Παναγιώτα Βλαντή: «Το πιο καλό που θυμάμαι από το 2021 είναι η μέρα του γάμου μου»

24.01.2022
Παναγιώτα Βλαντή: «Το πιο καλό που θυμάμαι από το 2021 είναι η μέρα του γάμου μου»
Τι λέει για τη δύναμη της αγάπης; Πώς πήρε την απόφαση να παντρευτεί; Πότε δέχθηκε μπούλινγκ; Τι συμβουλεύει τις ελεύθερες γυναίκες; Για ποιο πράγμα αγωνίζεται; H ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή μιλά στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly, με αφορμή την παράσταση «Η Σιωπηλή λίμνη» όπου πρωταγωνιστεί.

Το έργο «Η Σιωπηλή Λίμνη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δύναμη της αγάπης. Πιστεύεις ότι η δύναμή της μπορεί να θεραπεύσει τα όποια δύσκολα φέρνει η ζωή;

Σίγουρα θεραπεύει. Είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Αυτό που δεν θεραπεύει τελείως αλλά θα έλεγα το γλυκαίνει, είναι μια ύψιστη απώλεια όπως το να χάσει ένας γονιός το παιδί του.Το αγκάθι μένει πάντα εκεί, άλλωστε αυτό πραγματεύεται το έργο. Όλα τα υπόλοιπα ναι, είμαι σίγουρη ότι η αγάπη τα γιατρεύει.

Τι ήταν αυτό που σε γοήτευσε περισσότερο στη «Σιωπηλή Λίμνη»;

Αυτό που με γοήτευσε ήταν η ιδιαιτερότητα αυτής της γυναίκας. Ο τρόπος που διαχερίζεται το τραύμα της και το ζωτικό ψεύδος της. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα ζωτικό ψεύδος και όλοι έχουμε φτιάξει μια δική μας πραγματικότητα για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Η ζωή έχει φερθεί πολύ σκληρά στην Ιρένε. Με γοήτευσε πολύ ο τρόπος που προσπαθεί να διαχειριστεί τον πόνο της. Ήθελα λοιπόν να μπω μέσα στον χαρακτήρα της και να τον γνωρίσω.

Μεγαλώνοντας έχεις μάθει να θεραπεύεις τις πληγές σου;

Δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το μεγάλωμα. Έχει να κάνει με το πώς εσύ αντιλαμβάνεσαι το τραύμα. Είναι δύσκολο, δεν τα έχω θεραπεύσει όλα τα τραύματά μου, εννοείται πώς όχι. Όταν χάσεις κάτι πολύ αγαπημένο σου ναι μεν εντάξει προχωράει η ζωή αλλά πάντα υπάρχει ένα αγκάθι και αυτό δεν γιατρεύεται. Άλλα τραύματα, όπως για παράδειγμα, κάποιοι χωρισμοί ναι, έχουν γιατρευτεί. Δύσκολο όταν το βιώνεις αλλά ξεπερνιέται.

Πώς αισθάνεσαι που ξεκίνησαν πάλι να ανεβαίνουν παραστάσεις και να υπάρχει κινητικότητα στον καλλιτεχνικό χώρο;

Μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά μου και μου αρέσει που αυτή η επαννεκίνηση έχει γίνει για όλο τον κόσμο. Δεν σου κρύβω βέβαια ότι έχει εμπόδια, δεν έχει τελειώσει το θέμα. Παραστάσεις κατεβαίνουν, θέατρα κλείνουν, δουλειές και project δεν έγιναν ή θα γίνουν πιο μετά. Υπάρχει μια δυσκολία στα πράγματα. Δεν το έχουμε χαρεί ακόμα. Στην τηλεόραση βέβαια είναι κάπως καλύτερα.

Πιστεύεις ότι ο κορονοϊός ξεσκέπασε τον κρυμμένο χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου;

Θα το κάνω λίγο πιο γενικό. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός. Οι δυσκολίες αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Πιστεύω ότι στα δύσκολα φαίνεται ο χαρακτήρας μας. Στις χαρές είμαστε όλοι εντάξει.

