Bαρβάρα Λάρμου: «Η πραγματική επανάσταση γίνεται όταν εμείς οι ίδιες οι γυναίκες αποδομήσουμε και αρνηθούμε τα χαρακτηριστικά που μας επιβάλλονται κοινωνικά»

12.12.2022
Bαρβάρα Λάρμου: «Η πραγματική επανάσταση γίνεται όταν εμείς οι ίδιες οι γυναίκες αποδομήσουμε και αρνηθούμε τα χαρακτηριστικά που μας επιβάλλονται κοινωνικά»
Γιατί αποφάσισε να αφήσει τη ζωή στην Κύπρο για την Αθήνα; Πώς μπήκε το θέατρο στη ζωή της; Tι λέει για το ελληνικό Μe Too; Τι την ανησυχεί για το μέλλον; H ηθοποιός Βαρβάρα Λάρμου μιλά στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly με αφορμή τη θεατρική παράσταση «Αθώος ή Ένοχος» όπου πρωταγωνιστεί.

Βαρβάρα, πού σε βλέπουμε θεατρικά φέτος;

Συμμετέχω στην παράσταση «Αθώος ή Ένοχος» στο θέατρο Εliart και στην παράσταση «Επικίνδυνη Στροφή» στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Άφησες πίσω μια τηλεοπτική καριέρα στην Κύπρο για να κάνεις θέατρο στην Αθήνα. Μια απόφαση ζωής θα έλεγα...

Αυτό το χρόνο αποφάσισα να μετακομίσω στην Αθήνα όπου διαμένω πλέον μόνιμα και επέλεξα να κάνω μόνο θέατρο μέχρι τον Γενάρη συμμετέχοντας σε δύο θεατρικές παραστάσεις οπότε ήταν αδύνατο να έχω και γυρίσματα. Άρχισα ήδη να συζητώ για τηλεοπτικές δουλειές που θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο και μετά, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η μία απο τις δύο παραστάσεις στις οποίες συμμετέχω. Τόσο το θέατρο όσο και η τηλεόραση μου αρέσουν εξίσου και θέλω να έχω και τα δυο σε ισορροπία για να αισθάνομαι πληρότητα σαν ηθοποιός.

Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου επαγγελματική μετανάστρια;

Ναι, θα μπορούσα να με χαρακτηρίσω έτσι αν και την Αθήνα την αισθάνομαι σαν σπίτι μου. Είναι πολύ οικεία πόλη για μένα όποτε η μετακόμιση από την Κύπρο στην Αθήνα ήταν ένα οργανικό επόμενο βήμα που είχα ανάγκη αυτή την περίοδο.

Η Τζένιφερ Μίτσελ, η γυναίκα που υποδύεσαι στο «Αθώος ή Ένοχος» έχει πλευρές του χαρακτήρα σου;

Θα έλεγα ότι η Μίτσελ είναι ένας κόντρα ρόλος σε μένα. Είναι πολύ υπολογιστική, κάτι που εγώ δεν έχω καθόλου σαν χαρακτηριστικό αν και θα ήθελα. Η ομοιότητα που έχουμε είναι η παρόρμηση και η έντονη αντίδραση οταν αισθάνομαι αδικία.

Τι είναι για εσένα το θέατρο;

Στιγμές συγκίνησης και έκφρασης συναισθημάτων που προκύπτουν τόσο από εσωτερικά αντικρύσματα όσο και από «κλεμμένα» στοιχεία που προκύπτουν από τη διεξοδική παρατήρηση των ανθρώπων και των κινήτρων τους. Στιγμές συγκίνησης και «ένωσης» με το σώμα και τον ψυχισμό, στιγμές ανακάλυψης τόσο δικών μας χαρακτηριστικών και σκιών όσο και την μελέτη της ψυχοσύνθεσης άλλων ανθρώπων. Και κυρίως η ευχαρίστηση που προκύπτει από την έκφρασή τους.

