Φυτά καλοκαιρινά

21.03.2007
Διανύουμε τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Τα περισσότερα φυτά βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία και τα δέντρα είναι γεμάτα καρπούς!

Ο Ιβίσκος (Hibiscus rosa-sinensis), είναι ένας πολύ γνωστός και αγαπητός θάμνος στους Ελληνες κηπουρούς. Κατάγεται από την Ανατολική Ασία, αλλά οι μάλλον τροπικές του συνήθειες δεν τον εμποδίζουν να ευδοκιμεί στο ήπιο κλίμα της χώρας μας. Εδώ, δεν υπερβαίνει το 1,5 μέτρο, αν και σε κάποια νότια σημεία συχνά τον βλέπουμε να παίρνει διαστάσεις μικρού δέντρου! Πρόκειται λοιπόν για έναν αειθαλή θάμνο, με πλούσιο, καταπράσινο φύλλωμα. Το εντυπωσιακότερο κομμάτι του φυτού είναι τα τεράστια λουλούδια του, που μπορούν να ξεπεράσουν σε μέγεθος τα 10 εκατοστά. Στο κέντρο του κάθε λουλουδιού υπάρχει ένας υπερμεγέθης στήμονας. Τα μονά ή διπλά άνθη, ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να έχουν κόκκινο, ροζ, λευκό, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Υπάρχουν ακόμα και δίχρωμες ποικιλίες! Σε ζεστά κλίματα το φυτό ανθοφορεί όλο το χρόνο. Στη χώρα μας, μπορεί να κρατήσει τα λουλούδια του για 6-7 μήνες ακόμα και σε εξωτερικό χώρο. Ο Ιβίσκος δεν αντέχει καθόλου τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να τον φυτέψετε σε γλάστρα, για να μπορείτε να τον μετακινείτε σε προστατευμένα σημεία. Ακόμα, χρειάζεται πλούσιο χώμα, γενναιόδωρο πότισμα, κυρίως την περίοδο της ανθοφορίας, και ένα ελαφρύ κλάδεμα μόλις ρίξει τα λουλούδια του.

Περιποίηση και φροντίδα
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες διακοπών για τους περισσότερους Ελληνες. Τα φυτά που θα μείνουν πίσω, όμως, συνεχίζουν να έχουν τις ανάγκες τους και κυρίως αυτή του ποτίσματος. Φροντίστε, λοιπόν, να υπάρχει κάποιος «στο πόδι σας!»
Το χώμα των φυτών που βρίσκονται φυτεμένα σε γλάστρες και δοχεία, στεγνώνει πολύ γρήγορα αυτή την εποχή. Ιδιαίτερα αν τα δοχεία είναι κεραμικά, που με τους πόρους που έχουν αφήνουν τη ζέστη να εισχωρεί στο χώμα.
Τις πολύ ζεστές ημέρες φροντίστε να ποτίζετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Ετσι, θα γλιτώσετε από την εξάτμιση του νερού, που τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας είναι μεγάλη.
Τον ίδιο μήνα μπορείτε να αποκτήσετε καινούρια φυτά, κόβοντας και φυτεύοντας μοσχεύματα από πελαργόνια και φούξιες. «Πιάνουν» πανεύκολα!

Φύτεμα
Οι ίριδες είναι πανέμορφα φυτά που μεγαλώνουν με υπόγειους κονδύλους. Ο καλύτερος τρόπος για να τα πολλαπλασιάσετε είναι η διαίρεση αυτών των κονδύλων. Αφαιρέστε κάποιους από το έδαφος, κόψτε τους με ένα κοφτερό μαχαίρι και αμέσως ξαναφυτέψτε τους. Αρκεί κάθε κομμάτι κονδύλου να διαθέτει τουλάχιστον ένα «μάτι» για να μπορέσει να αναπτυχθεί γρήγορα.
Τον Αύγουστο, τα περισσότερα από τα φυτά σας έχουν παραγάγει σπόρους. Μια καλή ιδέα είναι να συλλέξετε όσους απ αυτούς θέλετε και να προσπαθήσετε να τα πολλαπλασιάσετε.
Οσο κι αν ακούγεται εκτός εποχής, ο Αύγουστος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψετε βολβούς υάκινθου. Θα είναι ανθισμένος τα Χριστούγεννα.

Κλάδεμα
Αν φιλοξενείτε θάμνους που άνθισαν στις αρχές του καλοκαιριού, τώρα είναι η σωστή εποχή για να τους κλαδέψετε. Ετσι, θα περάσουν σε φάση «ξεκούρασης» και θα μαζέψουν ενέργεια για να είναι έτοιμοι του χρόνου, την ίδια εποχή.

Ενα πρωτότυπο κάθισμα
Δημιουργήστε ένα «ευωδιαστό» κάθισμα στον κήπο, που συγχρόνως θα αποτελεί την ιδανική γλάστρα για οποιοδήποτε μικρό δέντρο. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι παλιά λάστιχα αυτοκινήτου, τα οποία θα βάψετε με σπρέι και θα διακοσμήσετε πολύ εύκολα. Αφού στεγνώσουν και ζωγραφιστούν, τοποθετήστε τα στην τελική τους θέση, προσθέστε ένα στρώμα χαλίκι, γεμίστε τον υπόλοιπο χώρο με ένα μείγμα καλού χώματος και φυτέψτε το δέντρο.
Στη συνέχεια, γεμίστε την επιφάνεια με μικρά φυτά θυμαριού και χαμομηλιού. Να είστε σίγουροι ότι το δέντρο και τα φυτά θα εκτιμήσουν το ζεστό και υγρό μαζί «καταφύγιό» τους!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