρέπει να αποφασίσω «Στεναχωρημένη και δημιουργική ή να είμαι καλά και μη δημιουργική;». Διαλέγω το να είμαι καλά που αυτή η ερώτηση στη ζωή ενός καλλιτέχνη είναι κομβικής σημασίας. Ναι, διαλέγω να είμαι καλά.

Τι μπορεί να σε κάνει να μην κοιμηθείς το βράδυ;

Οτιδήποτε γιατί έχω και θέμα με τον ύπνο αλλά ειδικά αν έχει ειπωθεί κάτι λάθος αυτό μπορεί να με κάνει να το σκέφτομαι όλο το βράδυ και να λέω στον εαυτό μου ότι πρέπει να το διορθώσω. Μπορεί κάποιον να τον έχω αδικήσει, να τον έχω στεναχωρήσει, αν δεν έχω γίνει σαφής. Αυτό είναι κάτι που μπορώ να το σκέφτομαι μέχρι το πρωί.

Έχεις ξεκινήσει μια σειρά από podcasts. Με τι θέματα καταπιάνεσαι;

Αυτή η ιδέα ξεκίνησε στην καραντίνα πριν από τρία χρόνια που επειδή ήταν όλα κλειστά δεν υπήρχε τρόπος να επικοινωνήσω. Δεν υπήρχε τίποτα, δεν υπήρχαν τα live, τα στούντιο ήταν κλειστά δεν βρισκόμασταν με συνεργάτες, οπότε ξεκίνησα να ηχογραφώ σκέψεις. Μετά που τα πράγματα άνοιξαν για δύο χρόνια, σταμάτησα τα podcast παρόλο που ήταν σε υψηλές θέσεις στα charts. O κόσμος τότε είχε πολύ ανάγκη να ακούσει τις σκέψεις σου όχι μόνο τις δικές μου καθώς και εγώ έμπαινα και άκουγα άλλων τα podcast. Τώρα που ανασυντάσσομαι, που είμαι σε αυτή τη φάση, ένιωσα ότι πάλι ίσως έχω να πω κάποια πράγματα και τα ξεκίνησα πάλι.

Τι σε παρακινεί στο να πετύχεις;

Σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσα να απαντάω μέχρι αύριο αλλά για να μην σε κουράσω θα σου πω χονδρικά ότι όλοι οι άνθρωποι όταν δημιουργούμε κάτι -όχι μόνο οι καλλιτέχνες -αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε. Στην ουσία θέλουμε να νικήσουμε την έννοια της απομόνωσης, της μοναξιάς. Εγώ για παράδειγμα είτε το παραδέχομαι είτε όχι, δημιουργώ για να ανήκω. Αν αυτή η σύνδεση είναι με τον κόσμο δηλαδή τους ανθρώπους ή με το σύμπαν και το Θεό, δεν μπορώ να στο αποσαφηνίσω. Αν σου πω ότι αυτό δεν ισχύει θα είναι ψέμα. Από εκεί και πέρα γίνεσαι και λίγο ο ιχνηλάτης που σου δείχνει τον δρόμο. Εγώ δεν έχω αυτή την εμμονή με την έννοια της επιτυχίας όπως την έχουμε στο μυαλό μας. Θέλω πάρα πολύ να ζω από αυτό που κάνω. Είμαι πάρα πολύ τυχερή που μου συμβαίνει αυτό που μου συμβαίνει χωρίς να έχω άγχος τον τελευταίο έναν χρόνο. Νιώθω πάρα πολύ τυχερή, το έχω ευχηθεί πάρα πολλές φορές. Είμαι εντάξει. Δεν οραματίζομαι να περπατάω και να με ξέρει όλος ο κόσμος, να γίνω Σάκης Ρουβάς. Είναι πολύ πιο μαζεμένα αυτά που φαντάζομαι.

Εμένα πάντως μου βγάζεις ξεκάθαρα ότι είσαι low profile…

Eίμαι ένα άτομο ικανό θεωρώ να κάνει οτιδήποτε του έρθει στο κεφάλι και το βάζω με θετικό πρόσημο όχι με αρνητικό γιατί το πιστεύω. Αν υπάρχει μία καλή πλευρά και μία κακή ή αν υπηρετούμε έναν ρόλο σε αυτή τη ζωή, έχω επιλέξει πολύ συνειδητά να είμαι με τους καλούς -αν μπορώ να το πω έτσι- χωρίς να ξέρω ποιοι είναι αυτοί πάντα.

Τι να περιμένουμε επαγγελματικά το καλοκαίρι από εσένα;

Στις 9 Ιουλίου θα είμαι στον κήπο του Μεγάρου που είναι για εμένα το πιο μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού, γιατί ήθελα πάρα πολύ να παίξω σε αυτόν τον κήπο και θα έχω και δύο καλεσμένους που τους θαυμάζω πάρα πολύ, τον Rous και τον Leοn of Athens. Mετά θα πάω για συναυλίες στα Κύθηρα, την Κρήτη, τη Βόρεια Ελλάδα. Φέτος έχουμε κανονίσει να κάνουμε πολλά πράγματα...

Σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι!

Ευχαριστώ!

{https://www.youtube.com/watch?v=GtkZNTIED28}

Τελευταία τροποποίηση στις 28.06.2023 - 13:56