Τηλεόραση ή θέατρο;

Και τα δύο. Το καθένα βέβαια για διαφορετικούς λόγους. Θέατρο γιατί είναι ζωντανό και ψυχοσωματικό και ακονίζει τα εκφραστικά μέσα και τα εργαλεία του ηθοποιού. Επίσης, έχει μεγάλη ικανοποίηση γιατί συμβαίνει στο παρόν. Την τηλεόραση την επιλέγω για την αμεσότητα της και την έκφραση συναισθημάτων με ένα διαφορετικό τρόπο κάποιες φορές πιο λεπτοφυή, γιατί λειτουργεί πολύ με τον εσωτερικό μονόλογο για να αποτυπώνεται στο βλέμμα και τον λόγο στην κάμερα.

Πώς μπήκε το θέατρο στη ζωή σου;

Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να «παίζω» να έχω ανάγκη έκφρασης μέσα από το σώμα και την φωνή, να αυτοσχεδιάζω και να χαίρομαι όλα τα στοιχεία που οι ηθοποιοί σπουδάζουμε στην πορεία.

Υπάρχουν πράγματα που σε ανησυχούν για το μέλλον;

Η απληστία και τα αποτελέσματα της τόσο στον πλανήτη όσο και στις ανθρώπινες σχέσεις. Η κατάχρηση εξουσίας, η έλλειψη κριτικής σκέψης που καθιστά τους ανθρώπους έρμαια μιας επιβεβλημένης πραγματικότητας δημιουργώντας τους ένα εσωτερικό κενό που προσπαθεί να καλυφθεί με ανούσια πράγματα. Η βία, ο ρατσισμός η πατριαρχία και το οτιδήποτε απομακρύνει τον άνθρωπο από την ουσία του που είναι η αγάπη και η καλοσύνη προς τον εαυτό τους και τους γύρω του.

Ηθοποιός σημαίνει φως....και τι άλλο;

Έντονη και πολύωρη δουλειά πολύ απαιτητική ενεργειακά όταν είναι η μόνη πηγή επιβίωσης και ανησυχία και άγχος για την απρόβλεπτη φύση της. Επίσης, πίεση απόδοσης ακόμα και σε περιόδους κούρασης και εξάντλησης. Παρόλα αυτά όταν αγαπάς τη δουλειά αυτή λόγω του πάθους που έχεις, την απολαμβάνεις τόσο πολύ που όλα τα προαναφερθέντα αποκτούν πολύ μικρότερη διάσταση.

Με το ελληνικό Μe Τoo πως τα είδες τα πράγματα;

Ένα αξιόλογο κίνημα που ξεσκέπασε διάφορα στρώματα της πατριαρχίας και πολύ χαίρομαι που συνέβη. Η πατριαρχία όμως είναι πάνω από όλα τρόπος σκέψης, βαθιά ριζωμένη και σχεδόν κυτταρικά μέσα από τους αιώνες. Η πραγματική επανάσταση θεωρώ γίνεται όταν εμείς οι ίδιες οι γυναίκες αποδομήσουμε και αρνηθούμε τα χαρακτηριστικά που μας επιβάλλονται κοινωνικά χωρίς να χάνουμε τη θηλυκότητα και τη γυναικεία μας φύση.

Εκτός από το θέατρο έκανες παράλληλα και κάποια γυρίσματα για τη σειρά «Εκτός Υπηρεσίας» που προβάλεται από τον ΑΝΤ1.

Συμμετέχω για πέντε επεισόδια στο φινάλε της κωμωδίας «Εκτός Υπηρεσίας» στον ΑΝΤ1. Μια σειρά με πολύ αξιόλογο σενάριο, σκηνοθέτη και καστ ηθοποιών. Μια δουλειά που χάρηκα πάρα πολύ μιας και είχα καιρό να κάνω τηλεοπτική κωμωδία, για αυτό και απόλαυσα πολύ τα γυρίσματα.