Μαρία Φιλίππου: «Σκέφτομαι αλλάζει κάτι για το γονιό που έχασε το παιδί του; Το παιδί που έχασε τη μάνα ή τον πατέρα του;»

Μαρία Φιλίππου: «Σκέφτομαι αλλάζει κάτι για το γονιό που έχασε το παιδί του; Το παιδί που έχασε τη μάνα ή τον πατέρα του;»
Είναι η Μαρία Θεοφάνους από το "Εμείς κι Εμείς", είναι η Φιορούλα από το "Περί Ανέμων και Υδάτων", είναι η Ελλάδα Οικονόμου από τη σειρά "Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη" και η Λένα Ζάχου από την "Αγγελική". Ο λόγος για την υπέροχη Μαρία Φιλίππου η οποία έχει μετρήσει πολλά χιλιόμετρα τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Η σπουδαία ηθοποιός γεννήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου και το 1986 αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι μητέρα δύο παιδιών, του Ευάγγελου και του Φίλιππου και όπως μας λέει, ΄όταν μία γυναίκα γίνει μητέρα πρώτα είναι μάνα και μετά οτιδήποτε άλλο.

Έγινε ευρέως γνωστή μέσα από το ρόλο της ως η φιλόλογος Μαρία Θεοφάνους-Δαμίγου, στη κωμική σειρά του Mega "Εμείς κι Εμείς (1994-1997)". Η ηθοποιός σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου και τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο του Leeds της Αγγλίας, με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη και είναι κάτοχος του MASTER OF ARTS (1987).

Η ίδια μίλησε στο Womenonly.gr και τον Γιώργο Μουλά για την πορεία της, το θέατρο, την τραγωδία στα Τέμπη αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υποβιβάζει τους ηθοποιούς.

Πως είναι αυτή η περίοδος για εσάς;

Προσπαθώ να διαχειριστώ την κάθε ώρα, την κάθε μέρα. Γενικά πιστεύω ότι είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος όμως μ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι καλά. Πώς θα μπορούσα;

3ε

Ζήσαμε πρόσφατα μία εθνική τραγωδία. Αναφέρομαι στην σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Θα ήθελα το σχόλιο σας με αφορμή και την οργισμένη ανάρτηση που κάνατε μέσα από το instagram.

Η τραγωδία στα Τέμπη αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αναπηρία αυτής της χώρας. Τι μπορεί να πει κανείς μπροστά σε τόσους νεκρούς, στις οικογένειες των θυμάτων, στα νιάτα που χάθηκαν στα σπίτια που έκλεισαν, στους τραυματίες. Δεν το χωράει ο νους. Μια Ελλάδα πενθεί. Να αποδοθούν ευθύνες και; Σκέφτομαι αλλάζει κάτι για το γονιό που έχασε το παιδί του; Το παιδί που έχασε τη μάνα ή τον πατέρα του; Ν' αποδοθούν ευθύνες μπας και αποφευχθεί το όποιο επόμενο ατύχημα. Θα μπορέσουμε να νοικοκυρευτούμε άραγε ποτέ ή θα τα αφήνουμε όλα στην τύχη. Οφείλει ο καθένας μας να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί, ακόμη και στα πιο μικρά και βήμα βήμα στα μεγάλα.

Τι θυμάστε από το ξεκίνημα σας στην υποκριτική και ποια ήταν η ώθηση για να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο;

Πιστεύω πως ήταν η ανάγκη μου να εκφραστώ. Να επικοινωνήσω ιστορίες άλλων ανθρώπων. Στην αρχή έψαχνα τα δεδομένα ενός ρόλου ακαδημαϊκά, εγκεφαλικά θα έλεγα όμως στην πορεία κατάλαβα ότι ο ηθοποιός, αφού μελετήσει, οργανώσει το ρόλο μέσα του οφείλει να τον αποδομήσει. Να κάνει μια βουτιά στα βαθιά, να δανείσει το σώμα, το νευρικό του σύστημα το εγώ του στον κάθε ρόλο. Να καταθέσει στην σκηνή το είναι του.

Εύκολα παιδικά χρόνια;

Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια πολύ δεμένη και αγαπημένη οικογένεια. Είμαι κόρη της ποιήτριας Νίκης Λαδάκη Φιλίππου και του Ευάγγελου Φιλίππου. Κάθε μέρα τους μνημονεύω για τα ωραία που μας έμαθαν ότι είναι σημαντικά.

