Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα αυτή τη μέρα;

01.04.2024
Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα αυτή τη μέρα;
Η πρώτη μέρα του Απρίλη σήμερα. Σου την έχουν... «φέρει» ή όχι ακόμη. Πρόσεχε... Και οργάνωσε τις δικές σου φάρσες. Έχεις ακόμη πολλές ώρες στη διάθεσή σου.

Το έθιμο θέλει τα γεμίζουμε με ψέματα την Πρωταπριλιά. Αθώα ψέματα... Σαν παιχνίδι... Σε όλο τον κόσμο το συνηθίζουν. Από πού προήλθε όμως το έθιμο αυτό;

Όπως διαβάζουμε στο sansimera.gr οι ρίζες του εντοπίζονται στη Δύση και συγκεκριμένα στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Αυτά τα 5 ζώδια λένε τα χειρότερα... ψέματα - Τους καταλαβαίνεις αμέσως

Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό που δεν αποδέχτηκε σύσσωμος την αλλαγή. Όσοι από τους υπηκόους του βασιλιά την αποδέχτηκαν πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σ’ όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που συχνά μεταδίδουν πολύ επιτυχημένες ειδήσεις - φάρσες. Στο διαδίκτυο, τα λεγόμενα "Hoaxes" έχουν την τιμητική τους (και όχι μόνο αυτή τη μέρα). Στόχος να ξεγελάσουν ακόμη και τους πιο... υποψιασμένους!

Πώς λες ψέματα σύμφωνα με το ζώδιό σου

Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Εσύ; Τι πλακίτσες θα κάνεις σήμερα;

Τελευταία τροποποίηση στις 01.04.2024 - 08:24