Τίνα Τράκου: «Νομίζω πως γεννήθηκα ερωτευμένη με τον έρωτα»

18.07.2021
Τίνα Τράκου: «Νομίζω πως γεννήθηκα ερωτευμένη με τον έρωτα»
Ποια ήταν η αφορμή που την παρακίνησε να ασχοληθεί ενεργά με τον σύλλογο παιδιών με αναπηρία «ΔΩΣΕ ΖΩΗ»; Πώς βλέπει τα πράγματα στον καλλιτεχνικό χώρο μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις; Τι λέει για τον έρωτα στη ζωή της; Τι λέει για την σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί στο παρελθόν; Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές, απαντά η τραγουδίστρια Tίνα Τράκου στη Νικολέτα Μακρή και το Womenonly.gr, με αφορμή την επιστροφή της στη μουσική σκηνή με τη διασκευή του πασίγνωστου τραγουδιού «Άσε με να σ΄αγαπάω» αλλά και τη συναυλία που θα δώσει την Κυριακή 18 Ιουλίου στη Νέα Κίο Αργολίδας.

Αν σας ζητούσα να μας συστηθείτε ποια ιδιότητα σας θα βάζατε πρώτη;

Θα σας έλεγα με απόλυτη σιγουριά, καλλιτέχνιδα, μιας και πιστεύω πως με διακρίνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά κι ένα ταλέντο να μπορώ να τραγουδάω και να διασκεδάζω το κοινό.

Ποιο από τα δύο σας αρέσει πιο πολύ: η υποκριτική ή το τραγούδι;

Σαφώς το τραγούδι. Aυτό έχω σπουδάσει και με αυτό ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι την ύπαρξή μου αλλά και μέσα στο τραγούδι υπάρχει η υποκριτική… αφηγείσαι μελοποιημένα μια κατάσταση την οποία ο ακροατής πρέπει να βιώσει μέσα από την φωνή και την έκφρασή σου, χωρίς να σε βλέπει. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν και οι δύο τέχνες είναι συνδεδεμένες και καλείσαι αν θες να ξεχωρίσεις να τις κάνεις καλά και τις δυο.

Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τον σύλλογο παιδιών με αναπηρία «ΔΩΣΕ ΖΩΗ». Ποιοι είναι οι στόχοι και οι δράσεις του συλλόγου; Υπήρξε κάποια αφορμή που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε ενεργά με τον συγκεκριμένο σύλλογο;

Η ενασχόλησή μου και η δημιουργία του συλλόγου ξεκίνησαν το 2016 μέσα από ένα τυχαίο γεγονός, από αυτά που σε κάνουν να σκέφτεσαι και να επαναπροσδιορίζεις στόχους και ζωή. Γιατί όταν βλέπεις μια νεαρή μητέρα με ένα παιδί με αναπηρία να προσπαθεί να κινηθεί σε κεντρικό Δήμο της Αθήνας και τελικά, με απόγνωση να βάζει τα κλάματα και να αναρωτιέται πως θα πορευτεί στην ζωή της, σκέφτεσαι πως δεν έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με αναπηρία σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας, κάτι λυπηρό και ίσως κι απάνθρωπο. Μετά από αυτό, ήρθα σε επαφή με ένα πολύ καλό φίλο, με τις ίδιες ευαισθησίες και ίσως και περισσότερες μιας και είχε στο κοντινό του περιβάλλον, παιδί με ιδιαιτερότητες και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με την στήριξη φίλων επιχειρηματιών στην πώληση αγαθών και στην εστίαση, με σκοπό αρχικά να στηρίξουμε οικονομικά ως προς την σίτιση και την εκπαίδευση κάποιες οικογένειες . Στην πορεία σκέφτηκα πως αφού σκοπός μας δεν είναι να στηριχτούμε στο κράτος, τα έσοδά μας θα έπρεπε να αυξηθούν και ο καλύτερος τρόπος θα ήταν μέσα από την τέχνη μου. Έτσι ξεκίνησε ένα κύκλος δημιουργίας θεματικών μουσικών παραστάσεων, τις οποίες παρουσιάσαμε στους Δήμους και στην Περιφέρεια με σκοπό να μας εντάξουν στα πολιτιστικά τους δρώμενα και έτσι τα έσοδα του συλλόγου να έχουν μια οικονομική ανάσα που οδηγεί στην στήριξη όλων και περισσότερων παιδιών. Οι δράσεις μας είναι συνεχείς και προσπαθούμε να γινόμαστε όλο και καλύτεροι.

Οι Δήμοι σας έχουν σταθεί σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια σας;

Μπορώ να πω πως στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουμε στήριξη, βέβαια δεν λείπουν και αυτοί που είναι αμέτοχοι και φυσικά και κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν και να εμποδίσουν την υλοποίηση του έργου μας. Ευτυχώς είναι ελάχιστοι, αλλά αυτό δείχνει πως ακόμη δεν έχουμε εξελιχτεί όσο πρέπει απέναντι στην προσφορά και την αλληλεγγύη.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας ύστερα από την υλοποίηση κάθε στόχου σας;

Απερίγραπτη χαρά και ευγνωμοσύνη που η τέχνη μου πέραν της διασκέδασης, μπορεί να προσφέρει αγάπη και καλύτερη διαβίωση σε ανθρώπους με ανάγκη.