Με το θέμα πάντως του εμβολιασμού δημιουργήθηκαν πολλοί τσακωμοί. Μέχρι και ζευγάρια είδαμε να χωρίζουν

Η αλήθεια είναι ότι δεν φανταζόμουν ποτέ όταν μάθαμε για τον κορονοϊό και περιμέναμε πώς και πώς το εμβόλιο, ότι θα καταλήγαμε σε ανεμβολιάστους και σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορονοϊός. Αν μου το έλεγες ότι θα συνέβαινε αυτό δεν θα το πίστευα. Έγινε όμως. Τους σέβομαι αλλά θέλω να σέβονται και αυτοί εμένα. Έχει τύχει να δουλέψω με ανεμβολίαστο. Δεν έχω κανένα πρόβλημα αλλά θέλω και ο άλλος να με σέβεται και να μην με κατηγορούν επειδή έκανα το εμβόλιο.

Εκτός από τη «Σιωπηλή Λίμνη», σε βλέπουμε και στην τηλεοπτική σειρά του Alpha «Άσε μας ρε μαμά». Τι σε έκανε να πεις το ναι;

Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα, η ηρωίδα και το σενάριο αλλά και το γεγονός ότι θα δούλευα με τους Πιέρρο Ανδρακάκο, Αλέκο Κυράνη και Γιώργο Κικίδη που είναι οι σκηνοθέτες. Φυσικά και το ότι είναι μια παραγωγή της Tanweer. Όλα αυτά ήταν θετικά οπότε και συμφώνησα. Επίσης ο ρόλος ήταν μια πρόκληση για εμένα γιατί μου αρέσει να υποδύομαι κάποια που δεν είμαι.

Τι κάνει αυτό το σίριαλ να ξεχωρίζει; Μάλιστα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος σήμερα με τόσες τηλεοπτικές σειρές..

Καταρχάς είναι η μοναδική ευχάριστη σειρά στην συγκεκριμένη ζώνη. Η τηλεόραση έχει πολλά δράματα φέτος. Επίσης, είναι ένα πολύ λαμπερό οικογενειακό σίριαλ, έχει ωραία χρώματα και είναι καλογυρισμένο. Ο κόσμος θέλει με αυτά που συμβαίνουν γύρω του να ξεχνιέται.

Έχουν περάσει αρκετός καιρός μετά τις πρώτες καταγγελίες του ελληνικού #MeToo. Κατά πόσο έχει άλλαξει πιστεύεις η κατάσταση; Φαίνεται κάποια αλλαγή;

Πιστεύω ότι έχει γίνει αλλαγή και έχει ακόμα να γίνει κι άλλη αρκεί να μην ξεχαστεί με την πάροδο των χρόνων και γίνουν πάλι τα ίδια. Είμαι πολύ περήφανη για αυτό το κίνημα και όσο μπορώ, θα είμαι εκεί να υπενθυμίζω τι έχουν περάσει κάποιοι άνθρωποι εξαιτίας της κατάχρησης της εξουσίας που άσκησαν πάνω τους κάποιοι άλλοι άνθρωποι.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο στην καθημερινότητα σου εκτός από τη δουλειά σου;

Την οικογένειά μου, τον Γιάννη [σ.σ. αναφέρεται στον σύζυγό της, Γιάννη Βλάχο].

Να ζήσετε κιόλας! Το 2021 μπορεί να ήταν μια περιπετειώδης χρονιά για τον περισσότερο κόσμο αλλά για εσένα φαντάζομαι ήταν μια πολύ χαρούμενη χρονιά, μιας και πήρες την απόφαση να παντρευτείς.

Ευχαριστώ πολύ! Το 2021 ήταν λίγο περίεργη χρονιά, λίγο άνιση θα έλεγα. Εκεί που είχε πολλή χαρά στην έπαιρνε με έναν περίεργο τρόπο, ότι κάτι δηλαδή μπορεί να συνέβαινε. Το πιο καλό που θυμάμαι από το 2021 είναι η μέρα του γάμου μου.