3331192

Μιλήστε μας για το «Εμείς κι εμείς», μια σειρά που αγαπήθηκε πολύ και μέχρι και σήμερα σημειώνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Είχατε δηλώσει πως δεν παρακολουθείτε πλέον τη σειρά. Γιατί;

Το "Εμείς κι εμείς" ήταν μια σειρά που φτιάχτηκε από μια παρέα για μια παρέα. Οι συγγραφείς ο Σπύρος Μεταλληνός και ο Πάνος Αμαραντίδης και μεις ήμασταν εμείς και εμείς. Είχαμε κοινό κώδικα, ήταν τα νιάτα μας. Τώρα μετράμε απώλειες η Νατάσσα, η Πηνελόπη ,η σκηνοθέτης μας. Ναι, δύσκολα θα το δω γιατί έχω ένα σφίξιμο στην καρδιά.

Τι σας λείπει από εκείνη τη σειρά;

Οι άνθρωποί της. Δεν ήμασταν μόνο εμείς, όλο το συνεργείο, τα παιδιά του ΑΤΑ. Είχαμε την τύχη να δουλέψουμε με τους καλύτερους. Η λαχτάρα της μάθησης. Η Ελβίρα ,ο Γιώργος κι η Φρόσω Ράλλη μας έμαθαν τηλεόραση.

Τηλεοπτικά θα θέλατε να κάνετε ξανά κωμωδία;

Η κωμωδία είναι πολύ πιο δύσκολη απ το δράμα. Η διαδικασία για έναν ηθοποιό είναι η ίδια, εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπεις. Ιδανικά θα ήθελα κάτι που να εμπεριέχει και τα δύο, όπως είναι και η ζωή. Αυτό όμως που λαχταράει η ψυχή μου είναι ωραίες συνεργασίες.

14560 569021856448500 292064354 n

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σας;

Όλες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Η κάθε μία οδήγησε στην επόμενη. Είναι σαν να με ρωτάτε ποιό απ τα παιδιά σας είναι το καλύτερο.

Η μεγαλύτερη απώλεια της ζωής σας;

Η απώλεια των γονέων μου.

Τα όνειρα που κάνετε σήμερα;

Υγεία, χαρά, ωραίες συνεργασίες.

Ο ρόλος της μητέρας είναι ο πιο σπουδαίος για μια γυναίκα;

Πιστεύω πως η πρώτη και η τελευταία, η μόνη ιδιότητα μιας γυναίκας όταν κάνει παιδιά είναι η μητρότητα. Πρώτα είναι μάνα και μετά οτιδήποτε άλλο. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε γυναίκα είναι γεννημένη γι' αυτό.

Τι ακριβώς συνέβη με το νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υποβιβάζει τους ηθοποιούς σε «απόφοιτους Λυκείου», τι ίσχυε μέχρι σήμερα και ποια είναι η θέση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλο αυτό;

Αυτό το θέμα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, δεν προέκυψε τώρα. Με αυτό το προεδρικό διάταγμα που υποβιβάζει τα διπλώματα των παραστατικών τεχνών, καταργεί μεταπτυχιακά κλπ. δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα. Άλλο η ακαδημαϊκή μόρφωση κι άλλο η πράξη. Όσον αφορά τους ηθοποιούς, ποιοί θα διδάξουν στις κρατικές δραματικές σχολές της χώρας, μόνο θεατρολόγοι; Πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση, τη στιγμή δε που καταργήθηκε και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι σαν να σπρώχνει τα νέα παιδιά το κράτος να μείνουν αμόρφωτα. Χωρίς παιδεία να γεμίζουν τα θέατρα της χώρας. Το θέμα είναι τεράστιο κι ελπίζω σύντομα να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ντροπή για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

philimariaofficial 43740438 363525784391417 50887910376494935 n

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Τι άλλο ετοιμάζετε;

Φέτος στο θέατρο ΑΛΜΑ παίζουμε την υπέροχη κωμωδία του Τζο Όρτον "Τι είδε ο Μπάτλερ"μαζί με τους Κώστα Αποστολάκη, Σπύρο Πούλη, Αντώνη Καλομοιράκη, Μελίνα Σπετσιέρη και Σπύρο Κυριάκο. Η σκηνοθεσία είναι του Αντώνη Λουδάρου , Μετάφραση - Διασκευή Πάνου Αμαραντίδη, Σκηνικά Ντέιβιντ Νεγκρίν, Κοστούμια Νικολ Παναγιώτου και Μουσική ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε συζητήσεις και δεν μπορώ να σας ανακοινώσω κάτι ακόμη.

σπ.πούλης μαρία φιλίππου κώστας αποστολάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09.03.2023 - 13:28