Κυρία Τράκου, επανέρχεστε στη μουσική σκηνή με μια διασκευή του πασίγνωστου τραγουδιού της δεκαετίας του ΄70 «Άσε με να σ΄αγαπάω», το οποίο είχε τραγουδήσει με τεράστια επιτυχία η Λίτσα Διαμάντη. Φοβάστε την σύγκριση;

Τρέμω, όχι απλά φοβάμαι.. Είναι βέβαιο πως την πρώτη εκτέλεση δεν μπορεί να την πλησιάσεις. Γι αυτό άλλωστε δώσαμε και μια άλλη μορφή στο τραγούδι, ένα διαφορετικό ύφος που δεν θα σε βάλει στη σκέψη να συγκρίνεις το νέο με το διαχρονικό άκουσμα. Για μένα είναι τιμή να βλέπω πως η διασκευή ενός τέτοιου τραγουδιού όχι μόνο με επανέφερε στα μουσικά δρώμενα, αλλά στέφτηκε και με επιτυχία. Δεν λες και λίγο να βλέπεις το τραγούδι σου με πάνω από 80.000 προβολές και να το ακούς στα ραδιόφωνα απ΄άκρη σ΄άκρη.

Έχετε πονέσει ποτέ για κάποιον ανεκπλήρωτο έρωτα;

Έχω εκπληρώσει όλους τους έρωτες μου, συνεπώς δεν χρειάστηκε να βιώσω τον πόνο αυτό. Πάντα φρόντιζα να κάνω ό,τι έβαζα στο μυαλό μου, πράξη και να το φέρνω εις πέρας με όλες τις συνέπειες, καλές ή κακές.

Πιστεύετε ότι είμαστε καλύτεροι άνθρωποι όταν είμαστε ερωτευμένοι;

Είμαστε σίγουρα πιο ήρεμοι και πιο γεμάτοι. Ο έρωτας, σε κάθε του μορφή, είναι κινητήριος δύναμη, έχεις όρεξη για δημιουργία, σου δίνει το έναυσμα να φανταστείς και να ολοκληρώσεις το «εγώ» σου μέσα από το εμείς. Νομίζω πως γεννήθηκα ερωτευμένη με τον έρωτα!

Ποια μυστικά ταλέντα έχετε που δεν τα ξέρουν οι άλλοι;

Α, τότε θα πάψουν να είναι μυστικά άμα σας τα αποκαλύψω και θα χάσω το μυστήριο που τόσο έχω αγωνιστεί να δημιουργήσω γύρω από εμένα! Αλλά θα σας πω ένα.. που κι εγώ πρόσφατα το ανακάλυψα.. Συναγωνίζομαι τον Άκη (σ.σ. Πετρετζίκη) στην μαγειρική. Τρομερή ανακάλυψη ακόμη και για μένα, αν σκεφτείς πως πριν από τέσσερα χρόνια δεν ήξερα να βράζω ούτε αυγό.

Δυστυχώς, είσαστε και εσείς μία από τις γυναίκες που έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση. Το έχετε αφήσει πίσω σας ή σας έχει αφήσει κάποιο σημάδι; Πώς τα βλέπετε πλέον τα πράγματα στον καλλιτεχνικό χώρο μετά τις αποκαλύψεις;

Νομίζω πως όλες οι γυναίκες, σε όλες τις δουλειές, κάποια στιγμή έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κάποιο πιεστικό αρσενικό που ενώ γνωρίζει πως δεν είναι αρεστό, εν τούτοις θέλει να υπάρξει με κάποιο τρόπο στην ζωή σου. Για λίγο ή, για πολύ...Ούτε καν μπορώ να κρατώ στο μυαλό μου τέτοιου είδους συμπεριφορές και να με στοιχειώνουν, φυσικά γιατί δεν ήταν επώδυνες και είχα την δυνατότητα να τις σταματήσω και να τις αποτρέψω ουσιαστικά. Νομίζω πως ήταν καιρός να αλλάξει το καθεστώς του τύπου «Άμα δε με θες θα σε καταστρέψω» ή «άμα δεν περάσεις από το κρεβάτι μου δεν θα πας παραπάνω». Οι καριέρες, πιστεύω, χτίζονται με τα «όχι», τα πολλά «ναι» και η συγκατάβαση δεν βοηθάει στο να δώσεις το σήμα πως είμαι διαθέσιμη μόνο για σοβαρά πράγματα στη ζωή μου!

Πείτε μας δύο λόγια για τη σημερινή σας συναυλία στη Νέα Κίο Αργολίδας.

Νιώθω μεγάλη χαρά που ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κύριος Δημήτρης Καμπόσος, μας έδωσε βήμα καλλιτεχνικό, για δεύτερη φορά, στο αφιέρωμα της πόλης ΜΙΚΡΑΣΣΙΑΤΙΚΑ 2021, για να παρουσιάσουμε μια παράσταση αφιέρωμα σε εμβληματικές προσωπικότητες του λαϊκού και του ρεμπέτικου τραγουδιού με ένα μεγάλο φάσμα τραγουδιών που θα μας θυμίσουν πως το λαϊκό τραγούδι είναι εδώ, πιο ζωντανό από ποτέ.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Σχεδιάζω με την αρωγή του Υπουργείου Εξωτερικών, δύο μεγάλες συναυλίες στην Ομογένεια, για να θυμίσουμε στους Έλληνες του εξωτερικού τις ρίζες μας και τη μουσική μας κληρονομιά, παράλληλα ετοιμάζω δύο νέα τραγούδια με το μαέστρο μου και καταξιωμένο δημιουργό Νίκο Παπαδόπουλο, τα οποία θα κυκλοφορήσουν διαδοχικά μέσα στον επόμενο χειμώνα και συνεχίζω τις εμφανίσεις μου με τα αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο εντός και εκτός Αθηνών. Θα χαρώ να σας έχω κοντά μου να απολαύσετε καλή μουσική και να συμμετέχετε στην προσπάθεια του συλλόγου μας!