Και παρόλο που οι σχέσεις περνάνε κρίση το έκανες το επόμενο βήμα.

Με τον Γιάννη γνωριστήκαμε το 2018, τι κρίση να προλάβουμε; Είμαστε φρέσκο ζευγάρι, ακόμα γνωριζόμαστε. Σε 1-2 χρόνια όταν ξαναμιλήσουμε θα σου πω (γέλια).

Πώς πήρες την απόφαση να παντρευτείς;

Δεν ήμουν ποτέ κατά του γάμου. Ήμουν πολύ χαλαρή, πιο πολύ μου άρεσε να είμαι με έναν άνθρωπο και να είμαι καλά απλώς όταν γνώρισα τον Γιάννη ένιωσα ότι με αυτόν τον άθρωπο μπορώ να τα κάνω όλα.

Ήσουν από τις γυναίκες που ήθελες να φορέσεις νυφικό;

Όχι, δεν είχα τέτοια θέματα απλώς όταν θα έφτανε αυτή η στιγμή ήθελα να φορέσω ένα νυφικό του ’20 όπως και τελικά φόρεσα.

Έψαχνες να βρεις έναν άνθρωπο σαν τον Γιάννη;

Όλοι μας ψάχνουμε έναν καλό άνθρωπο. Εκείνη την περίοδο της ζωής μου είχα παραιτηθεί, είχα πει στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται και τελικά ήρθε όταν δεν το περίμενα.

Δεν πρέπει λοιπόν να απογοητεύονται οι γυναίκες που δεν έχουν σχέση..

Όχι και μάλιστα θα πω σε όλες τις γυναίκες να μην χάνουν την πίστη τους. Πάντα θα υπάρξει κάποιος για τον καθένα. Εκτός και αν δεν το θέλουνε. Αρκεί όταν τον βρούνε και τον δούνε και να μην τον αφήσουν να φύγει.

Παναγιώτα, τα χρόνια περνάνε αλλά ο χρόνος σου φέρεται πολύ καλά.

Αγωνίζομαι, η αλήθεια είναι. Από πάντα αγωνιζόμουν για το σώμα μου, εννοώ ότι έκανα και κάνω πολύ γυμναστική αλλά μου αρέσει, δεν το κάνω με το ζόρι. Επίσης, κάνω διατροφή γιατί επίσης μου αρέσει. Δεν μου αρέσουν τα λιπαρά φαγητά, δεν τρώω συχνά κρέας παρά μόνο κοτόπουλο και ψάρι, δεν τρώω πολλά ψωμιά. Υπήρχε περίοδος που είχα κόψει τελείως το αλεύρι, τώρα έχω κόψει τη ζάχαρη. Από μικρή όμως είχα την τάση να παίρνω 3-4 κιλά, τα οποία γράφανε πάνω μου. Εννοείται ότι όσο μεγαλώνεις, αυτό γίνεται χειρότερο. Πάντα λοιπόν είχα αυτό το θέμα και πάντα παλεύω με αυτά τα 3-4 κιλά επειδή αν τύχει και δεν έχω χρόνο λόγω της δουλειάς , να γυμναστώ, θα τα πάρω, μετά θα τα χάσω, θα τα ξαναπάρω και πάει λέγοντας.

Έχεις συμβιβαστεί με τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος;

Όχι! Σε καμία γυναίκα δεν αρέσει να μεγαλώνει. Απλά θέλω να μεγαλώσω όμορφα. Δεν θέλω το γήρας να με ασχημύνει, ναι, να έχω τις ρυτίδες, αλλά όχι ένα πρόσωπο αλλοιωμένο που δεν γνωρίζεις. Έτσι και αλλιώς θα μεγαλώσω αλλά δεν συμβιβάζομαι με αυτό. Σε καμία γυναίκα δεν αρέσει να μεγαλώνει, πίστεψέ με. Αυτό όμως που θέλω είναι να μην τρελαθώ και αρχίσω τις επεμβάσεις. Θέλω να κάνω τα απαραίτητα, αυτά δηλαδή που δεν χαλάνε το πρόσωπο αλλά δεν θα μου άρεσε ποτέ να παχύνω ή να κρεμάσει το πρόσωπό μου.

Όμορφη και να ζήσεις λιγότερο ή άσχημη και να ζήσεις για πάντα;

Δεν θα ήθελα καθόλου να είμαι άσχημη, μου πήρε πολλά χρόνια να απενεχοποιηθώ αλλά δεν θέλω και να ζήσω λιγότερο επειδή είμαι όμορφη γιατί αυτό είναι κατάρα. Όπως είπα, μου πήρε πολλά χρόνια να συμφιλιωθώ με αυτό. Πάντα είχα ένα θέμα όταν με έλεγαν όμορφη. Ντρεπόμουν ή ένιωθα άσχημα γιατί ήταν λίγο συνώνυμο με ότι δεν είσαι καλή ηθοποιός όταν είσαι όμορφη. Επικρατούσε αυτή η άποψη παλιότερα και μου δημιούργησε πολλές ενοχές με αποτέλεσμα να απενεχοποιηθώ πολύ μεγάλη. Όταν με ρωτάνε «σε βοήθησε η ομορφιά σου;», παλιά θα θύμωνα αλλά τώρα απαντάω «ναι, μόνο η ομορφιά μου με βοήθησε» και μετά ήρθαν όλα τ’ άλλα. Σαφώς αναγνωρίζω στον εαυτό μου ότι εχω δουλέψει, εννοείται και ότι έχω κάνει το έχω κερδίσει με πολύ κόπο αλλά το διαβατήριό μου ήταν η ομορφιά.

Έχεις σταθείς τυχερή στη ζωή σου;

Έχω δουλέψει πολύ σκληρά και έχω κουραστεί πολύ για να αποκτήσω αυτά που έχω αποκτήσει. Έχω φάει και εγώ το μπούλινγκ μου αλλά πάντοτε θυμάμαι να έχω επιμονή και υπομονή στα πράγματα και να δουλεύω. Έλεγα πάντα ότι θα απαντήσω όχι λεκτικά αλλά μέσω της δουλειάς.

Υπήρχαν άνθρωποι που αμφιβήτησαν τη δουλειά σου, εννοείς;

Όχι, απλά κάποιες στιγμές κολλούσαν στην εμφάνιση και δεν έβλεπαν το άλλο στοιχείο. Αυτό βέβαια είναι στο χέρι σου να το γυρίσεις και θέλει πολύ κόπο και δουλειά για να τους πείσεις σε έναν τόσο ανταγωνιστικό και δύσκολο χώρο. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω σταθεί τυχερή στη ζωή μου. Καταρχάς μόνο που τελείωσα τη σχολή Θεοδοσιάδη και είχα μέντορα τον Γιώργο Θεοδοσιάδη, ο οποίος μου έδωσε το βήμα να κάνω θέατρο, να κάνω πρωταγωνιστικούς ρόλους και γνώρισα την Κάκια Ιγερινού. Δεν είναι τύχη αυτό; Για αυτό και θύμωσα με το #MeToo που κάποια στιγμή προσπάθησαν να το τσουβαλιάσουν όλο αυτό που συνέβαινε και να πουν για τον χώρο. Έχουμε πολύ φωτεινά μυαλά στη δουλειά μας και πολύ γενναιόδωρους ανθρώπους, ας μην τους πάρει το τσουβάλι με τους λίγους τους σκοτεινούς.

Kλείνοντας, τι εύχεσαι για το 2022;

Τι άλλο; Να είμαστε καλά. Όλα τα άλλα έρχονται! Άλλωστε αν κάτι εκτιμήσαμε αυτά τα δύο χρόνια, είναι ότι αυτό το «να είμαστε καλά» δεν είναι καθόλου αυτονόητο.